Universitets- & högskoleutbildning

Socialvetenskaper

Åbo Akademi, i Vasa
Längd
3-5 år
Utbildningstakt
Heltid
Längd
3-5 år
Utbildningstakt
Heltid
Få mer information om utbildningen 👍

Om utbildningen

Socialvetenskaper

Utbildningslinjen för socialvetenskaper

Att studera socialvetenskaper öppnar dörrar för dig som vill dra ditt strå till stacken för att göra världen till en bättre plats. Studierna lär dig hur livet utformar oss som människor och söker svar på frågor som samhällen i hela världen kämpar med, såsom ojämlikhet och orättvisa. I början av studierna bekantar du dig med de vetenskapliga grunderna i socialpolitik och utvecklingspsykologi samt kompletterar dina kunskaper med ett urval biämnen. Teorin väcks till liv under en arbetspraktik – socialvetenskaperna handlar ju om det verkliga livet. Kanske upptäcker du dolda sidor hos dig själv och dina studiekompisar.

Din utbildning börjar med gemensamma studier i socialvetenskaper och efter ditt första studieår väljer du ditt huvudämne. Med socialpolitik som huvudämne fördjupar du dig i frågor kring välfärd och social trygghet. Du får redskap för att arbeta för en grundläggande välfärdsnivå i vårt samhälle och ett lagstadgat skydd mot sociala risker såsom sjukdom och arbetslöshet. Studerande inom socialpolitik som vill få behörighet som socialarbetare kan söka in till behörighetsgivande studier i socialt arbetet. Huvudämnet utvecklingspsykologi är något för dig som brinner för att veta mera om människans livscykel, d.v.s. allt som sker mellan födsel och död. Du lär dig bland annat att förstå vilken betydelse barn- och ungdomstiden har för oss och hur vi hanterar livskriser. Med biämnesstudier, valfria studier och en obligatorisk praktik skräddarsyr du utbildningen till din egen.

Du som socialvetare i arbetslivet

Som utexaminerad politices kandidat/magister kan du i ditt jobb bidra till människors välbefinnande och jämlikhet i samhället. Kundansvarig, samhällsanalytiker och projektchef är vanliga titlar på dem som tagit steget in i arbetslivet genom vår utbildningslinje. Många arbetar med administrations-, utvecklings- och planeringsuppgifter inom den sociala sektorn (t.ex. äldrevård eller barnskydd), förvaltningen (t.ex. FPA, kommuner, Röda Korset eller FN) och företagsvärlden (t.ex. startar eget). De som har avlagt socialt arbete i samarbete med Åbo universitet kan arbeta som socialarbetare. Som högskoleutbildad expert får du vara beredd på att leda både människor och verksamhet. Din arbetsinsats gör skillnad!

Bonus: Åbo Akademi erbjuder också intressanta karriär- möjligheter inom forskning åt duktiga socialvetare.

För mer information om Socialvetenskaper, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Antagningsgrunder för utbildningslinjen för socialvetenskaper (Vasa)

Till utbildningslinjen för socialvetenskaper (Vasa) har du möjlighet att bli antagen på basis av något av följande:

  • finländsk studentexamen (eller IB-, EB-, RP-/DIA-examen)
  • urvalsprov
  • nordisk gymnasieexamen
  • avlagda studieprestationer vid ett öppet universitet (Öpuleden)
  • avlagda studier inom samma område (överflyttning)

Språkkrav

Åbo Akademi är ett svenskspråkigt universitet och alla som studerar inom Åbo akademis svenskspråkiga utbildningar behöver ha tillräckliga kunskaper i svenska innan de inleder sina studier. Därför behöver alla sökande i sin ansökan svara på frågor om språklig behörighet och intyga sina kunskaper i svenska.

Mer information

Mer information om behörighet och ansökan hittar du på Åbos Akademis webbsida.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Socialvetenskaper

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Åbo Akademi
Domkyrkotorget 3
20500 Åbo

Åbo Akademi är ett stort universitet i liten förpackning!

Åbo Akademi har erbjudit Finlands bredaste urval av universitetsutbildning på svenska i redan över 100 år. Välj bland våra många huvudämnen och biämnen och skräddarsy din egen profil. Med stark studiegemenskap och nära kontakt mellan studerande och personal blir dina...

Läs mer om Åbo Akademi och visa alla utbildningar.

Highlights