Visar 1-20 av 87 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 87 träffar
1
2
3
4
5

Läs en utbildning inom bokföring och redovisning

Redovisning och bokföring är en särskild inriktning inom ekonomi och företagsekonomi. Redovisning är uppgiften då du registrerar och bokför ett företags eller en organisations ekonomiska händelser och rapporterar tillgångarna och skulderna. Yrket passar dig som vill arbeta med ett företags bokslut, in- och utbetalningar samt budget. Dessa kompetenser är efterfrågade inom en mängd branscher, vilket gör att du med en redovisnings- eller bokföringsutbildning har en rad olika yrkesroller du kan välja mellan!

Var kan du plugga en utbildning inom redovisning och bokföring?

Utbildningar inom redovisning och bokföring hittar du inom de flesta skolformer och på flera olika orter i Sverige eller utomlands. Du kan välja mellan allt från en akademisk utbildning på universitet och högskola till att läsa en kortare yrkesutbildning. Det finns också redovisningskurser på komvux (vuxenutbildning). Kanske vill du studera på distans? Eller gå en Yh-utbildning inom redovisning och bokföring? Det finns många olika sätt att studera en utbildning inom redovisning och bokföring. 

Flera olika utbildningstyper inom redovisning och bokföring

Om du vill studera redovisning och bokföring på universitetsnivå är till exempel ekonomiprogrammet eller civilekonomprogrammet ett bra val. Utbildningarna är mellan tre och fem år långa och passar dig som vill specialisera sig. 

Det finns även många Yh-utbildningar inom redovisning och bokföring. En Yh-utbildning passar dig som vill komma in i arbetslivet direkt efter din utbildning. Yh-utbildningar inom redovisning är ofta specialiserade mot ett yrke, som redovisningskonsult eller redovisningsekonom. Utbildningarna innehåller mycket praktik, är ungefär 2 år långa och CSN-berättigade. Här hittar du alla Yh-utbildningar inom bokföring och redovisning!

Du som vill studera en utbildning inom bokföring och redovisning kan studera en yrkesutbildning. En yrkesutbildning leder ofta till att du blir diplomerad eller certifierad att jobba inom redovisning eller bokföring. Vissa yrkesutbildningar är studiemedelsberättigade medan andra kostar pengar. Läs mer om yrkesutbildningar inom bokföring och redovisning här!

redovisning

Efter att du gått en utbildning inom redovisning och bokföring

Det finns ett stort utbud av olika yrken för dig som har gått en utbildning inom redovisning och bokföring. En del yrken kräver längre utbildningar med spetskompetenser inom exempelvis språk eller datakunskaper, medan andra jobb endast kräver en kortare yrkesinriktad utbildning. 

Redovisningsekonom

Som redovisningsekonom har du en viktig roll på ett företag. Yrket omfattar ett flertal arbetsuppgifter och inkluderar allt från ekonomi till redovisning och lönehantering. Du kan vara den som analyserar resultatet av ett bokslut, lägger fram en bokslutsrapport för företagsledningen samt arbetar med de större årsboksluten som görs varje år.

I arbetet ingår också utveckling av modeller för hur redovisningen ska skötas. Ibland deltar du också i budgetarbetet och gör bedömningar av hur stora intäkterna och utgifterna för en viss period bör vara för att uppnå de mål företaget satt upp. Utbudet av utbildningar till redovisningsekonom är stort. Utbildningarna innehåller ofta ämnen som redovisning, beskattning, löneadministration, affärssystem och företagsekonomi. Du som vill bli redovisningsekonom ska ha minst en treårig gymnasieutbildning med ekonomisk inriktning samt någon påbyggnadsutbildning.

Redovisningskonsult

Som redovisningskonsult säljer du dina tjänster och rådgivning inom redovisning, beskattning och företagande. Det kan handla om att sköta den löpande bokföringen åt ett företag eller en organisation, att deklarera, göra årsredovisning eller andra finansiella rapporter. Att vara redovisningskonsult kan även innefatta att sköta om hela organisationens ekonomiadministration.

För att klara detta arbete med framgång ska du, förutom inom bokföring och redovisning, även vara kunnig inom områden så som skattelagstiftning, kundservice och administration. Det är spännande yrke där du kan få mycket ansvar beroende på i vilken bransch du väljer att arbeta. Du fungerar även som en egen företagare i det avseendet att du själv kan styra ditt arbete och utvecklingsmöjligheter.

Revisor

Som revisor granskar du redovisningen i ett företag, en förvaltning eller en
organisation för att se hur ledningen styr verksamheten. Det är revisorn som kontrollerar att redovisningen sker enligt de lagar och regler som gäller. Du kan även specialisera dig som revisor. Du kan då välja antingen skattelagstiftning eller internationell redovisning.

Redovisningschef

Som redovisningschef har du ansvaret för redovisning och bokföring av alla in- och utbetalningar samt andra ekonomiska händelser i företaget. Redovisningschefen måste också se till att arbetsgivaravgifter, skatter och moms redovisas och betalas i tid.

Controller

Som controller analyserar du informationen om företagets ekonomiska resultat, gör prognoser och ser till att ledningen får den ekonomiska information som behövs för att driva verksamheten. I din roll som controller fungerar du också som rådgivare. Du kan ha olika inriktningar som controller, till exempel vara affärsinriktad eller inriktad på redovisning och arbeta med bokslut.

Jämför dina favoriter
Hitta utlandsstudier
Visste du att vi har information om 4 utbildningar inom kategorin Redovisning / Bokföring som ges utomlands?