Visa studentum.se som: Mobil

Indiespelsutvecklare på Sunderby folkhögskola

Vill du arbeta med tv-spel, men känner dig lite osäker på just vilken del av spelutveckling som är din grej? På Sunderby folkhögskola kan du studera till Indiespelsutvecklare, en utbildning där du får lära dig alla olika delar av spelutvecklingen. Vi har träffat Cassandra och Adam som studerar Indiespelsutveckling i Boden.

Lär dig alla olika delar av spelutveckling

På Sunderby folkhögskola kan du gå utbildningen Indiespelsutvecklare med nära samarbete med spelbranschen. Utbildningen bedrivs på Boden Game camp och utbildningsleverantör är Changemaker Educations som även utbildar deltagarna på Allmän kurs Game och Gamemaker distans.

Spelutvecklingsutbildningar brukar ofta vara fokuserade på enskilda delar som till exempel grafik eller programmering, men på denna utbildning får man chansen att lära sig alla olika delar av spelutveckling. Adam Andersson, sistaårselev på skolan, berättar:

– Vi lär oss hur man tar fram spel, hur man får investeringar och hur man ska presentera sitt projekt. Det är en bra utbildning för den som vill arbeta med spel, men inte riktigt vet vad man vill göra inom branschen.

Utbildningens fokus ligger på att lära dig grunderna inom spelutveckling och att man själv ska få upptäcka vad som är roligt och intressant. Tanken är också att eleverna ska kunna komma ut i spelbranschen till mindre företag.

Spelintresset lockar eleverna upp till Boden

Trots att Boden ligger långt upp i Sverige så har staden lockat till sig flera spelstudios under senare tid. Cassandra som också studerar sitt sista år på utbildningen flyttade över 90 mil norrut:

– Jag ville få möjlighet att lära mig hela processen inom spelutveckling, även om mitt fokus är grafik. Det som fick mig att flytta hit upp var att skolan har kontakt med branschaktiva spelutvecklare, att man får arbeta praktiskt och att man var garanterad en studentbostad. Vi får delta i många mingelmöten där vi träffar olika spelutvecklare.

Adam, som kommer från Luleå, sökte sig till utbildningen i sista minuten:

– Jag har varit intresserad av spelutveckling länge, men blev inte antagen till universitetsutbildningarna inom spelutveckling. Då fick jag tipset om att söka till Boden Game Camp, och det slutade med att började bara några dagar efter min ansökan. Ångrar inte att jag sökte, utbildningen har väckt mitt spelintresse till liv igen och det har varit väldigt lärorikt att få träffa spelutvecklare från hela världen.

Bra lärare och ett starkt community

Att utbildningen är relativt nystartad märks enligt Cassandra på möjligheterna att kunna påverka utbildningens framtid:

– Det märks att skolan har lyssnat på vad tidigare elever har velat förändra med utbildningen, och jag tycker att skolan och lärarna är väldigt lyhörda. Vi har till exempel grupprojekt där vi själva bestämmer vad vi ska göra i projektet och vad vi ska lära oss. Man får möjlighet att ta ansvar för vad man vill få ut av utbildningen.

Möjligheterna till praktisk kunskap och stöttande lärare är enligt Adam bland det bästa med utbildningen:

– Genom att vi i klassen tillsammans skapat och lärt oss så har vi också kunnat knyta starka band till varandra. Skolan är öppen dygnet runt, och många av oss sitter kvar efter skoltid för att fortsätta skapa spel och lära oss mer. Många lärare fortsätter också att stötta och guida oss även efter de varit på skolan. Vi har blivit som ett litet community där alla snackar och peppar varandra eftersom alla vill göra bra spel. 

Brinner du för spel? Sök!

När vi frågar Adam och Cassandra vem de rekommenderar att söka utbildningen så är de enhälliga. Cassandra berättar:

– Vem som helst som är intresserad av spel borde söka! Jag och flera av mina klasskamrater kände oss oroliga i början för/över att vi inte skulle vara duktiga nog för utbildningen eftersom så många liknande utbildningar kräver mycket förkunskap. Men här räcker det med att du har ett intresse, sedan får du lära dig allt. Så länge som du är driven, har ett intresse och är kreativ så borde du söka.

Adam instämmer:

– Utbildningen är en bra spark i baken för den som vill komma igång med spelutveckling. Man kommer lära sig allt möjligt och varje dag är inte sig lik. Det är en utbildning som passar dig som inte enbart vill syssla med programmering, utan kunna och förstå alla delar i processen av spelskapande.

Hur ser framtiden ut för Cassandra och Adam?

Cassandra:

– Jag tror att jag kommer få en anställning på House of How, vilket vore bra eftersom de har bra kontakter med fler spelföretag. Det är en bransch under konstant utveckling, och det är upp till dig själv att ta dig framåt genom att vara engagerad under studietiden och visa framfötterna. Jag har redan blivit kontaktad av branschfolk så jag ser ljust på framtiden. Startar gärna en egen indiespelstudio!

Adam:

– Jag skulle vilja fortsätta arbeta på House of How som designer och QA-testare. Jag stannar gärna kvar i Boden för att utveckla stadens spelindustri. Det är redan massor av spelföretag här och ännu fler på väg. Boden siktar mot att bli en teknikstad, det ska till exempel öppna serverhallar, fler spellinjer, utöka business parken och starta en spelinkubator!

Senast uppdaterad: 03 jun 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-06-25

Frisör och Makeup-artist

Lucia Fylking har utbildat sig till frisör på Björn Axén Academy och idag arbetar hon som salongschef på en av företagets salonger i Stockholm. För att ytterligare bredda sig valde hon att dessutom gå makeup artistutbildningen på Björn Axén Academy. Lucia berättar för oss om sin utbildning och hur det är att jobba som salongschef!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-08-08

Företagssäljare

Fadi Abdo ville snabbt skaffa sig efterfrågad kompetens på marknaden och fann TUC och YH-utbildningen till Företagssäljare. Fadi fick jobb direkt efter examen på det företag som han valt att göra en av sina LIA-perioder på.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-02-06

Konstnär

Att arbeta som konstnär innebär att man arbetar kreativt, både fysiskt men också mentalt. Konstnärsrollen kan beroende på kontext vara social (om man arbetar eller umgås med folk som delar ens passion) men det kan också innebära självständigt arbete som kräver fokus i en egen kreativ bubbla. 

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in