Universitets- & högskoleutbildning

Informationsteknologi

Åbo Akademi, i Åbo
Längd
3-5 år
Utbildningstakt
Heltid
Längd
3-5 år
Utbildningstakt
Heltid
Få mer information om utbildningen 👍

Om utbildningen

En person håller i en smartphone med Instagram uppslaget

Utbildningslinjen för informationsteknologi

Informationsteknologi underlättar vår vardag och berör nästan alla områden i våra liv. Otaliga IT-lösningar följer oss från tidig morgon till sen kväll i form av spel, datasäkerhet och appar. Som IT-expert vill du ta del av utvecklingen och skapa nya innovationer. Under utbildningen blir du en skicklig problemlösare som gärna kombinerar både analytiskt, teknologiskt och ekonomiskt kunnande för att hitta optimala lösningar för både samhälle och näringsliv. Förutom förmågan att tänka logiskt och kreativt stärker utbildningen också dina färdigheter att leda och kommunicera effektivt och målmedvetet.

Huvudämne

Du söker antingen till huvudämnet datateknik eller datavetenskap. Oavsett val av huvudämne är studierna en kombination av teori och praktik och inleds med gemensamma kurser i informationsteknologi. Med huvudämnet datateknik avlägger du även ett skräddarsytt tekniskt biämne. Du blir först teknologie kandidat och därefter diplomingenjör. Datavetenskap ger dig ett friare val bland Åbo Akademis biämnen, och du blir först kandidat i naturvetenskaper och därefter filosofie magister. Med valfria kurser och språk gör du den utbildning du väljer till din egen.

Du som IT-expert i arbetslivet

Som utexaminerad IT-expert kan du välja att jobba antingen inom den privata sektorn eller den offentliga, och tack vare Åbo Akademis internationella inriktning finns det jobb för dig både i Finland och utomlands. De som har studerat på vår utbildningslinje jobbar bland annat som planerare, systemutvecklare, analytiker eller ingenjörer av IT-system, andra jobbar som projektledare, konsulter eller utvecklingschefer. Många blir sina egna chefer och startar eget. Med informationsteknologi som utbildning kan du jobba inom en mängd olika branscher, allt från handel och placeringar, logistik och transport, utbildningssektorn och tungindustrin till spelindustri och servicesektorn. Det lider ständig brist på IT-experter, så du har gjort ett bra val!

Bonus: Åbo Akademi har ett nära samarbete både med olika företag och andra universitet. För duktiga diplomingenjörer och filosofie magistrar finns också intressanta karriärmöjligheter inom forskning hos oss.

För mer information om Informationsteknologi, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Du har möjlighet att bli antagen till utbildningslinjen på basis av:

  • Finländsk studentexamen (eller IB-, EB- eller Reifeprüfung/DIA-examen)
  • Urvalsprov
  • Nordisk gymnasieexamen
  • Avlagda studieprestationer vid ett öppet universitet (Öpuleden)
  • Avlagda studieprestationer inom samma område (överflyttning)
  • Tävlingar (endast antagning till datateknik)

Språkkrav

Åbo Akademi är ett svenskspråkigt universitet och alla som studerar inom våra svenskspråkiga utbildningar behöver ha tillräckliga kunskaper i svenska innan de inleder sina studier.

Mer information

Mer information om behörighet och ansökan hittar du på Åbos Akademis webbsida.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Informationsteknologi

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Åbo Akademi
Domkyrkotorget 3
20500 Åbo

Åbo Akademi är ett stort universitet i liten förpackning!

Åbo Akademi har erbjudit Finlands bredaste urval av universitetsutbildning på svenska i redan över 100 år. Välj bland våra många huvudämnen och biämnen och skräddarsy din egen profil. Med stark studiegemenskap och nära kontakt mellan studerande och personal blir dina...

Läs mer om Åbo Akademi och visa alla utbildningar.

Highlights