Visa studentum.se som: Mobil

Fastighetsingenjör

Fastighetsakademin
Sammanfattning
Utbildningstyp: Yh-utbildning
Utbildningsort: Göteborg
Längd: 400 YH-p (2 år)
Utbildningstakt: Heltid
Studiestöd: Ja
Språk: Svenska
Recensioner: (36 Recensioner)
Gå vidare till: Utbildningens hemsida
Sista ansökan: 31 maj 2018

Fastighetsingenjör

Utbilda dig till Fastighetsingenjör!

En fastighetsingenjör har arbetsuppgifter inom drift, underhåll och service för fastighetssektorn. Låter det som ett framtida yrke för dig? Då ska du studera Yh-utbildningen Fastighetsingenjör vid Fastighetsakademin.

Utbildningen är 400 Yh-poäng, vilket motsvarar två års heltidsstudier. En fjärdedel av studietiden vid Fastighetsakademin utgörs av praktik (så kallad "Lärande i Arbete").Efter utbildningen Fastighetsingenjör kan du arbeta som:

  • Fastighetsingenjör
  • Teknisk förvaltare eller teknisk chef
  • Fastighetsförvaltare
  • Driftingenjör eller driftchef
  • Byggledare
  • Projektledare
  • Energiansvarig
  • Energistrateg

Arbetsuppgifter för fastighetsingenjörer

Arbetet som fastighetsingenjör är ett brett och omväxlande arbete, oftast innebär det att man har ett tekniskt helhetsansvar för en eller flera fastigheter. Fastighetsingenjören har huvudansvaret för att optimera fastighetens värme, ventilation och andra tekniska system och att hyresgästerna får en bra service. Det innebär att utveckla drift- och underhållverksamheten och ha ett tydligt kostnadsansvar för detta.

Fastighetsingenjören har ansvar för de kvalificerade upphandlingar som berör fastighetssystemen och du blir därmed en nyckelperson i förvaltningsföretaget. Arbetet innebär ibland en ledarroll med personalansvar.

Som fastighetsingenjörer kan du arbeta inom bostads-, kontors- och industrifastigheter eller på sjukhus och affärscentra. Arbetsuppgifterna varierar beroende på var man arbetar och hur verksamheten organiseras.

Fastighetsbranschen har en nyckelroll inför de stora utmaningar vi står inför när det gäller energianvändning och klimatpåverkan. Här kan du som fastighetsingenjör göra stor skillnad när det gäller att anpassa våra fastigheter för att få ner energiåtgången i våra fastigheter, samtidigt som vi också värnar om våra hyresgästers komfort. Här har du chansen att vara den som ansvarar för att bevaka den tekniska utvecklingen och alla innovationer och implementera detta.  

Hos oss på Fastighetsakademin får du en utbildning som gör att du får den efterfrågade kunskapen; kunskapen som gör att du får jobb.

Vad säger branschen och tidigare studeranden?

”Min tid på Fastighetsakademin har varit det roligaste och mest givande jag gett mig in på”. - Marie Johansson, områdeschef, Familjebostäder

”Samtliga våra huschefer kommer ifrån Fastighetsakademin, det säger väl egentligen allt”.
- Michael Pirosanto, VD, Gårdstensbostäder

"Under utbildningens gång så fick jag både teoretisk utbildning varvat med praktisk ute på diverse fastighetsföretag. Detta ledde i sin tur till både kontakter inom branschen, extrajobb och senare erbjudande om fast anställning. Idag jobbar jag med kommersiella fastigheter på ett mindre fastighetsbolag och kan starkt rekommendera fastighetsbranschen och att investera ett par år i Fastighetsakademin." - Evelina Davidsson

"En av de bästa saker jag någonsin gjort: jag gick på öppet hus på Fastighetsakademin. Jag fick chansen och tog den. Genom YH-utbildningen och LIA-praktikerna fick jag såväl nya kunskaper som breda kontaktytor med fastighetsbranschen, och idag tre år senare har jag en ny utbildning, en ny karriär och ett nytt jobb." -Filip Anderberg

 

För mer information om Fastighetsingenjör, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

För att vara behörig till våra utbildningar ska du ha en examen eller slutbetyg från gymnasieskolan. För fastighetsingenjörsutbildningen ska du också ha matematik 2 (B).

Om du har kunskaperna men inte har dokument som styrker det kan du bli behörig genom att klara tester hos oss.

Vi har också möjlighet att ta in ett fåtal personer utan formell behörighet som kan påvisa att de p.g.a. andra omständigheter är lämpliga för yrket.

Examen & Intyg

Efter avklarad utbildning får du en kvalificerad yrkeshögskoleexamen som fastighetsingenjör.

Utbildningens innehåll

Fastighetsföretagande – 30 Yh-poäng
Projektledning – 20 Yh-poäng
Kommunikation – 10 Yh-poäng
Underhållsplanering – 15 Yh-poäng

Elsäkerhet – 10 Yh-poäng
Byggnadsteknik och -fysik – 30 Yh-poäng
Installationsteknik – 35 Yh-poäng
Kyl- och värmepumpstekik – 15 Yh-poäng
Styr- och reglerteknik – 20 Yh-poäng
Energioptimering och -effektivisering – 20 Yh-poäng

Företagsekonomi – 15 Yh-poäng
Investeringskalkylering – 20 Yh-poäng

Juridik – 20 Yh-poäng
Upphandling och entreprenadjuridik – 25 Yh-poäng

LIA 1 – Fastighetsföretagande – 30 Yh-poäng
LIA 2 – Teknik – 40 Yh-poäng
LIA 3 – Drift och underhåll – 30 Yh-poäng

Examensarbete – 15 Yh-poäng

Kostnader

Utbildningen berättigar till studiemedel från CSN. Yh-utbildningarna på Fastighetsakademin är avgiftsfria. Du betalar endast för litteratur och annat studiematerial.

Fastighetsakademin

FastighetsakademinFastighetsakademin

Fastighetsakademin är en yrkeshögskola (Yh) som ägs och drivs av ett 50-tal, både kommunala aktörer och privata fastighetsbolag, primärt verksamma i Västsverige. Detta gör skolan helt unik och garanterar att utbildningarnas innehåll uppfyller branschens krav och förväntningar. Skolan har sedan...


Läs mer om Fastighetsakademin och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Fastighetsingenjör

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Fastighetsakademin

J.A. Wettergrens gata 14
421 30 Västra Frölunda

Recensioner

Elvir Culum   |   2018-11-13
Hade ingen alls erfarenhet inom branschen men hade hört väldigt bra saker om själva skolan och vänner som jobbar inom branschen så jag gav det en chans, vilket visade sig vara väldigt smart. Mycket engagerade lärare och en riktigt bra utbildningsplan. Skolan har gjort mig väldigt motiverad för att utbilda mig inom fastighetsbranschen och allt k...
Visa mer
          (5)
Mattias   |   2018-09-19
Jag studerade till fastighetsingenjör för 3 år sedan, helt nyinflyttad till Göteborg och utan kontaktnät lyckades jag att få jobb som fastighetsförvaltare redan innan examen, tack vare skolans stora engagemang och tydlig närvaro från fastighetsbranschen. Vill man verkligen blir duktig inom förvaltning erbjuder denna skola alla möjligheter, gi...
Visa mer
          (5)
Mathias Stare   |   2018-03-18
Relevanta och bra kurser. Skolan ger dig goda möjligheter till jobb i fastighetsbranschen
          (5)
Beställ information

För att få mer information om Fastighetsingenjör via mejl, fyll i följande uppgifter:

Recensioner
Fastighetsingenjör
Kursrecensioner
          (4,8)
Baseras på 36 recensioner
Se alla recensioner för utbildningen
Arrangörsrecensioner
          (4,7)
Baseras på 111 recensioner
Se alla skolans recensioner