Visa studentum.se som: Mobil
Sammanfattning
YH-utbildning
Borås
2 år
Deltid
CSN-berättigad
Klassrum
Startdatum: augusti 2022 - Borås

Stödpedagog

1 februari öppnar ansökningsperioden för utbildningsstart hösten 2022.

Vill du bidra till ett ökat välbefinnande och en större livskvalitet för personer med kognitiv funktionsnedsättning? Vill du dessutom bidra med att utveckla metoder i arbetslaget?

Då är stödpedagogutbildning något för dig.

Stödpedagog är en vidareutbildning för dig som arbetar inom eller har arbetat inom funktionsnedsättningsverksamhet i såväl offentlig som privat verksamhet. Utbildningen är framtagen tillsammans med representanter från arbetslivet, vilket innebär att kompetensen är efterfrågad i funktionsnedsättningsverksamheter.

För mer information om Stödpedagog, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Behörighet till yrkeshögskolan

För att bli antagen måste du uppfylla grundläggande behörighet för yrkeshögskola eller ansöka på reell kompetens. Du hittar information om behörighet till yrkeshögskola på deras hemsida. Där kan du läsa mer om grundläggande behörighet.

Om du studerar för att komplettera dina betyg för att bli behörig, kan du ansöka och du anger i din ansökan att du kompletterar med ditt betyg och vid vilket datum.

Om du har pågående studier men inte har gymnasieexamen eller motsvarande kan du ändå ansöka och kompletterar med ditt betyg senast den 15 juni.

Särskilda förkunskaper

För att du ska antas krävs godkända betyg i kurserna:

 • Svenska 2 eller Svenska som andra språk 2
 • Hälsopedagogik
 • Specialpedagogik 1
 • Specialpedagogik 2

eller motsvarande äldre kurser.

Även äldre kurser kan ge behörighet. Hit räknas bland annat GPU, PPU, Barn och vuxna i behov av särskilt stöd, Människor i behov av stöd, Utvecklingsstörning och funktionshinder, Rehabilitering och habilitering eller Social omsorg
Har du dessa äldre kurser motsvarar de kurserna specialpedagogik 1 & 2. Om du saknar ett betyg men anser att du har motsvarande kunskap, kan du ansöka om att göra en prövning i den kursen, på vuxenutbildningen.

Dessutom krävs minst ett (1) års sammantagen yrkeserfarenhet från arbete med stöd till personer med funktionsnedsättning. Även två års arbetserfarenhet minst 50% tjänstgöring inom yrkesområdet är godtaget. Bifogas genom tjänstgöringsintyg.

Saknar du en kurs?

Du kan under våren läsa in gymnasie Svenska 2 eller Svenska som andra språk 2, Hälsopedagogik och Specialpedagogik 1. Möjlighet att ansöka till dessa kurser, finns fram till 15/2. 

Vi kommer senare under våren,1 april, ge möjlighet att ansöka till en behörighetsgivande utbildning som motsvarar Specialpedagogik 2

Reell kompetens

Om du inte har betyg eller intyg på grundläggande behörighet eller särskilda förkunskaper men anser att du har kompetens att tillgodogöra dig utbildningen kan du åberopa reell kompetens.
Tjänstgöringsintyg måste bifogas om du ansöker om reell kompetens. Tjänstgöringsintyget ska innehålla uppgifter om ditt arbetsområde (=arbetsuppgifter), sysselsättningsgrad, datum du var anställd och underskrift från ansvarig på din arbetsplats.

Tre års arbetserfarenhet inom begärda arbetsområden motsvarar kursen Specialpedagogik 1.

Urval

Om vi får fler sökande än vi har platser gör vi ett urval bland de behöriga. Först sker en gallring utifrån slutbetyget från gymnasiet där de med högst meritvärde antas och övriga behöriga sätt på vår reservlista. Samtliga reserver får en numrerad reservplats.

Utöver gymnasiebetygets meritvärde tilldelas den sökande 3 poäng för varje ytterligare år den har yrkesarbetat upp till max 5 år. Du som sökande kan få högst 15 extra meritpoäng.

Utbildningens innehåll

Du läser 200 Yh-poäng där varje poäng motsvarar en dags heltidsstudier.

 • Etik och professionellt förhållningssätt 15 poäng
 • Funktionsnedsättningar 25 poäng
 • Kommunikation, välfärdsteknologi och kognitivt stöd 35 poäng
 • Människan i utveckling 15 poäng
 • Pedagogiska teorier, metoder och arbetssätt 35 poäng
 • Praktisk juridik inom social omsorg 15 poäng
 • LIA (funktionsnedsättning, kommunikation och möjligheter) 20 poäng
 • Examensarbete 25 poäng

Summa yrkeshögskolepoäng 200

Mål med utbildningen

Du behövs. Behovet av din kompetens är stort inom såväl privata företag som offentlig verksamhet.

Efter fullgjord utbildning kan du söka tjänst som stödpedagog. Denna eftergymnasiala utbildning ger dig ett examensbevis som är erkänd av arbetsgivare i hela Sverige.

Råd på vägen.
Bejaka din nyfikenhet och passion för ett arbetet med andra människor.

Nätverk skapar jobbchanser

10% av utbildningen är LIA-praktik (Lärande i arbete) och under din LIA deltar du i det vardagliga arbetet i en verksamhet. Det gör att du redan under din utbildning får ett kontaktnät inom branschen.

Examen & Intyg

Betyg ges i varje enskild kurs. Utbildningen ger yrkeshögskoleexamen.

Examensbevis delas ut förutsatt att betyget Godkänd uppnåtts i alla kurser i utbildningen. Du som inte har fullgjort din utbildning kan efter begäran ändå få ett utbildningsbevis som intyg på att du gått utbildningen.

Kostnader

Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiemedel.

Borås Yrkeshögskola

Längre utbildningar och korta kurser

Ansökan inför starten hösten 2022 öppnar den 1 februari. Borås Yrkeshögskolas idé är att kombinera teoretiska studier med praktiskt arbete. Tillsammans med vårt lokala näringsliv tar vi fram utbildningar som är eftertraktade i vår region och i Sverige. Vi erbjuder...


Läs mer om Borås Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Stödpedagog

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Borås Yrkeshögskola

Borås Yrkeshögskola
Skaraborgsvägen 3A
Borås

Recensioner

Snittbetyg: 3

Baseras på 1 recensioner.

Krabba
Utbildningen i för sig är väldigt bra och lärarna är väldigt duktiga och villiga att stötta eleverna på det bästa sättet. Ändå även om det handlar om en deltidsutbildningen, studierna är väldigt krävande och jag skulle inte rekommendera att man jobba i samband med studierna, för att det är väldigt, väldigt mycket att läsa veckan efter veckan,...
Visa mer
Recensioner
Recensioner
(3,0)
Baseras på 1 recensioner.
Se alla recensioner för utbildningen
Skolrecensioner
(4,1)
Baseras på 42 recensioner.
Se alla skolans recensioner
Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Stödpedagog från Borås Yrkeshögskola, fyll i följande uppgifter: