Räkna ut ditt snittbetyg

För dig med betyg från olika betygssystem (blandade betyg)

Räkna ut snittbetyg

Här kan du som har betyg från olika betygssystem räkna ut ditt meritvärde inför ansökan till eftergymnasiala studier på universitet och högskola. Verktyget är till för dig som har betyg enligt IG/G/VG/MVG-skalan och som har kompletterat dina gymnasiebetyg på komvux och fått betyg enligt betygsskalan från GY11 (A-F).

Såhär räknar du med betyg från olika betygssystem ut ditt snittbetyg

Skriv de kurser du studerat (t.ex. "Matematik A" eller "Matematik 1b") och ange kursens poäng samt vilket betyg du fått. Observera att bara de betyg som ingår i examensbevis från fullständigt program räknas med. Betyg i utökade kurser räknas bara med i jämförelsetalet om det krävs för behörighet. Observera också att betyget i idrott & hälsa alltid räknas med.

Kraven för särskild behörighet anges i olika områdesbehörigheter, totalt 18 stycken. Vilka förkunskaper som krävs bestäms som tidigare av högskolorna och universiteten. Meritpoäng räknas för dig som läst så kallade meritkurser eller områdeskurser som är viktiga för den specifika utbildning du har tänkt söka. 

Lycka till!

Tillbaka till startsidan för "Räkna ut ditt snittbetyg"

Läs mer om meritpoäng och de nya antagningsreglerna här

Kurs Poäng Betyg  


Highlight
Blueberry College

Vill du studera utomlands?

Ta chansen att träffa college och universitet från hela världen på Sveriges utlandsstudiemässa 27-28 september i Göteborg, Stockholm & digitalt. 


Sveriges mest utbildande nyhetsbrev?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀