Konst- och kulturutbildning

Konst och Grafisk formgivning - 1 år

Basis konstskola, i Stockholm
Längd
1 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
Studiemedelsberättigad
Nästa startdatum
Utbildningsform
Klassrum
Längd
1 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
Studiemedelsberättigad
Nästa startdatum
Utbildningsform
Klassrum
Få mer information om utbildningen 👍

Konst och Grafisk formgivning - 1 år

Konstnärlig fördjupning, 1 år

Konst och Grafisk formgivning är en ettårig eftergymnasial heltidsutbildning som är förberedande inför högskola, då den ger en god grund för att söka sig vidare till studier inom konst och design samt andra kreativa yrkesområden. Utbildningen vänder sig till dig som redan har någon form av konstnärliggrundutbildning eller motsvarande. Utbildningen syftar till att djupare söka dina personliga förutsättningar att vidareutveckla konstnärlig självständighet och ett eget självständigt uttryck.

Utbildningen har två inriktningar, Konst och Grafisk formgivning. Som studerande väljer du en av dessa obligatoriska inriktningar. De båda inriktningarna har en huvudlärare som följer din utveckling genom hela utbildningen. Utöver den valda inriktningen sätter du själv samman din utbildning utifrån kurser som ges inom båda ämnesområdena.

Den självständiga arbetstiden är en viktig obligatorisk del i utbildningen liksom kroki, presentationsteknik och konstnärlig orientering där du som studerande gör lärarledda besök på aktuella utställningar och blir presenterad för olika konstnärskap.

På utbildningen får du möjlighet att öka förståelsen för resonemang och tankegångar inom konst och Grafisk formgivning. Du får utveckla din tekniska förmåga, din materialkunskap och dina möjligheter att uttrycka dig muntligt och skriftligt kring ditt arbete. Du tilldelas en egen ateljéplats, till vilken du har tillgång dag- och kvällstid under hela läsåret. 

För mer information om Konst och Grafisk formgivning - 1 år, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Stockholm

Upplägg

Kursernas omfattning angivs i veckor. En dag = 0,2. 

Du väljer som studerande en av dessa inriktningar: 

Inriktning Konst (9,5v): Utbildningen syftar till att ge den studerande strategier i den egna konstnärliga processen. Den studerande arbetar med tematiska uppgifter individuellt och i grupp under handledning. Rumsliga och muntliga presentationer och samtal om egna och andras verk är centralt. Den studerande ges mycket stöd i sammanställning av arbetsprover och i ansökningar till högskolor.

Inriktning Grafisk formgivning (9,5v): Utbildningen syftar till att stärka det egna visuella uttrycket med berättandet och idéerna i fokus. Den studerande ges stöd för att hitta strategier i konst och designprocessen. Handledning sker individuellt och i grupp. Den studerande ställs inför praktisk problemlösning i olika medier där experiment och analys genomgående är en viktig del av utbildningen. Fördjupning i typografi. Löpande inblick i visuell kommunikation och omvärldsbevakning i ämnet. Den studerande ges mycket stöd i sammanställning av arbetsprover och i ansökningar till högskolor. 

Kursinnehåll

Konstnärlig orientering (1,5 v) Besök av aktuella utställningar i olika sorters utställningssammanhang. Grupparbeten och samtal om samtidskonst. Bild och textstudium.

Kroki (2,9 v) (varje vecka) Fördjupad modellteckning med tyngdpunkt på personligt uttryck Teknikexperiment så att nya uttryck uppstår Modellen i förhållande till rummet Kompositionsövningar Ljus och skugga Färgkroki med olika material.

Presentation (3,8v) Sammanställning av arbetsprover. Utställningsarbete. Rummets betydelse i en konstnärlig presentation. Dokumentation av färdiga verk och processer.

Självständig ämnesfördjupning (8,7 v). Självständigt arbete vid ateljéplatsen, i huvudsak schemalagt inom kurserna. Avsatt tid för den studerande att hitta rätt förutsättningar för att kunna driva den konstnärliga processen framåt.

Övriga kurser: (13,6 v motsvarar 16 v inkl. självständigt arbete, kroki och konstnärlig orientering) Den studerande sätter själv samman sitt schema utifrån de kurser hen vill delta i och förväntas delta i minst 8 veckor.

Arylmåleri: 0,9 v. (motsvarar 1 v inkl. självständigt arbete, kroki och konstnärlig orientering) Praktisk färglära. Experiment och metodiska arbetsprocesser där den studerande får reflektera över slumpens betydelse i den konstnärliga processen. Grupparbeten utifrån givna förutsättningar med olika material och metoder.

Måleri: 4,3 v (motsvarar 5 v inkl. självständigt arbete, kroki och konstnärlig orientering) Genomgång av oljemåleriets olika material. Workshop utifrån ett filosofiskt dilemma. Utforska gränsen mellan en målning och ett objekt. Måleriet som installation. Måleriprojekt utifrån givet tema. Arbete utifrån återvunnet material.

Skulptur: 1,6 v (motsvarar 2 v inkl. självständigt arbete, kroki och konstnärlig orientering) Konstnärlig kommunikation i tredimensionell form. Praktiskt arbete individuellt och i grupp. Förhållandet till material och skala. Formtagning och gjutning.

Performance: 0,8 v (motsvarar 2 v inkl. självständigt arbete, kroki och konstnärlig orientering) Undersöka performance som uttrycksform Utveckla metoder att hitta fram till den personliga berättelsen i gestaltningen. Orientering inom området, olika konstnärskap. Framförande av en egen performance.

Introduktion av Adobe-programmen: 0,8 v. (motsvarar 1 v inkl. självständigt arbete, kroki och konstnärlig orientering) Introduktion till adobe-programmen. Övningar på olika nivåer utifrån deltagarnas förkunskaper.

Video /Premier: 0,8 v. (motsvarar 1 v inkl. självständigt arbete, kroki och konstnärlig orientering) Genomgång av videoprogrammet Premier. Arbete och presentation av egna videoverk under handledning.

Illustration: 2,7 v. (motsvarar 2 v inkl. självständigt arbete, kroki och konstnärlig orientering) Givna tidsbegränsade illustrationsuppgifter, slumpvis genererade för att efterlikna arbetslivets villkor. Abstrakta koncept och uppgifter där metoden har olika fokus.

Animation: 1,7 v ((motsvarar 2 v inkl. självständigt arbete, kroki och konstnärlig orientering) Olika animationsmoment. Genomgång av handtecknad animation i Photoshops timeline. Animera valfria projekt under handledning.

Ansökan och behörighet

Ansökan görs via Konstskolan Basis hemsida. Där kan du även läsa mer om arbetsprover för ansökan.

Har du fler frågor om ansökningsprocessen, fyll i en intresseanmälan här.

Kostnader

Avgiften för utbildningen är 31,500 kr per termin exklusive en anmälningsavgift på 1000 kronor. Avgiften faktureras vid varje terminsstart, vid vissa undantag kan betalningen faktureras vid 4 tillfällen per termin. 

Merkostnadslån för terminsavgiften

Du som söker studiemedel har möjlighet att söka merkostnadslån för hela terminsavgiften. Läs mer på CSN:s hemsida under övriga utbildningar. Konst och Kulturutbildningar. Utbildningen tillhör A3 kvoten och belastar inte kvoten för högskolestudier.

Materialkostnader: max. 4000 kr. Oljemåleri, Akvarell, Grafik, papper, duk och tecknings material. Skolan ger tips om billigare alternativ.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Konst och Grafisk formgivning - 1 år

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Basis konstskola
Folkungagatan 147
116 30 Stockholm

Basis konstskola bedriver utbildning på eftergymnasial nivå inför högskola och andra högre studier inom de konstnärliga yrkesområdena. Har du ett intresse för konst, design och kultur är Konstskolan Basis perfekt för dig. I ett gammalt hus från 1700-talet på Söder i...

Läs mer om Basis konstskola och visa alla utbildningar.

Highlights