YH-utbildning

VA-projektör, Umeå med satellitorter Gävle, Sundsvall och Östersund

Folkuniversitetet Norr, i Umeå (+3 orter)
Kommande Informationsmöte
10 september, 2024 18:00
(+ Läs mer )
Längd
2 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
26 augusti, 2024 (+4 starter)
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-08-02
Utbildningsform
Distans med träffar
Kommande Informationsmöte
10 september, 2024 18:00
(+ Läs mer )
Längd
2 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
26 augusti, 2024 (+4 starter)
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-08-02
Utbildningsform
Distans med träffar
Få mer information om utbildningen 👍

Om utbildningen

Arbetet som VA-projektör innebär att skapa ritningar och ta fram andra nödvändiga handlingar för vatten- och avloppsprojekt.

Tillgången till friskt vatten är avgörande för ett långsiktigt hållbart samhälle. Som VA-projektör är du hett eftertraktad på arbetsmarknaden och har möjlighet att jobba med spännande projekt och ny teknik både i Sverige och utomlands.

Nya investeringar i infrastrukturen, pensionsavgångar och ändrade upphandlingsvillkor leder till att behovet av VA-projektörer ökar markant. Enligt branschorganisationen Svenskt Vatten måste minst 1 000 personer rekryteras inom den kommande tioårsperioden. Genom att utbilda dig till VA-projektör får du en eftertraktad yrkesprofil och goda möjligheter till anställning hos entreprenörer och konsulter men också hos kommuner. En framtida arbetsgivare kan vara företag som Ramböll, WSP, Tyrens, Sweco, Afry eller Sigma Civil.

Arbetet som VA-projektör innebär att skapa ritningar och ta fram andra nödvändiga handlingar för vatten- och avloppsprojekt. Du arbetar med att projektera och planera VA-anläggningar. Under utbildningen kommer du lära dig hur man arbetar med ett VA-projekts olika tekniska, administrativa och även juridiska delar. I utbildningen får du kunskap inom CAD-program och lär dig ta fram underlag för upphandlingar. Yrket passar dig som gillar att jobba på detaljnivå och samtidigt kunna se till helheten.

Omfattning

400 YH-poäng, 80 veckor fördelade på 56 veckor teori och 24 veckor LIA.

Satellitorter: på plats men samtidigt online

Att läsa på en satellitort innebär att utbildningen är platsbunden till en ort (Umeå) men att det också finns möjlighet att läsa utbildningen på plats på annan ort (Gävle, Sundsvall, Östersund).

Du som väljer att läsa utbildningen i t.ex. Gävle kommer ha ditt klassrum på Folkuniversitetet i Gävle och motsvarande på de andra orterna. Läraren och dina kurskamrater från andra orter finns med via Zoom som alla kopplar upp sig till.

Detta är alltså inte en distansutbildning, eftersom du kommer att delta på lektionerna i realtid tillsammans med din studerandegrupp på orten du läser vid.

Metodik och pedagogik

Under teoriperioderna varvas lektioner, grupparbeten och hemstudier.
Våra lärare är själva yrkesverksamma och därför väl uppdaterade om vad som sker i branschen samt mycket kompetenta såväl praktiskt som pedagogiskt.

Om yrkesrollen

Som VA-projektör är din huvudsakliga uppgift att planera och designa vatten- och avloppssystem för olika byggnadsprojekt. Du skapar tekniska ritningar och planer för att visa hur vattenförsörjning och avloppshantering ska fungera i olika miljöer, som bostadsområden, kommersiella fastigheter eller offentliga platser.

I ditt dagliga arbete planerar du hur vatten kommer in i byggnader och hur avloppet lämnar dem, och hur regnvatten leds bort från urbana områden. Detta görs bland annat för att förebygga och minska större översvämningarna.

Du jobbar med frågor som vattenkvalitet, dränering och miljöpåverkan. Du samarbetar med andra yrkesgrupper inom bygg- och konstruktionsbranschen för att säkerställa att VA-systemen är säkra, effektiva och följer lagar och regler.

På det stora hela är du en nyckelperson för att se till att byggnader och samhällen har tillgång till säkra och effektiva vatten- och avloppssystem.

Om utbildningen

Under utbildningen kommer du lära dig hur man arbetar med ett VA-projekts olika tekniska, administrativa och även juridiska delar.

Du får kunskap inom CAD-program och lär dig ta fram underlag för upphandlingar.

Examen - Efter fullgjord utbildning får du en kvalificerad yrkeshögskoleexamen som VA-projektör. Examensbeviset styrker din kompetens när det gäller de kunskaper och erfarenheter du förvärvat under utbildningen.

Vad innebär yrkeshögskola?

Yrkeshögskolan är en eftergymnasial utbildningsform. Alla yrkeshögskolans utbildningar svarar mot en konkret efterfrågan på arbetsmarknaden och drivs i nära samarbete med arbetslivet.

Både Yrkeshögskolan och Högskolan är eftergymnasiala utbildningsformer. Den stora skillnaden är att arbetslivet deltar aktivt i utbildningen. En betydande del av studietiden består av LIA då du är ute på en arbetsplats och omsätter dina kunskaper i praktiken.

Föreläsare

Vi använder oss av flera olika föreläsare som återkommer under utbildningen. Varje föreläsare är expert på sitt område med erfarenheter av det som du ska lära dig i kursen. Ibland ordnas gästföreläsare för att förstärka delar i kursinnehållet.

Studiebesök och gästföreläsningar

Vi som utbildningsanordnare ordnar också studiebesök och gästföreläsningar under fysiska träffar.

Lärande i arbete – LIA

Lärande i arbete (LIA) är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Utbildningen har tre LIA-kurser, sammanlagt 24 veckor. Under LIA-perioden tränar du på din framtida yrkesroll och får kontakter ochreferenser som är värdefulla när du senare söker arbete.

För mer information om VA-projektör, Umeå med satellitorter Gävle, Sundsvall och Östersund, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

Välj mellan 4 startdatum

26 augusti, 2024

 • Distans med träffar
 • Gävle
 • Sista ansökan: 2024-08-02

26 augusti, 2024

 • Distans med träffar
 • Sundsvall
 • Sista ansökan: 2024-08-02

26 augusti, 2024

 • Distans med träffar
 • Umeå
 • Sista ansökan: 2024-08-02

26 augusti, 2024

 • Distans med träffar
 • Östersund
 • Sista ansökan: 2024-08-02

Varför välja Folkuniversitetet Norr?

Bra kontakter med

näringsliv

Eftertraktad utbildning

Behov på

arbetsmarknaden

Så ansöker du

Ansökningsförfarande

När du ansöker till denna utbildning med satellitorter kommer du få uppge i din ansökan vilken studieort du föredrar i första, andra, tredje och fjärde hand. Det finns alltså inte en garanti att man hamnar på den orten man valt i första hand om man blir antagen.

Informationsmöte

Läs till tandsköterska - digital informationsträff

Vill du veta mer om tandsköterskeutbildningen? Kom och träffa oss på en digital informationsträff den 10 september kl 18.00 över Teams. 

Du får veta mer om yrket, träffa oss som driver utbildningen, och får mer info om kursen och antagningsprocessen. Vi delar också med oss av lite tips kring hur du kan förbereda dig för antagningsproven. 

Gör en intresseanmälan till utbildningen så skickar vi en länk när det närmar sig!

Varmt välkommen! 

Varmt välkommen följande datum:

Datum:   2024-09-10    Tid:   18:00 - 19:30  

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: VA-projektör, Umeå med satellitorter Gävle, Sundsvall och Östersund

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.

Recensioner

Snittbetyg: 4

Baseras på 2 recensioner
Recensioner publiceras enligt vår recensionspolicy.
Skriv en recension
4/5
Blivande projektör
16 maj 2024
Generellt bra. Har blivit erbjuden arbete innan slutförd examen

Ganska bra kvalitet på utbildningen. Lite väl mycket tid har lagts på kurser som inte varit särskilt användbara och lite för lite tid på kurser som har varit användbara.
Vissa...

Visa mer
4/5
JH
14 maj 2024

En mångsidig utbildning där man får kunskap från olika delar av yrket. Allt ifrån dimensionering av ledningar till anläggning av dessa. Nyttig utbildning.

Folkuniversitetet Norr
Nygatan 43
903 30 umeå

Folkuniversitetets yrkeshögskoleutbildningar i norra Sverige

Vi är en av landets största anordnare av yrkeshögskoleutbildningar Yrkeshögskoleutbildning är en eftergymnasial utbildningsform som kombinerar teoretiska studier och stark arbetslivsanknytning. Utbildningarna erbjuds inom branscher där det finns en uttalad efterfrågan på kompetens. Alla våra YH-utbildningar är kostnadsfria och ger...

Läs mer om Folkuniversitetet Norr och visa alla utbildningar.

Highlights