Visa studentum.se som: Mobil

Grundutbildning till kontakttolk, distans

Folkuniversitetet Norr
Sammanfattning
Yrkesutbildning
Distans, Östersund
1 år
Deltid
Kontakttolk, grundutbildning distans

Grundutbildning till kontakttolk, distans

Kontakttolk, grundutbildning distans

Ettårig distansutbildning på halvfart. Aktuella språk: somaliska, tigrinja, dari, gorani, persiska och arabiska, men fler kan bli aktuella.

Vår sammanhållna grundutbildning till kontakttolk ger dig en yrkesutbildning med goda chanser till arbete. Du får ett fritt och varierande jobb där du får vara med i allt från läkarbesök till rättegångar, och kan till stor del välja själv om du vill jobba på plats eller på distans.

Den som får godkänt på hela utbildningen har rätt att bli upptagen i Kammarkollegiets register över grundutbildade tolkar – något som idag krävs för anställning hos de flesta större tolkförmedlingar. Den ger också god förberedelse för dig som vill göra Kammarkollegiets auktorisationsprov.

Då utbildningen ges på halvfart och i huvudsak på distans finns goda möjligheter att kombinera den med arbete under studietiden.

Just nu kör vi utbildningen påarabiska, dari, somaliska och tigrinja, men ävengorani och persiskaär aktuella till hösten. Vilka språk som startar beror på ansökningsläget. 

För mer information om Grundutbildning till kontakttolk, distans, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Förkunskapskrav

 • Motsvarande 3-årig gymnasieutbildning (svensk eller utländsk)
 • Kunskaper i svenska motsvarande Svenska 2/Svenska B (eller Svenska som andraspråk 2/B) alternativt Svenska SVESVE02/SVASVA02 (om efter 2013).
 • Mycket goda kunskaper i tolkspråket.
 • Mycket goda kunskaper i svenska.

Om du har annan utbildning och/eller erfarenhet som motsvarar förkunskapskraven kan vi göra en bedömning av din reella kompetens istället.

Urval och förkunskapstest

Efter ansökan kallas de som bedöms behöriga till ett förkunskapsprov. Det mäter hur väl du behärskar svenska och tolkspråket i tal och skrift. Bland annat ingår läsförståelse och översättning från svenska till tolkspråket. Dina kunskaper testas också muntligt, i ett rollspel där fokus ligger på språkligt flyt och förmåga att växla mellan språken. Antagningsproven genomförs 29-30/5. 

Urvalet till utbildningen sker utifrån resultaten på förkunskapsprovet. Antagningsbesked kommer i början av juli. 

Har du tidigare påbörjat utbildningen och vill komplettera delar av den kan du kontakta oss via mail. Bifoga digitala kopior på dina kursityg från den förra utbildningen. Skicka dem till tolkutbildning@folkuniversitetet.se eller med post till Folkuniversitet Östersund, Akademigatan 1, 83140 Östersund.

Upplägg

Utbildningen är en halvfartskurs på distans som löper över ett år, med start 25/8 2021 och avslut 19/6 2022. Den omfattar:

 • Sex obligatoriska fysiska träffar i Östersund, Jämtland, för lektioner, språkhandledning och prov. Träffarna är 3-4 dagar långa, tors-sön alt fre-sön. Ersättning för resa utgår. Vi ordnar boende, frukost och lunch.
 • Digitala träffar via Teams ca 1 gång i veckan för språkhandledning och ämnesstudier, på kvällstid. 
 • Egna studier via vår distansplattform Moodle.

Det betyder att Du som studerande i stor utsträckning väljer var, och på vilka tider Du vill studera.  Utbildningens svårighetsgrad kräver att Du avsätter tid motsvarande 50% studier (dvs 20 timmar/vecka), men det finns alltså en stor flexibilitet för att göra det möjligt att kombinera studierna med t.ex. arbete.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri men du bekostar och införskaffar själv den kurslitteratur som behövs. Utbildningen är ej berättigande till studiemedel (CSN).

Kursinnehåll

 • Introduktionskurs – 30 studietimmar
 • Socialtolkning – 105 studietimmar
 • Sjukvårdstolkning – 120 studietimmar
 • Juridikens grunder – 140 studietimmar
 • Migrationstolkning – 60 studietimmar
 • Tolkningsteknik och tolketik – 60 studietimmar
 • Språkfärdighet, svenska i tolkning – 30 studietimmar

Folkuniversitetet Norr

Folkuniversitetets yrkeshögskoleutbildningar i Norr

Vi är en av landets största anordnare av yrkeshögskoleutbildningar Yrkeshögskoleutbildning är en eftergymnasial utbildningsform som kombinerar teoretiska studier och stark arbetslivsanknytning. Utbildningarna erbjuds inom branscher där det finns en uttalad efterfrågan på kompetens. Alla våra YH-utbildningar är kostnadsfria och ger...


Läs mer om Folkuniversitetet Norr och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Grundutbildning till kontakttolk, distans

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Folkuniversitetet Norr

Nygatan 43
903 30 umeå


Recensioner
Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Skolrecensioner
(5,0)
Baseras på 1 recensioner.
Se alla skolans recensioner
Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Grundutbildning till kontakttolk, distans från Folkuniversitetet Norr, fyll i följande uppgifter: