Yrkesinspiration: Energispecialist byggnader

Är du liksom Tobias Barsk, 26, intresserad av energi, byggnader och framförallt teknik? Vill du jobba med allt från praktiska ventilationsbesiktningar eller värmeinjusteringar till teoretiska energiberäkningar och energisimuleringar? Då kanske energispecialist är yrket för dig!

Tobias Barsk

Bli energispecialist som Tobias!

Är du liksom Tobias Barsk, 26, intresserad av energi, byggnader och framförallt teknik? Vill du jobba med allt från praktiska ventilationsbesiktningar eller värmeinjusteringar till teoretiska energiberäkningar och energisimuleringar? Då kanske energispecialist är yrket för dig!

– Energi- och fastighetsbranschen är en intressant och uppåtgående bransch, säger han.

Motsvarande Tobias utbildning:

NamnEnergispecialist byggnader
Ort: Göteborg (finns idag i Stockholm och Malmö)
Utbildningstyp: YH-utbildning

SkolaKYH
Längd: 2 år
Studiestöd: Ja

Hur kom det sig att du valde att utbilda dig till energispecialist?

– Innan jag började plugga jobbade jag på en bygghandel där jag jobbade mot proffskunder (företagskunder). Inom det arbetet kom jag i kontakt med byggföretag som arbetade med byggnationer av bostäder och kommersiella fastigheter. Där väcktes mitt intresse för byggbranschen och framför allt mot byggnationer av fastigheter. Jag kom fram till att jag inte ville jobba på byggarbetsplatser vid byggnation utan jobba med arbetet innan produktion och efter produktion. Då tyckte jag energispecialist passade bra som utbildning, förklarar Tobias.

Var det svårt att få arbete efter examen?

– Jag utnyttjade mina LIA-perioder och valde att ha en och samma LIA-plats under hela studietiden, och jag skrev även mitt examensarbete för mitt LIA-företag. Efter min sista LIA-period fick jag anställning så jag jobbade samtidigt som jag avslutade mina studier på Kyh.

Hur kom det sig att du fastnade för utbildningen?

– Det är en bred utbildning som ger en möjlighet att kunna arbeta inom olika områden inom bygg- och fastighetsbranschen så som konsult, förvaltarsidan, eller driftsidan.

Energispecialist byggnader - KYH

Både praktiska och teoretiska arbetsuppgifter

Vad var det bästa med utbildningen?

– Det är en bred utbildning som gör det möjligt att hitta ett arbete som man tycker är intressant. Man kan jobba både på förvaltarsidan, driftsidan, eller som jag som har sökt mig mot konsultrollen, säger han.

Vad är det bästa med ditt arbete?

– Min roll som energikonsult på Aktea Energy är ett varierande arbete där jag både jobbar praktiskt ute i byggnader och andra dagar kan jag jobba mer teoretiskt med energiberäkningar. Det är ett arbete som varierar mellan praktiska uppdrag och mer teoretiska uppdrag, säger han och fortsätter:

– Praktiska uppdrag kan vara ventilationsbesiktningar eller värmeinjusteringar. Teoretiska uppdrag energiberäkningar och energisimuleringar.

Hur skulle du säga att det är att arbeta som energikonsult?

– Energi- och fastighetsbranschen är en intressant och uppåtgående bransch som blir mer och mer aktuell och får mer fokus i ombyggnationer och nyproduktioner. Det händer mycket med innovationer med hur vi kan använda mindre energi och hur vi kan återvinna energi. Det är även en arbetsroll som inkluderar väldigt många olika roller samtidigt. I vissa uppdrag jobbar man som projektledare och i andra som teknisk sakkunnig.

För dig med teknikintresse

Vad är det mest utmanade med ditt arbete?

– Tekniska utredningar när något av systemen som finns i byggnaderna inte fungerar som det är tänkt. Då får jag vara kreativ och försöka lista ut varför till exempel ventilationen eller värmesystemet inte fungerar.

– Andra uppdrag är energiberäkningar. Beräkningarna bygger mycket på antaganden eftersom man vet inte hur huset kommer användas. Det är intressant att se om beräkningarna stämmer överrens med verkligheten och se vad som skiljer sig mellan beräkningarna och verkligheten, berättar han.

Vem passar yrket för?

– Den som är intresserad energi, byggnader och framförallt teknik.

Vad har du för tips till den som funderar på att läsa samma utbildning som dig?

– Att man tar vara på studietiden. Gå in hundra procent i utbildningen, för det kommer det vara värt! Och det visar sig också i slutet av utbildningen att man har ett arbete som utbildningen gett dig.

– Var med på lektionerna och ta till dig av vad lärarna säger och lär ut. Lärarna kommer från branschen och har den senaste kunskapen och nyheterna. Det kan även vara en framtida arbetskollega som är lärare för kursen, avslutar han.

Arkiv: Yrkesinspiration


Annonser

Du kanske också är intresserad av: