Visar 1-20 av 44 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 44 träffar
1
2
3

Jobba med att forma framtidens medborgare!

Som barnskötare jobbar du med att hjälpa barn att utvecklas genom lek och andra stimulerande aktiviteter. Barnen du tar hand om kan vara mellan ett och sex år gamla. Yrket barnskötare passar dig som är tålmodig, kreativ och gillar att jobba med barn och deras utveckling. 

Vad får du lära dig när du studerar en barnskötarutbildning?

De flesta barnskötarutbildningarna går att studera på komvux (vuxenutbildning) men det finns även barnskötarutbildningar vid yrkeshögskolor och folkhögskolor. Yh-utbildningar till barnskötare är specialistutbildningar för dig som redan är utbildad barnskötare. 

Det finns även en möjlighet för dig som läser SFI att välja en inriktning till barnskötare. 

De kurser som oftast ingår i barnskötarutbildningen är: 

  • Pedagogiskt arbete 
  • Specialpedagogik 
  • Kommunikation 
  • Pedagogiskt ledarskap 
  • Pedagogiska teorier och praktiker 
  • Lärande och utveckling 
  • Hälsopedagogik
  • Grundläggande vård och omsorg 
  • Barns lärande och växande 

plugga en barnskötarutbildning


Vad innebär det att jobba som barnskötare?

Efter att du gått barnskötarutbildning kan du jobba med att ta hand om barn. Oftast är arbetsplatsen en kommunal eller privat förskola men det kan också vara på ett föräldrakooperativ. Barnen kan vara i barnomsorgen från ett års ålder tills dess att de börjar skolan. Arbetet innebär att du tar hand om barnen och ser till så att de är trygga och nöjda under den tiden de spenderar ifrån sina föräldrar.

I jobbet kommer du också se till så att barnen är stimulerade och utvecklar sin fantasi. Du leker med dem, läser sagor, målar, bakar, sjunger och så vidare. Du äter med barnen samt hjälper dem med hygien, toalettbesök och blöjbyten. En annan viktig del i ditt arbete som barnskötare går ut på att hålla kontakt med barnens föräldrar.

Olika arbetsplatser för barnskötare

Om du jobbar som barnskötare på en förskola har du ansvar för barnen tillsammans med en eller flera förskollärare. Du kan också arbeta i ditt eget hem som så kallad ”dagbarnvårdare” (kallades förr ”dagmamma”). En dagbarnvårdare kan ansvara för mellan ett till fem barn.

Du som vill studera till barnskötare måste ha lätt för att samarbeta. Det är också viktigt att du har intresse för barn och deras utveckling samt stort tålamod. Olika barn behöver olika omsorg såsom språkträning, extra stöd, stimulans, eller fysisk hjälp, vilket du som barnskötare måste kunna ge dem.

Vidare studier

Efter att du gått klart en barnskötarutbildning och arbetat i yrket i några år kan en förskollärarutbildning vara ett naturligt steg vidare. Här hittar du utbildningar till förskollärare!

Jämför dina favoriter