Korta YH-utbildningar

Funktionsnedsättningar och hälsa

Längd
12 veckor
Utbildningstakt
75 %
Studiestöd
CSN-berättigad
Språk
Svenska
Längd
12 veckor
Utbildningstakt
75 %
Studiestöd
CSN-berättigad
Språk
Svenska
Få mer information om utbildningen 👍

Om utbildningen

Denna utbildning vänder sig till dig som erfarenhet av att möta personer med funktionsnedsättning inom till exempel vård, omsorg, LSS, psykiatri, skola, kyrka eller motsvarande.

Antalet personer som behöver och beviljas stöd i Sverige fortsätter öka. Utbildning är en förutsättning för rätt och aktuell kompetens som både är viktig och nödvändig för att kunna ge stöd, service och omsorg av god kvalitet och utifrån lagarnas intentioner.

Det finns flera utmaningar inom kompetensområdet. Att ha kunskaper om olika typer av funktionsnedsättningar och kommunikationsverktyg är nödvändigt i arbetet. Enligt Socialstyrelsen behöver kompetensen stärkas särskilt inom dessa områden samt kring gällande regelverk.

Personer med funktionsnedsättning upplever att de har sämre hälsa än övrig befolkning. Nedsatt psykisk hälsa är mer än dubbelt så vanligt. Hälsa är en resurs för självständighet, självbestämmande och delaktighet. Utan god hälsa påverkas alla andra delar av livet. För att förbättra hälsan behöver insatser göras. Det krävs även samarbete, ökad kunskap och förändrade arbetssätt.

Målgrupp

Utbildningen vänder sig till dig som erfarenhet av att möta personer med funktionsnedsättning till exempel inom vård, omsorg, LSS, psykiatri, skola, kyrka eller motsvarande.

Innehåll

Kursen behandlar funktionsnedsättningar och dess konsekvenser i vardagen för den enskilde såsom begränsningar i socialt samspel och kommunikation, begränsande upprepade beteenden, koncentrationssvårigheter, kognitiva nedsättningar, bristande impulskontroll och inlärningssvårigheter.

Kursen belyser vikten av att främja hälsa och förebygga ohälsa hos personer med
funktionsnedsättning med målet att den studerande ska få specialiserade kunskaper om/i ett hälsofrämjande och förebyggande förhållnings- och arbetssätt.

För mer information om Funktionsnedsättningar och hälsa, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Särskild behörighet

Erfarenhet av att möta personer med funktionsnedsättning till exempel inom vård, omsorg, LSS, psykiatri, skola, kyrka eller motsvarande. 1 år halvtid.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Funktionsnedsättningar och hälsa

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Folkuniversitetet Malmö/Lund
Skomakaregatan 8
220 02 Lund

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet bedriver yrkeshögskoleutbildningar i hela Sverige. Vår idé är att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv.Gå en utbildning som leder till jobb. Folkuniversitetets yrkeshögskoleutbildningar tas fram tillsammans med arbetslivet och ger dig den spetskompetens som...

Läs mer om Folkuniversitetet Malmö/Lund och visa alla utbildningar.

Highlights