Visa studentum.se som: Mobil

Läkarutbildning & Tandläkare, Veterinär - Litauen - Lithuanian University of Health and Sciences, EduPlanet

EduPlanet PreMed Course
Sammanfattning
Universitets- & högskoleutbildning
Kaunas
Heltid
Studiemedelsberättigad
Startdatum: HT - Kaunas

Läkarutbildning & Tandläkare, Veterinär - Litauen - Lithuanian University of Health and Sciences, EduPlanet

LitauenStudera till läkare, tandläkare eller veterinär i Litauen!

Är du intresserad av att bli läkare, tandläkare eller veterinär och vill få nya, spännande upplevelser på köpet? Läs då din utbildning på Lithuanian University of Health Sciences i Kaunas, Litauen – ett av Europas populäraste universitet för medicinstudier.

Lithuanian University of Health Sciences, eller Lietuvos Sveikatos Mokslų Universitetas (LSMU) som universitetet heter på litauiska, grundades redan 1919 och har under åren haft lite olika karaktär. År 2010 slogs skolan ihop med veterinärskolan Lithuanian Veterinary Academy, vilket gav universitetet de varierande program i medicin som den har idag.

LSMU kan idag titulera sig som Litauens största universitet inom sitt område, här går fler än 6 000 studenter, spridda på sex fakulteter. Bland de svenska studenter som studerar på skolan är veterinär, läkare och tandläkare de vanligaste studieämnena.

Praktik på universitetssjukhuset

För att du som student vid LSMU ska lära dig så mycket som möjligt består utbildningarna av en blandning mellan teori och praktik, på det sätt att studenterna utför stora delar av sin utbildning på universitetssjukhuset. Dit kommer årligen 75 000 patienter och är således viktig både för universitetet och för Kaunas invånare.

”Professorerna, lärarna, sjukhusområdet, och biblioteket är väldigt bra organiserade och ger mig allt stöd jag behöver i mina studier. I mitt tycke, så talar det ökande antalet europeiska studenter som söker sig hit för sig självt.”
- Sini Saju, medicinstudent vid LSMU

Jobba i vilket EU-land du vill!

Eftersom det finns särskilda direktiv inom EU är det ett trygg val att läsa till läkare/tandläkare i Polen. De gemensamma direktiven innebär att att ditt utbildningsbesvis godkänns av varje EU-land och ger dig tillstånd att jobba som läkare/tandläkare där, utan krav på kompletterande utbildningar eller språkkunskaper. Att läsa en medicinutbildning i Litauen är ett utmärkt alternativ!

Bara med EduPlanet

EduPlanet hjälper hundratals studenter varje år att komma in på sin drömutbildning, och är största agent för medicinstudier i Sverige. Om du söker med EduPlanet får du: 

 • Personlig hjälp från Sveriges bästa vägledare inom medicinstudier.
 • Antagningsbedömning.
 • Förberedande kurs inför studier och antagningsprov.
 • Webinar varje vecka med all info om att läsa medicin utomlands.
 • Antagningsprov arrangerade i Sverige till låga priser.
 • Hjälp med CSN, boende, och allt runtomkring.
 • 100% engagemang genom hela ansökningsprocessen.

Vill du få en ordentlig genomgång av ansökan till Pomeranian Medical Universityär du välkommen att anmäla dig till EduPlanet Medicin-webinar som hålls varje torsdag mellan kl 17.00-18.00. De går igenom ansökningsprocesserna, ansökningskraven och allmän information om samtliga medicinskolor de samarbetar med, följt av en öppen frågestund.

Så ansöker du

ANTAGNINGSKRAV:

 • Gymnasie
 • Godkända betyg i de första kurserna i kemi och biologi
 • Tillräcklig nivå i engelska (gymnasiebetyg oftast tillräckligt)
 • Klarat antagningstestet

ANTAGNINGSPROV:

Du som söker till utbildningarna vid LSMU måste skriva ett antagningstest. Du kan välja att skriva testet antingen i Sverige eller i på plats i Litauen. Testet består av två deltest i ämnena biologi och kemi. Varje deltest har 30 flervalsfrågor. Du har 1 timma och 30 minuter på dig att skriva testet.
Efter de skriftliga deltesten, genomför deltagarna enskilda intervjuer tillsammans med representanter från LSMU. Intervjuerna är till för att skolan skall få reda på mer om hur du är som person och din motivation.

Program

LÄKARPROGRAMMET

Läkarprogrammet vid LSMU är sex år långt och består av teoretiska och praktiska inslag. Utbildningen har ett problembaserat studiesätt, vilket gör dig som blivande läkare så redo som möjligt för arbetslivet. Istället för att ha en enda stor tentamen i slutet av varje termin är denna utbildning uppbyggd med en tentamen efter varje kurs. Ämnen som ingår i programmet är exempelvis anatomi, kemi, genetik och neurologi. Ju längre du kommer i din utbildning, desto mer praktiska inslag blir det.

TANDLÄKARPROGRAMMET

Utbildning på fem år uppdelad i en preklinisk och en klinisk del, där den förstnämnda är två år lång och består av biomedicinska studier och den sistnämnda omfattar mycket praktik på universitetssjukhuset. Utbildningen utmynnar slutligen i ett examensarbete.

VETERINÄRPROGRAMMET

Utbildning på fem och ett halvt år, belagd vid ett separat campus. Studierna består av kurser i bland annat kemi, anatomi, filosofi och cellbiologi. Praktik utförs vid universitetssjukhuset. Som nyutexaminerad veterinär härifrån kan du jobba som veterinär, djurkirurg eller med djurvård och djurhantering på olika sätt.

LÄKARSTUDIER UTOMLANDS – GÅR DET?

En vanlig fråga för studenter som är intresserade av att plugga till läkare utomlands, däribland Tjeckien, är hur det rent praktiskt fungerar med läkarlegitimationen. Detta är inget problem eftersom det finns läkardirektiv inom EU som likställer läkarutbildningar i alla EU-länder. Det enda du som nyutexaminerad läkare behöver göra är att ansöka om en läkarlegitimation hos Socialstyrelsen i Sverige.

Kostnader

För priser och datum för ansökan mm, se EduPlanets hemsida.

Det kostar ingenting extra att ansöka till LSMU med EduPlanet. Alla avgifter betalas direkt till skolan.

Boende och fritid

KAUNAS - EN STUDENTSTAD MED GAMLA ANOR

Kaunas är Litauens näst största stad med lite drygt 300 000 invånare. Kaunas är en typisk studentstad med allt var det innebär, och du som är här för att studera till veterinär utomlands får förutom ett stort utbud av kultur och historia ett hett nattliv och caféutbud för alla smaker. Staden har urgamla anor (med spår av bosättning redan från ca tusen år f.v.t), och har under årtusendenas lopp spelat en stor roll på grund av sitt strategiska läge i deltat mellan Litauens två längsta floder, Nemunas och Neris.

BOENDE

Ett bra sätt att snabbt komma in i studielivet är att bo i LSMU:s campusboende. Det är nämligen en möjlighet du får som förstaårsstudent vid universitetet. De resterande studieåren är du dock tvungen att hitta ett eget boende utanför skolan. I campusboendet kan du antingen bo själv eller dela med någon annan och här finns alla bekvämligheter du behöver. Kom ihåg att vara ute i god tid med din boendeansökan för att få plats.

FRITID

LSMU med campus har moderna, fräscha lokaler med bibliotek, restauranger och kaféer där du som student kan studera eller umgås. Vill du istället tillbringa tid i staden finns mycket att göra. Kaunas är Litauens näst största stad och har ungefär 300 000 invånare. Det är en typisk studentstad med ett rikt kultur- och nattlivsutbud. Staden är även historiskt intressant med museer som berättar om stadens långa historia.

EduPlanet PreMed Course

EduPlanet PreMed Course

EduPlanet PreMed-kurser & Medicinstudier utomlands 

Ge dig själv en mycket bra antagningschans. Om din dröm är att bli läkare, tandläkare eller veterinär, men du har svårt att komma in har du här din chans! EduPlanets PreMed-kurs förbereder dig så att du klarar de svåra antagningstest som krävs...


Läs mer om EduPlanet PreMed Course och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Läkarutbildning & Tandläkare, Veterinär - Litauen - Lithuanian University of Health and Sciences, EduPlanet

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

EduPlanet PreMed Course


Tel: 018-55 10 20
www.eduplanet.se

Beställ information

För att få mer information om Läkarutbildning & Tandläkare, Veterinär - Litauen - Lithuanian University of Health and Sciences, EduPlanet via mejl, fyll i följande uppgifter:

Recensioner
Kursrecensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Arrangörsrecensioner
(5,0)
Baseras på 3 recensioner.
Se alla skolans recensioner