Yrkesutbildning

Expressive Arts i terapi & personlig utveckling

Expressive Arts Stockholm, i Stockholm (+1 orter)
Längd
2 år, 12 moduler, 32 dagar
Utbildningstakt
Deltid
Studiestöd
Ej studiemedelsberättigad – se lånealternativ
Pris
28 750 SEK inkl. moms
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Distans med träffar
Längd
2 år, 12 moduler, 32 dagar
Utbildningstakt
Deltid
Studiestöd
Ej studiemedelsberättigad – se lånealternativ
Pris
28 750 SEK inkl. moms
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Distans med träffar
Få mer information om utbildningen 👍

Videoreportage

Om utbildningen

Expressive Arts & Konstnärlig metodik i terapi

Utbilda dig i Expressive Arts i terapi & personlig utveckling

Den här 2 åriga utbildningen i expressive arts är den enda i Sverige inom området och unik i sitt slag. Den ger dig spetskompetens att arbeta med konsten som en läkande kraft i möten med människor. Vi utgår ifrån ett helhetsperspektiv där kropp, känsla, tanke och alla sinnen samverkar för att kunna hantera känslomässiga svårigheter och utveckla din inre potential. Grunden för mänsklig utveckling är våra relationer. Du ingår i en mindre kursgrupp som träffas både live i Stockholm och online för att delta i en kreativ och personlig utbildningsresa. Nästa utbildning planeras starta hösten 2024. Du har möjlighet att påbörja vissa delar redan nu. Läs mer nedan! ⇩

Vilken behörighet krävs för att antas?

Utbildningen vänder sig till dig som är verksam inom socialt, pedagogiskt och/eller omvårdande arbete och som önskar tillägna dig en fördjupad människosyn och utveckla en kreativ och praktisk metodik som kan användas inom det egna arbetsområdet eller utvidgas till nya områden. Exempel på utbildningsbakgrund hos tidigare studerande: fysioterapeut, arbetsterapeut, sjuksköterska, psykolog, psykoterapeut, läkare, socionom, kurator, diakon, präst, specialpedagog, socialpedagog, beteendevetare, organisationskonsult.

Du behöver antingen ha en utbildning på universitet/högskola och/eller relevant yrkeserfarenhet. Din arbetslivserfarenhet räknas som meriterade om formell högskoleutbildning saknas. Det krävs ingen utbildning i konst eller konstnärliga språk.

Utbildningsstart hösten 2024! 

För mer information om Expressive Arts i terapi & personlig utveckling, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2024

  • Distans med träffar
  • Stockholm

Varför välja Expressive Arts Stockholm?

Internationella samarbeten

Kombinera arbete

med studier

Erbjuder delbetalning

Kursens mål

Den 2 åriga deltidsutbildningen ger dig en unik och särskild kompetens att tillämpa expressive arts i till exempel terapi och behandling, omsorg, själv- och grupputveckling. Eller för andra pedagogiska mål inom vård, skola och arbetsliv, allt beroende på det egna arbets- och kompetensområdet.

Expressive arts vilar på en integrativ (tvärvetenskaplig) psykologisk teoriutveckling. Det involverar anknytningsteori, utvecklingspsykologi, psykodynamisk och existentiell teori, fenomenologi, kliniska studier och kreativ/konstnärlig metodik.


Tidigare studerande har kunnat tillämpa kompetensen i befintligt arbete. Exempelvis inom hälso- och sjukvård, skola, specialpedagogik, folkhögskola, eller inom team och organisationsutveckling. Andra har parallellt med sin anställning byggt upp ett eget företag eller initierat olika projekt där man erbjuder expressive arts terapi/personlig utveckling/stöd.


Efter genomgången utbildning får du ett beskrivande kursintyg på din specialiserade kompetens samt ett diplom i kreativa metoder och expressive arts.

Lärande i arbete & handledning

Lärande i arbete (LIA) 

I programmet ingår att du skall genomföra tre olika praktiska moment:

Möt dig själv i konsten - eget konstnärligt arbete

Under utbildningen arbetar du med någon form av eget konstnärligt projekt. Syftet är att stödja, pröva nytt och utveckla kreativiteten och det egna skapandet. Du kommer också inspireras att gå på olika kulturevenemang för påfyllnad och inblick i skilda konstformer. 

Egen terapi

Du genomför minst 15 sessioner med egenterapi hos en expressive arts terapeut. Processen hjälper dig uppleva och förstå djupet och kraften i dessa metoder för att läka tidigare emotionella svårigheter, finna resurser och ökad kreativitet i livet.

Praktik

I programmet ingår att genomföra tre olika praktikuppgifter under handledning. Handledningen sker i mindre grupp tillsammans med en handledare med lång erfarenhet av expressive arts inom vård, omsorg, kyrka, skola och behandling.

Utbildningens upplägg och studieform

Studieform

Utbildningen innehåller 12 moduler med 6 tillfällen per år (ca 375 lärarledda undervisningstimmar). Du kan bo var som helst i Sverige (eller Skandinavien) och studera hos oss och du kan arbeta parallellt. Vi möts i vackra lokaler på Södermalm i Stockholm och via webinarier på Zoom. 

Den lärarledda undervisningen för varje modul sträcker sig över tre dagar (fredag - söndag). Olika kompetensområden fördjupas i 12 moduler. Dessa relateras till konst, terapi, vård och personlig utveckling. Till varje modul hör specifik kurslitteratur och färdighetsövningar. Du tränar på att integrera metodiken i en mindre arbetsgrupp. 

Kursledare och lärare

Margareta Wärja 

Margareta har arbetat med utbildning, handledning och psykoterapi med konstnärlig metodik i omkring 30 år. Margareta har forskat kring metoderna i ett samarbete mellan Expressive Arts, Aalborg Universitet och Karolinska Institutet i Stockholm. Anita Båge, Dipl. Uttryckande konstterapeut och filmproducent fungerar som lärare och resurs och följer gruppens process med särskilt fokus på att stödja det egna kreativa arbetet.

Övriga lärare i utbildningen har psykoterapeutisk kompetens samt är utbildade uttryckande konstterapeuter. De har lång erfarenhet av både psykoterapeutisk praktik och utbildning. De flesta har även genomgått andra utbildningar av relevans, t.ex. grupp-, familje- eller kroppsinriktad psykoterapi, handledning, samt konstnärliga utbildningar. Tre av lärarna är forskarutbildade. Du kan läsa mer om dem på vår hemsida.

Ansökan och behörighet

Jag är intresserad! Vad gör jag nu?

Först – en workshop i Expressive Arts

  1. Välkommen att helt kravlöst och lekfullt pröva på att möta dig själv i konsten tillsammans med andra.

  2. Du börjar med tre dagars introducerande workshop med fokus på personlig resa och inspiration genom expressive arts metodik. (Denna kostnad ingår inte i kursavgiften.)

  3. För att ansöka till utbildningen är workshopen det första steget. Den ger dig en upplevelse av hur en terapeutisk grupprocess fungerar med konsten i fokus. 

  4. Workshopen betalas separat och kan genomföras utan avsikt att gå utbildningen.

Ansökan

Du ansöker till utbildningen genom att fylla i ansökningshandlingarna och bifogar de dokument som efterfrågas. Vi tar redan nu emot ansökningar inför nästa utbildningsstart!  PDF:erna finns för nedladdning på vår hemsida. Ansökan skickas till utbildningsledare, Margareta Wärja. Behöriga sökanden kallas till en intervju (kan ske via videolänk). När en sökande antagits kan denne påbörja vissa kursmoment innan utbildningen startar. Det innebär att du har möjlighet att komma igång med utbildningsprocessen vilket kan inspirera och vara till hjälp under kunskapsresan. 

Hör av dig till oss om du har frågor. 

Utbildningsstart HT 2024! 

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Expressive Arts i terapi & personlig utveckling

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 7 recensioner
Skriv en recension
5/5
Stavrouola Morfi, barnpsykiater
06 apr 2022

Utbildningen i Expressive Arts har betytt att jag kommit i kontakt med barnet som finns inom mig! Jag kan uppleva världen med hjälp av mina sinnen...  Precis som barn gör, med n...

Visa mer
5/5
Charlotte Forsberg, socionom/kurator
06 apr 2022

EXA-utbildningen har betytt oerhört mycket för mig! Bland det bästa jag gjort både personligt och professionellt.    EXA-utbildningen är starkt upplevelsebaserad vilket gör att ...

Visa mer
5/5
Violetta Paprocka, psykolog
06 apr 2022

Utbildning är avslutad och den berikade mina kunskaper som jag haft hitintills. Det var för mig också en fantastisk personlig terapi och jag lärde mig mycket om hur kreativitet ...

Visa mer
Expressive Arts Stockholm
Expressive Arts Stockholm AB
Fjällgatan 23 B
116 28 STOCKHOLM

Expressive Arts - för dig som vill leva & arbeta mer kreativt

Längtar du efter att arbeta med skapande metoder i möte med andra människor? Är du en konstnärssjäl och professionell hjälpare? Vill du utveckla dig själv genom konsten? Önskar du leva med större kreativitet och glädje i vardagen? Välkommen till Expressive...

Läs mer om Expressive Arts Stockholm och visa alla utbildningar.

Highlights