Visa studentum.se som: Mobil

Läkarutbildning Litauen - Lithuanian university of health and sciences, EduPlanet

EduPlanet
Sammanfattning
Universitets- & högskoleutbildning
Kaunas
5-6 år
Heltid
CSN-berättigad
Engelska
Startdatum: Höst - Kaunas
Mässa
2020-01-25

Läkarutbildning Litauen - Lithuanian university of health and sciences, EduPlanet

Studera medicin med Språkpunkten!

Studera till läkare, tandläkare eller veterinär i Litauen!

Är du intresserad av att bli läkare, tandläkare eller veterinär och vill få nya, spännande upplevelser på köpet? Läs då din utbildning på Lithuanian University of Health Sciences i Kaunas, Litauen – ett av Europas populäraste universitet för medicinstudier.

Lithuanian University of Health Sciences, eller Lietuvos Sveikatos Mokslų Universitetas (LSMU) som universitetet heter på litauiska, grundades redan 1919 och har under åren haft lite olika karaktär. År 2010 slogs skolan ihop med veterinärskolan Lithuanian Veterinary Academy, vilket gav universitetet de varierande program i medicin som den har idag.

LSMU kan idag titulera sig som Litauens största universitet inom sitt område, här går fler än 6 000 studenter, spridda på sex fakulteter. Bland de svenska studenter som studerar på skolan är veterinär, läkare och tandläkare de vanligaste studieämnena.

Praktik på universitetssjukhuset

För att du som student vid LSMU ska lära dig så mycket som möjligt består utbildningarna av en blandning mellan teori och praktik, på det sätt att studenterna utför stora delar av sin utbildning på universitetssjukhuset. Dit kommer årligen 75 000 patienter och är således viktig både för universitetet och för Kaunas invånare.

”Professorerna, lärarna, sjukhusområdet, och biblioteket är väldigt bra organiserade och ger mig allt stöd jag behöver i mina studier. I mitt tycke, så talar det ökande antalet europeiska studenter som söker sig hit för sig självt.”
- Sini Saju, medicinstudent vid LSMU

Jobba i vilket EU-land du vill!

Eftersom det finns särskilda direktiv inom EU är det ett trygg val att läsa till läkare/tandläkare i Polen. De gemensamma direktiven innebär att ditt utbildningsbevis godkänns av varje EU-land och ger dig tillstånd att jobba som läkare/tandläkare där, utan krav på kompletterande utbildningar eller språkkunskaper. Att läsa en medicinutbildning i Litauen är ett utmärkt alternativ!

Bara med EduPlanet

EduPlanet hjälper hundratals studenter varje år att komma in på sin drömutbildning, och är största agent för medicinstudier i Sverige. Om du söker med EduPlanet får du: 

 • Personlig hjälp från Sveriges bästa vägledare inom medicinstudier.
 • Antagningsbedömning.
 • Förberedande kurs inför studier och antagningsprov.
 • Webinar med all info om att läsa medicin utomlands.
 • Antagningsprov arrangerade i Sverige till låga priser.
 • Hjälp med CSN, boende, och allt runtomkring.
 • 100% engagemang genom hela ansökningsprocessen.
För mer information om Läkarutbildning Litauen - Lithuanian university of health and sciences, EduPlanet, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Ansökningsprocess & Krav

 • Slutbetyg från gymnasiet
 • Tillräckligt nivå i engelska
 • Klarat antagningstestet

Antagningsprov:

Du som söker till utbildningarna vid LSMU måste skriva ett antagningstest. Du kan välja att skriva testet antingen i Sverige eller i på plats i Litauen. Testet består av två deltest i ämnena biologi och kemi. Varje deltest har 30 flervalsfrågor. Du har 1 timma och 30 minuter på dig att skriva testet. Om du inte har tillräckligt bra betyg i engelska måste du också skriva ett prov i detta. Engelsktestet består av 50 flervalsfrågor, och du har 40 minuter på dig.
Efter de skriftliga deltesten, genomför deltagarna enskilda intervjuer tillsammans med representanter från LSMU. Intervjuerna är till för att skolan skall få reda på mer om hur du är som person och din motivation.

Tips för att klara antagningsprovet - EduPlanet PreMed!

För att klara antagningsprovet måste du förbereda dig. EduPlanet har en helt unik förberedande så kallad Pre Medical Course under vår och höst varje år. Kursen hålls på engelska Online och Live i realtid med uppkopplad lärare och studenter i Virtual Classroom. Du kan alltså sitta uppkopplad på valfri plats. Dessutom spelas samtliga lektioner in för att kunna använda för repetition. Mer info om kursen EduPlanet PreMed finns under utbildningar här på Studentum. Kontakta också gärna EduPlanet på mail eller ring 018 - 55 10 20 för mer information.

Genomgång Antagningsprocess - medicinwebinar

Vill du få en ordentlig genomgång av ansökan till Lithuanian University of health & Sciencesär du välkommen att anmäla dig till EduPlanets medicinwebinar som oftast hålls på torsdagar mellan kl 17.00 - 18.00. EduPlanet går igenom ansökningsprocesserna, ansökningskraven och allmän information om samtliga medicinskolor, följt av en öppen frågestund.

Anmäl dig till webinariet, skicka dina frågor eller få ansökningsblanketter av EduPlanet här!

Boende & Fritid

Kaunas - en studentstad med gamla anor

Kaunas är Litauens näst största stad med lite drygt 300 000 invånare. Kaunas är en typisk studentstad med allt var det innebär, och du som är här för att studera till veterinär utomlands får förutom ett stort utbud av kultur och historia ett hett nattliv och caféutbud för alla smaker. Staden har urgamla anor (med spår av bosättning redan från ca tusen år f.v.t), och har under årtusendenas lopp spelat en stor roll på grund av sitt strategiska läge i deltat mellan Litauens två längsta floder, Nemunas och Neris.

Boende

Ett bra sätt att snabbt komma in i studielivet är att bo på LSMU:s campusboende. Det är nämligen en möjlighet du får som förstaårsstudent vid universitetet. De resterande studieåren är du dock tvungen att hitta ett eget boende utanför skolan. På campusboendet kan du antingen bo själv eller dela med någon annan och här finns alla bekvämligheter du behöver. Kom ihåg att vara ute i god tid med din boendeansökan för att få plats.

Fritid

LSMU med campus har moderna, fräscha lokaler med bibliotek, restauranger och kaféer där du som student kan studera eller umgås. Vill du istället tillbringa tid i staden finns mycket att göra. Kaunas är Litauens näst största stad och har ungefär 300 000 invånare. Det är en typisk studentstad med ett rikt kultur- och nattlivsutbud. Staden är även historiskt intressant med museer som berättar om stadens långa historia.

Kurser

LÄKARPROGRAMMET

Läkarprogrammet vid LSMU är sex år långt och består av teoretiska och praktiska inslag. Utbildningen har ett problembaserat studiesätt, vilket gör dig som blivande läkare så redo som möjligt för arbetslivet. Istället för att ha en enda stor tentamen i slutet av varje termin är denna utbildning uppbyggd med en tentamen efter varje kurs. Ämnen som ingår i programmet är exempelvis anatomi, kemi, genetik och neurologi. Ju längre du kommer i din utbildning, desto mer praktiska inslag blir det.

Tandläkarprogrammet

Utbildning på fem år uppdelad i en preklinisk och en klinisk del, där den förstnämnda är två år lång och består av biomedicinska studier och den sistnämnda omfattar mycket praktik på universitetssjukhuset. Utbildningen utmynnar slutligen i ett examensarbete.

Veterinärprogrammet

Utbildning på fem och ett halvt år, belagd vid ett separat campus. Studierna består av kurser i bland annat kemi, anatomi, filosofi och cellbiologi. Praktik utförs vid universitetssjukhuset. Som nyutexaminerad veterinär härifrån kan du jobba som veterinär, djurkirurg eller med djurvård och djurhantering på olika sätt.

LÄKARSTUDIER UTOMLANDS – GÅR DET?

En vanlig fråga för studenter som är intresserade av att plugga till läkare utomlands, är hur det rent praktiskt fungerar med läkarlegitimationen. Detta är inget problem eftersom det finns läkardirektiv inom EU som likställer läkarutbildningar i alla EU-länder. Det enda du som nyutexaminerad läkare behöver göra är att ansöka om en läkarlegitimation hos Socialstyrelsen i Sverige.

Kostnader

Besök EduPlanets hemsida för att se aktuella kursavgifter och obligatoriska avgifter som tillkommer med din ansökan till LSMU. Uppgifterna hittar du under fliken "Priser och Datum"

EduPlanet

EduPlanet

EduPlanet Utlandsstudier

Vill du studera en språkkurs eller utbildning utomlands? Eduplanet (före detta Språkpunkten) har hjälpt svenskar komma ut i världen och studera sedan 1982. Detta gör Eduplanet till ett av Sveriges äldsta företag i branschen! På Eduplanet är man stolta över att ha...


Läs mer om EduPlanet och visa alla utbildningar.

Mässa

Mässa för Medicin, Business och Musik utomlands

Vår egen mässa för just Medicin, Musik och studier i New York, London och Barcelona

För sjätte året i rad anordnar vi EduPlanets egen utlandsstudiemässa! Vi håller till på Clarion Hotel Sign Stockholm mellan kl 12.00-16.00 lördagen 25/1 2020. Under dagen kan du ställa dina frågor till oss på EduPlanet, våra studenter och representanter från utvalda college och universitet. EduPlanets Utlandsstudiemässa riktar sig till dig som är intresserad av att studera detta utomlands:

 • Läkare, Tandläkare & Veterinär och PreMed
 • Musik & Performancei England, Tyskland, Irland
 • Business och studier i London, Barcelona, New York

På plats finner du b.la. universitet & college från;

 • 7 medicinskolor från: Lettland, Litauen, Polen, Tjeckien, Slovakien, Ungern och Cypern
 • Berkeley College New York
 • London South Bank University
 • EU-Business schoolBarcelona
 • Musikcolleget BIMM från England, Irland och Tyskland 

Kom förbi och träffa oss och skolorna och ställ frågor. Vi berättar om antagning & krav, studiemedel från CSN, håller korta seminarier om de olika ämnena mm.

Mässan är gratis och ingen föranmälan krävs – välkommen på Drop in!

Varmt välkommen följande datum:

Datum:   2020-01-25    Tid:   12:00 - 16:00 Clarion Hotel Sign

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Läkarutbildning Litauen - Lithuanian university of health and sciences, EduPlanet

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

EduPlanet

Sysslomansgatan 35 A, Box 2097
750 02 Uppsala


Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 1 recensioner.

Ibrahim
(5)
Vad jag gillar med universitetet? Jag har alltid gillat en utmaning, och därför trivdes jag utmärkt med just utmaningen att läsa en utbildning i ett helt främmande land. Jag är glad att jag haft möjligheten att träffa så många olika människor från hela världen - det är en väldigt stimulerande upplevelse! En av de mest positiva delarna med att pl...
Visa mer
Beställ information

För att få mer information om Läkarutbildning Litauen - Lithuanian university of health and sciences, EduPlanet via mejl, fyll i följande uppgifter:

Recensioner
Recensioner
(5,0)
Baseras på 1 recensioner.
Se alla recensioner för utbildningen
Skolrecensioner
(4,6)
Baseras på 115 recensioner.
Se alla skolans recensioner