Visa studentum.se som: Mobil
Sammanfattning
YH-utbildning
Umeå
2 år /400 yhp
Heltid
CSN-berättigad
Kommande starter

Plats & start


Umeå
2022-09-05

Umeå
2023-09-04
Bli VA-projektör. Arbetslivet behöver dig.

VA-projektör

VA-projektör Umeå med satellitorter Gävle, Sundsvall och Östersund

Tillgången till friskt vatten är avgörande för ett långsiktigt hållbart samhälle. Som VA-projektör är du hett eftertraktad på arbetsmarknaden och har möjlighet att jobba med spännande projekt och ny teknik både i Sverige och utomlands.

Arbetsmarknaden för VA-projektörer
Genom att utbilda dig till VA-projektör får du en eftertraktad yrkesprofil och goda möjligheter till anställning hos både entreprenörer och kommuner.

Nya investeringar i infrastrukturen, pensionsavgångar och ändrade upphandlingsvillkor leder till att behovet av VA-projektörer ökar markant. Enligt branschorganisationen Svenskt Vatten finns ett stort rekryteringsbehov inom den kommande tioårsperioden för att tillmötesgå marknadens behov.

Det råder även stor Regional efterfrågan då stora delar av rör- och vattenledningarna behöver bytas ut och stora infrastruktursatsningar i hela norra Sverige sker inom VA, väg och mark, gruvnäringen, järnväg och skogsnäringen.

Vad gör en VA-projektör och vad kan du arbeta som efter utbildningen.

Som VA-projektör har du en viktig roll där du bidrar till att säkra vår vattentillgång. Efter examen har du utvecklat stort kunnande kring dimensionering och detaljprojektering av hållbara VA- anläggningar och lärt dig att upprätta förfrågningsunderlag utifrån faktorer som teknik, miljö och juridik. Efter utbildningen kan du jobba som; VA-projektör, VA-konsult, VA-konstruktör, VA-utredare.

Utbildningens innehåll.
I utbildningen ingår kurserna: VA systemets funktion, en introduktion.
Anläggningsteknik och utförandemetoder, Arbetsmiljö, CAD, Dimensionering av VA system, LIA 1, LIA 2, LIA 3, Entreprenadjuridik, grundläggande VA-juridik, VA-projektering, Projektmetodik. Samt LIA1, LIA2, LIA3 och Examensarbete.

Lärarna vid utbildningen är yrkesverksamma och därför väl uppdaterade om vad som sker i branschen och kopplingen till yrkeslivet blir till en naturlig del. Det är viktigt att du som VA-projektör behärskar Excel. Därför får du under hela din utbildning hos oss fri tillgång till onlinekurser i Excel och Word.

Efter avslutad utbildning har du kunskaper om.

Efter examen har du utvecklat stort kunnande kring dimensionering och detaljprojektering av hållbara VA-anläggningar och lärt dig att upprätta förfrågningsunderlag utifrån faktorer som teknik, miljö och juridik.

Lärande i arbete (LIA)
Under utbildningens tre LIA-perioder (24 veckor) jobbar du i skarpt läge på olika arbetsplatser. Under LIA-perioderna utvecklar du dina teoretiska kunskaper i praktiken och skapar kontakter som leder till jobb. För Folkuniversitetets studerande finns en möjlighet att genomföra sin LIA (Lärande i arbete) på valfritt företag i ett EU-land. Folkuniversitetet Umeå har beviljats medel från Erasmus som möjliggör detta. 

Satellitorter på plats men samtidigt online
Att läsa på en satellitort innebär att utbildningen är platsbunden till en ort (Umeå) men att det också finns en ansvarig utbildningssamordnare på annan ort (Gävle, Sundsvall, Östersund). Du som väljer att läsa utbildningen i t.ex. Gävle kommer ha ditt klassrum på Folkuniversitetet i Gävle och motsvarande på de andra orterna. Läraren och dina kurskamrater från andra orter finns med via Zoom som alla kopplar upp sig till. Detta är alltså inte en distansutbildning, eftersom du kommer att delta på lektionerna i realtid tillsammans med din studerandegrupp på orten du läser vid.

För mer information om VA-projektör, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Krav på särskilda förkunskaper:

  • Godkänt betyg/E i Svenska B/ Svenska 2/ Svenska som andraspråk 2 eller motsvarande kunskaper och Godkänt betyg/E i Matematik B/ Matematik 2a/2b eller 2c.
    ELLER
  • Godkänt betyg/E i Bygg och anläggning 1 och 2 eller motsvarande kunskaper

Ansökan

När du ansöker till denna utbildning med sateliltorter kommer ni få uppge i er ansökan vilken studieort du föredrar i första, andra, tredje och fjärde hand. Det finns alltså inte en garanti att man hamnar på den orten man valt i första hand om man blir antagen. Ansökan görs på Folkuniversitetets hemsida eller via Yh-antagning.se. 

Ansökan är öppen och du söker utbildningen på YH-antagning.se eller på Folkuniversitetets webbplats. Varmt välkommen med din ansökan. Senaste ansökningsdatum är 2021-08-13.

Varmt välkommen med din ansökan!

Examen & Intyg

Kvalificerad Yrkeshögskoleexamen

Kostnader

Utbildningen är CSN-berättigande.

Folkuniversitetet Norr

Folkuniversitetets yrkeshögskoleutbildningar i Norr

Vi är en av landets största anordnare av yrkeshögskoleutbildningar Yrkeshögskoleutbildning är en eftergymnasial utbildningsform som kombinerar teoretiska studier och stark arbetslivsanknytning. Utbildningarna erbjuds inom branscher där det finns en uttalad efterfrågan på kompetens. Alla våra YH-utbildningar är kostnadsfria och ger...


Läs mer om Folkuniversitetet Norr och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: VA-projektör

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Folkuniversitetet Norr

Nygatan 43
903 30 umeå

Recensioner
Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Skolrecensioner
(5,0)
Baseras på 1 recensioner.
Se alla skolans recensioner
Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen VA-projektör från Folkuniversitetet Norr, fyll i följande uppgifter: