
Drifttekniker Kraft- värmeproduktion
Vill du jobba med samhällsviktiga funktioner som behöver fungera dygnet runt, året om? Då är rollen som drifttekniker inom energisektorn något för dig. Du kommer att jobba i ett team med andra kompetenser och yrkesroller på exempelvis en fjärrvärmeanläggning eller inom industri. Tillsammans kommer ni att planera och optimera driften på värmeanläggningen. Efterfrågan i branschen är fortsatt stor, nästa alla våra studerande har jobb direkt efter examen!
Praktik ingår i utbildningen!
Fokus i utbildningen är driftsäkerhet, process- och energieffektivisering samt miljöpåverkan vilket är A och O för att en anläggning ska uppfylla dagens hårda miljö- och säkerhetskrav samt kraven på kontinuerlig leverans av kraft- och/eller värme till samhället eller industrin.
En fjärdedel av utbildningen är förlagd till praktik vid något av branschföretagen (Lärande i arbete, LIA). Här omsätter du dina breda teoretiska kunskaper i praktiken och får med dig nya erfarenheter till de fortsatta kurserna i utbildningen och till det framtida arbetslivet. Du söker själv din LIA-plats för att skapa personliga kontakter på olika företag och kan på så sätt få flera ingångar till framtida arbetsgivare, vilka också får en god bild av vem du är när du gör din praktik hos dem.
Efter utbildningen
Du kommer efter avslutad utbildning att kunna arbeta som drifttekniker eller operatör i ett arbetslag på ett kraftvärmeverk eller pannanläggningar inom massa- och pappersindustri, två branscher som har ett stort behov av rätt personer med rätt kompetens under de kommande åren. Dina arbetsuppgifter på exempelvis ett fjärrvärmeverk kan vara allt från att processmässigt drifta anläggningen till att lösa ett värmetekniskt problem hos slutanvändare som kan vara en villakund eller ett större bostadsområde
Så ansöker du
Grundläggande behörighet för yrkeshögskola
Urvalskriterier
De sökande kallas efter sista ansökningsdagen till särskilt prov. Genom testerna kan vi få ett aktuellt mått på de sökandes kunskaper, oavsett när och var de uppfyllde behörighetskraven. För det medverkande arbetslivet är detta en mycket viktig aspekt i antagningsprocessen.
Det särskilda provet består av tre delar:
- Ett ämnesspecifikt, som testar den sökandes matematiska, tekniska och naturvetenskapliga kunskaper.
- Ett problemlösande, som testar den sökandes färdigheter att kunna identifiera och lösa problem.
- Ett språklig, som testar den sökandes läs- och skrivförståelse i svenska och engelska.
Testen poängsätts enligt följande: ämnesspecifikt 100 poäng, problemlösande 50 poäng, språkligt 50p. Maxpoäng 200 poäng.
Resultaten från testerna används enbart för att ledningsgruppen ska kunna utföra urvalet.
Kursinnehåll
Kurser som ingår i utbildningen:
- Arbetsmiljö och säkerhet
- Bränsle och förbränningsteknik
- Drift- och underhållsteknik, kraft- och värmeanläggningar
- Elkunskap
- Examensarbete
- Fjärrvärmesystem
- Grundläggande kraft- och värmeanläggningar
- Kraft- och värmeanläggningar, fördjupning
- Lärande i arbete (LIA)
- Matarvattenteknik
- Pumpar, fläktar och ventiler
- Strömningslära
- Styr- och reglerteknik
- Värmeteknik
Examen & Intyg
Utbildningen ger yrkeshögskoleexamen Drifttekniker kraft- värmeproduktion. SeQf-nivå 5.
Kostnader
Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel.
Folkuniversitetet i Göteborg

Folkuniversitetet Väst
Folkuniversitetet är en av landets största utbildningsanordnare och ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 40-tal orter i Sverige. Folkuniversitetets idé är att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv. Folkuniversitetet är en idéburen...
Intresseanmälan
Hitta till utbildaren
Folkuniversitetet i Göteborg
För att få mer information om utbildningen Drifttekniker Kraft- värmeproduktion från Folkuniversitetet i Göteborg, fyll i följande uppgifter: