Foodmaker - Distans

Changemaker Educations
Sammanfattning
YH-utbildning
Distans
Distans
225 YH-poäng
Deltid, distans
CSN-berättigad
Startdatum: 2023-09-11 - Distans
Sista ansökan: 2023-05-03
Öppet hus
2023-04-12
Öppet hus
2023-04-27

Foodmaker - Distans

Från jord till bord - bli entreprenör i den moderna matrörelsen!

Foodmaker – matentreprenör 

Från produkt till kund - bli entreprenör inom mathantverk! 

En ökad efterfrågan på närproducerat, mer medvetna livsmedelskonsumenter och matturism som trend - intresset för mat och lokala producenter har nog aldrig varit så stort som nu! Lär dig hur du jobbar entreprenöriellt  och uppnår lönsamhet inom småskaligt mathantverk och livsmedelsproduktion med studier på distans. 

 • Studera på distans med fåtal träffar i Boden
 • 2 år med en studietakt på 50%
 • 8 veckor LIA (lärande i arbete)

Utbildningen Foodmaker - matentreprenör riktar sig till dig som; 

Vill ha verktygen att själv starta upp och driva en småskalig och hantverksmässig verksamhet inom livsmedelsindustrin, eller; 

Vill utveckla din redan existerande verksamhet inom den småskaliga livsmedelsindustrin, eller; 

Redan arbetar, eller vill arbeta på ett etablerat företag inom livsmedelsindustrin eller liknande och vill hjälpa dem att växa på ett medvetet och hållbart sätt. 

Om yrkesrollen och utbildningen – Foodmaker/ Småskalig matentreprenör  

​​Som småskalig matentreprenör tar du fram tjänster, produkter och koncept inom bageri, charkuteri, mejeri eller bär-, frukt- och grönsaksförädling. Den här utbildningen hjälper dig att plocka fram matentreprenören i dig genom att ge dig verktyg för affärsmässighet där hållbarhet står i fokus. Utbildningen hjälper dig att tänka “utanför boxen” och kan ge dig nya idéer för att komma ut med din produkt - i samverkan med andra lär du dig skapa nya affärsmodeller och utveckla projekt inom småskalig livsmedelsförädling.  

I utbildningen ligger fokus på produkternas väg från köket till slutkunden. Produkterna går att spåra till sitt ursprung och vägen från jord till bord är ofta kort.  

Flera rapporter pekar på att dagens livsmedelskonsumenter blir alltmer medvetna om vad de köper och varför. Ursprung, innehåll och relationen till producenter blir alltmer avgörande vid matinköp. Förtroendet för den storskaliga livsmedelsindustrin har minskat i takt med att flertalet skandaler och matfusk uppdagats. Nu är det i stället det småskaliga och hantverksmässiga som konsumenten upplever vara den ”riktiga” och ”äkta” maten. Efterfrågan på den svenska maten blir allt större och det är en utmaning för svensk livsmedelsindustri att tillgodose det. I utbildningen lär du dig bland annat hur du kommunicerar din eller dina tjänsters och produkters unika värden gentemot kunden.  

Studera på distans – med fysiska träffar i Boden 

Foodmaker – matentreprenör är en distansutbildning vilket innebär att du kan studera från var du vill, så länge du har en stabil internetuppkoppling. Möjlighet finns också att sitta och studera delvis på våra skolor i Boden, Stockholm, Karlstad, Skellefteå och Göteborg (hos vår partner Urban Food Space i Gamlestans Fabriker). I Boden och Göteborg ges utrymme för mer fysiska experiment och tester då vi har tillgång till livsmedelsproduktionslokaler/kök. 

Under utbildningen anordnas även ett fåtal obligatoriska fysiska träffar på plats på Boden Business Park i Boden. De fysiska träffarna planeras i samråd med klassen i samband med uppstart av utbildningen. För den med bas i Göteborg med omnejd kommer eventuellt även frivilliga fysiska träffar med experiment anordnas hos Urban Food Space i Göteborg. 

Var med och utveckla svensk livsmedelsindustri! 

För att kunna utveckla den svenska livsmedelsindustrin och möta den ökade efterfrågan på närproducerad mat måste branschen kunna anställa rätt kompetens vid en rekrytering. Idag uppger åtta av tio företag att de har svårt att hitta nya medarbetare och enligt den studien ”Arbetskrafts- och kompetensbehov i livsmedelssektorn 2018” som LRF gjort tillsammans med livsmedelsföretagen och Arbetsförmedlingen behövs 59 000 nya medarbetare inom livsmedelsproduktionen inom fem år i Sverige. 

Norrbottens Livsmedelsstrategi 

Att öka självförsörjningsgraden av livsmedel är en högst aktuell fråga som nu arbetas med över hela landet. I Norrbotten var vi tidigt ute och sjösatte Nära mat, Norrbottens livsmedelsstrategi 2016–2020. Arbetet har följts med stor entusiasm både i länet och nationellt där Nära mat vid flera tillfällen lyfts fram som ett föregångsexempel.  

Norrbottens län är Sveriges nordligaste och till ytan största län. Av landets totala renskötsel bedrivs till exempel mer än 60 procent i Norrbotten och av landets totala havsfiske landar omkring 10 procent av fiskvärdet längs med Norrbottenskusten. 

Att vi producerar vår egen mat och energi i Norrbotten är ett sätt att stimulera en cirkulär ekonomi, där vi tar vara på de grundläggande resurserna som finns här. 

En utbildning i nära samarbete med branschen! 

Utbildningen är framtagen i nära samarbete med livsmedelsbranschen. Vi engagerar lärare, föreläsare och andra kompetenser direkt från branschen och inte minst väsentligt en ledningsgrupp med branschexpertis. Genom LiA (lärande i arbete) kan vi erbjuda en utbildning med färsk yrkeskompetens, tillsammans med fördjupad praktisk kompetens och förståelse för yrket som småskalig matentreprenör.  

Som en viktig del av utbildningen gör du LIA (Lärande i arbete) ungefär var åttonde vecka under utbildningen. På så sätt bygger du nätverk och skapar relationer med framtida arbetsgivare eller kundgrupper redan under studietiden. Under LIA:n kan du även välja att tillämpa och testa i din egen verksamhet under utbildningens gång. 

VILL DU VETA MER? 

Gör en intresseanmälan så får du mer information om utbildningen Experience Design.

Välkommen till Changemaker Educations!

För mer information om Foodmaker - Distans, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Varför välja Changemaker Educations?

Behov på

arbetsmarknaden

CSN-berättigad

Praktik/LIA

Så ansöker du

VEM ÄR BEHÖRIG?

Du som har en gymnasieexamen samt 1 års relaterad yrkeserfarenhet. Med relaterad yrkeserfarenhet menas arbete med livsmedelsproduktion eller närliggande områden är välkommen att ansöka.

OBS! Motsvarande kunskaper kan fås på många andra sätt.

HUR ANSÖKER DU?

Du ansöker genom att klicka på knappen ”ansök nu” på vår hemsida. Då slussas du vidare till antagningssystemet. Här fyller du i alla uppgifter och laddar upp de dokument som behövs för att din ansökan ska var komplett, exempelvis gymnasiebetyg, arbetsintyg, CV och urvalsprov. Därefter får du en bekräftelse från oss.

På vår hemsida kan du läsa mer om behörighet och antagning. 

Kursinnehåll:

Några exempel från utbildningsplanen:

*Fullständig utbildningsplan finns på vår hemsida under respektive utbildning.  

Affärsmetodik - företagsekonomi

Arbetsledning i mathantverksföretag

Digital teknik - marknadsföring, logistik och produktion

Förädling, råvarukunskap och produktkvalitet

Utbildningens mål

Kompetenser du får under utbildningen:

 • Driva eget företag eller arbeta för annat företag med utvidgade kunskaper och kompetenser som medför utökat ansvar.
 • Hantverksskicklig förädling av lokala råvaror och naturliga processer
 • Paketera och skapa nya och unika koncept med grund i den lokala samt regionala mathantverkskulturen.
 • Utveckla ett företag inom mathantverk med hänsyn till lönsamhet, innovation och hållbarhet
 • Grundläggande kunskaper inom företagsformer, bokföring, skattelagstiftning och affärssystem.
 • Kunskaper inom livsmedelssäkerhet och lagstiftning för att bedriva en säker verksamhet.
 • Veta hur man väljer ut sorter och arter utifrån kvalité, förädlings- och försäljningsegenskaper
 • Använda digitala plattformar för produktion, marknadsföring, försäljning samt logistik
 • Utökad kompetens inom digitalisering för effektivisering samt kundnytta inom verksamheter.
 • Anpassa hantverksmässiga beredningsmetoder med sensorisk och hållbarhet i fokus.

Karriärmöjligheter

Efter avslutad utbildning kan du jobba som:

 • Mathantverkare
 • Småskalig livsmedelsförädlare
 • Restauratör,
 • Affärsutvecklare,
 • Anställd inom restaurang och matturism
 • Anställd inom mathantverk och livsmedelsförädling

Under utbildningen får du redskapen att själv starta upp en småskalig verksamhet inom livsmedelsindustrin, och tid att lägga på att utveckla ditt koncept och ditt företagande. 

Reportage

Närproducerad mat – viktigare än någonsin!

Vår medvetenhet som livsmedelskonsumenter ökar – det är ingen överdrift att påstå att intresset för mat och lokala livsmedelsproducenter nog aldrig varit så stort som nu. I Norrbotten känner branschen verkligen av intresset!Changemaker Educations

Changemaker Educations

Changemaker Educations identifierar arbetsmarknadens framtida behov av kompetenser och förmågor. De designar innovativa och effektfulla utbildningar. De kompetensutvecklar dagens och morgondagens ledare, medarbetare och entreprenörer. De ger dem verktygen att forma framtiden. De har funnits i över 20 år och...


Läs mer om Changemaker Educations och visa alla utbildningar.

Öppet hus

Öppet hus hos Changemaker Educations/Futuregames 2023

Välkommen på öppet hus hos Changemaker Educations/Futuregames!

Här kommer får du chansen att få veta mer om om oss, våra utbildningar och ställa dina frågor/funderingar direkt till utbildningsledaren. Vi erbjuder både öppna hus online och onsite. 

Utbildningarna som startar hösten 2023 hos Changemaker Educations:

 • Expericence Designer- Stockholm/Karlstad
 • Agile Project Manager-Stockholm
 • Frontend/App Developer-Stockholm
 • Foodmaker-Distans med träffar i Boden
 • Artic Hospitality Leader- Distans med träffar i Boden

Utbildningar som startar hösten 2023 hos Futuregames:

 • Game Designer
 • Game Artist
 • Game Programmer
 • Animator & VFX Artist (Ny utbildning)
 • Immersive Experience Creator (VR,AR,XR,MR)
 • Q/A Game tester
 • Game and UX Designer
 • Game Dev Indie

Vill du veta mer om hur du anmäler dig?

Futuregames

Changemaker Educations

Välkomna önskar vi på Changemaker Educations/Futuregames!

Varmt välkommen följande datum:

Datum:   2023-04-12    Tid:   17:30 - 19:00   Öppet hus-ONLINE
Datum:   2023-04-27    Tid:   17:30 - 19:00   Öppet hus-ONLINE

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Foodmaker - Distans

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Changemaker Educations

Hammarby Fabriksväg 65
120 30 Stockholm


Recensioner
Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Skolrecensioner
(3,9)
Baseras på 47 recensioner.
Se alla skolans recensioner
Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Foodmaker - Distans från Changemaker Educations, fyll i följande uppgifter: