Visa studentum.se som: Mobil

Vet du inte riktigt vad du ska plugga? 🎓📚 Besök vår Digitala utbildningsmässa den 30 september kl. 08.00 -18.00 och ta reda på det! ✨ Läs mer om mässan här!

Sammanfattning
Yh-utbildning
Umeå
400 yh-poäng, 2 år
Heltid
CSN-berättigad

VVS-ingenjör

VVS-ingenjörer skapar energieffektiva och välfungerande inomhusmiljöer för människor att arbeta och bo i. Som VVS-ingenjör kan du arbeta som projektledare för tekniska VVS-system i nybyggnationer eller ombyggnationer. Du kan även arbeta som konstruktör och designa tekniska system. Du kan arbeta för ett stort entreprenadbolag eller för ett mindre företag som specialiserat sig på VVS.

Rollen som VVS-ingenjör

VVS-ingenjörer skapar energieffektiva och välfungerande inomhusmiljöer för människor att arbeta och bo i. Som VVS-ingenjör kan du arbeta som projektledare för tekniska VVS-system i nybyggnationer eller ombyggnationer. Du kan även arbeta som konstruktör och designa tekniska system. Du kan arbeta för ett stort entreprenadbolag eller för ett mindre företag som specialiserat sig på VVS.

Ett projekt kan handla om nybyggnation eller ombyggnation och omfatta ett eller flera tekniska system. Du planerar produktionen vad gäller ekonomi, tid och personal och träffar beställare och andra entreprenörer i byggmöten.

Väljer du ett jobb som konstruktör, designar du tekniska system utifrån ställda krav och tar fram bygghandlingar. Till din hjälp har du datoriserade beräkningssystem och CAD. Ofta ingår även besiktningar och energiutredningar i uppgifterna.

Framtidsutsikter

Byggandet i länet ligger på rekordnivåer. Vi blir fler i Västerbotten och befolkningstillväxten i länet skapar ett behov att bygga och renovera bostäder. Vid sidan av det kraftiga bostadsbyggandet pågår även byggnationer av exempelvis skolor, äldreboenden och vägarbeten i länet.

Installationsbranscherna som projekterar, bygger och servar installationer i fastigheter, har den mest centrala rollen i energieffektiviseringsprocessen och vill därför medverka till uppfyllelsen av Sveriges energimål. För att kunna göra det behöver fler VVS-ingenjörer utbildas inom Yrkeshögskolan.

Bred YH-utbildning varvad med kvalificerad yrkespraktik

Under utbildningens 2 år läser du en lång rad olika kurser som exempelvis fastighetsteknik, CAD, projektering och byggteknik, VVS-teknik, projektmetodik och kommunikation och ledarskap. Genom din LIA (lärande i arbete) knyter du tidigt kontakter med yrkesverksamma i branschen och skaffar dig erfarenhet och kunskap som i 94% av fallen leder till jobb direkt efter avslutad YH-utbildning.

Det är viktigt att du som VVS-ingenjör behärskar Excel. Därför får du under hela din utbildning hos oss fri tillgång till Learnesys onlinekurs i Excel och Word.

Efter utbildningen

Efter utbildningen har du kunskap om byggkonstruktion samt olika installationssystem. Du har färdigheter i ritningsprogrammet CAD samt specialistkunskap inom olika värme- och ventilationssystem samt klimat- och rörsystem, värmepumpar och rumskylare. Du har kompetens att felsöka, göra kontroller samt beräkningar. Efter utbildningen kan du arbeta som VVS-ingenjör, VVS-projektör eller VVS-konstruktör och designa tekniska system för nybyggnationer eller ombyggnationer.

LIA

Under utbildningens 3 LIA-perioder (23 veckor) jobbar du i skarpt läge på olika arbetsplatser. Under LIA-peri­oderna utvecklar du dina teoretiska kunskaper i praktiken och skapar kontakter som leder till jobb.

Vad innebär en yrkeshögskoleutbildning?

Alla yrkeshögskolans utbildningar svarar mot en konkret efterfrågan på arbetsmarknaden och drivs i nära samarbete med arbetslivet.

Utbildningen är avgiftsfri och du kan söka studiemedel från Centrala studiestödsnämnden (CSN).

Krav på särskilda förkunskaper

Förutom grundläggande behörighet för yrkeshögskoleutbildning krävs särskild behörighet:

Godkänt betyg/E i Matematik B/ Matematik 2 eller motsva­rande kunskaper

Godkänt betyg/E i Svenska B/ Svens­ka 2/ Svenska som andraspråk 2 eller motsvarande kunskaper

För mer information om VVS-ingenjör, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Förutom grundläggande behörighet för yrkeshögskoleutbildning krävs särskild behörighet:

Godkänt betyg/E i Matematik B/ Matematik 2 eller motsva­rande kunskaper

Godkänt betyg/E i Svenska B/ Svens­ka 2/ Svenska som andraspråk 2 eller motsvarande kunskaper.

Ansökan 

Du ansöker via länk på utbildningens hemsida. Ansökan är öppen och stänger den 15 april.

Kostnader

Utbildningen är avgiftsfri och du kan söka studiemedel från Centrala studiestödsnämnden (CSN).

Folkuniversitetet Umeå

Folkuniversitetet Umeå

Folkuniversitetets yrkeshögskoleutbildningar i Norr

Vi är en av landets största anordnare av yrkeshögskoleutbildningar Yrkeshögskoleutbildning är en eftergymnasial utbildningsform som kombinerar teoretiska studier och stark arbetslivsanknytning. Utbildningarna erbjuds inom branscher där det finns en uttalad efterfrågan på kompetens. Alla våra YH-utbildningar är kostnadsfria och ger...


Läs mer om Folkuniversitetet Umeå och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: VVS-ingenjör

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Folkuniversitetet Umeå

Nygatan 43
903 30 umeå

Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen VVS-ingenjör från Folkuniversitetet Umeå, fyll i följande uppgifter:

Recensioner
Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Skolrecensioner
(5,0)
Baseras på 1 recensioner.
Se alla skolans recensioner

Du kanske också är intresserad av: