Visar 1-20 av 69 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 69 träffar
1
2
3
4

Arbetstiteln hälsopedagog, eller hälsovägledare som den också kallas, är inte så vanlig i Sverige idag, men börjar alltmer synas i platsannonser. Att titulera sig som hälsopedagog får både den som har gått en ettårig folkhögskoleutbildning och den som har gått på universitet göra. Som hälsopedagog jobbar du med att uppmuntra människor att främja sin hälsa och ofta möter du människor som vill förändra sin livsstil. 

Vem passar som hälsopedagog?

Är du intresserad av kost och hälsa? Föga förvånande är du då i målgruppen för att bli hälsopedagog. Men är du även intresserad av att jobba med människor och att förändra beteenden och attityder kring hälsa? Ja då är du som klippt och skuren för rollen som hälsopedagog.

I jobbet ingår det att kunna inspirera och uppmuntra till bättre hälsa på ett pedagogiskt sätt. Det kan innebära alltifrån att sitta i motiverande samtal med enskilda personer, till att skapa styrdokument för hälsoarbetet i en kommun. Den övergripande röda tråden är ditt fokus på hälsa. 

Att jobba som hälsopedagog

När du har gått en hälsopedagogutbildning innehar du oftast en väldigt bred kompetens i området hälsa. Detta gör att du själv kan välja om du vill fördjupa dig inom något område och få en spetskompetens eller börja jobba direkt.

Som hälsopedgog kan du arbeta som exempelvis gyminstruktör, kostrådgivare, personlig coach, friluftsledare, gympainstruktör, kolloledare eller massör. Hälsopedagoger kan arbeta på en rad olika arbetsplatser, men vanligt är att du får jobb som exempelvis samordnare av hälsofrågor på kommun eller myndighet. Det är även vanligt att arbeta med friskvårdsfrågor inom företagshälsovården.

Du kan själv göra ganska mycket med en hälsopedagogutbildning och dra åt det håll som inspirerar dig mest. Välj själv om du vill jobba fysiskt på ett gym eller på kontor bakom en skärm.

Har du en entreprenöriell sida så finns det även goda möjligheter att starta upp eget hälsoföretag. Då kan du antingen jobba som konsult med någon av arbetsuppgifterna som skrivits om innan eller hitta din alldeles egna nisch. 

Hur blir jag hälsopedagog?

Hälsopedagog är inte en skyddad titel och vill du bli hälsopedagog finns det många vägar att välja på. Det finns exempelvis treåriga hälsopedagogiska kandidatprogram på högskolan. Det finns även kortare utbildningar på yrkeshögskolan, som oftast är på 1,5-2 år.

Vill du inte behöva plugga upp betyg eller vänta på antagningsbesked och komma igång direkt finns det även privata yrkesutbildare att vända sig till. Utbildningar till hälsopedagog finns även som distansutbildning, vilket underlättar om du jobbar samtidigt eller inte kan flytta till en annan ort för att studera.

Vanligt innehåll i utbildning till hälsopedagog:

  • Elevhälsovård
  • Friskfaktorer och riskfaktorer
  • Levnadsvanor
  • Mat och hälsa
  • Stress och återhämtning
  • Motivationsfaktorer och motiverande samtal
  • Beteendeförändringar och beteendeteori
  • Pedagogik med inriktning mot hälsofrågor
  • Hälsofrämjande arbete
  • Hälsovetenskap och näringslära
Jämför dina favoriter
Hitta utlandsstudier
Visste du att vi har information om 1 utbildningar inom kategorin Friskvård / Hälsofrämjande som ges utomlands?