Visa studentum.se som: Mobil

Yrkesinspiration: Fritidsledare

 Eslövs folkhögskola

Fritidsledare - hjälp människor att växa!

”Jag utvecklade verkligen mina olika egenskaper som ledare när jag gick fritidsledarutbildningen på Eslövs Folkhögskola. Nu kan jag hoppa in i många olika okända situationer och leda dem framåt tillsammans med de ungdomar jag möter.” berättar Patrik.

Utbildning: Fritidsledarutbildning
Ort: Eslöv
Utbildningstyp: Yrkesutbildning

Skola: Eslövs Folkhögskola
Längd: 2 år
Studiestöd: Ja

Vill du vara en positiv kraft i andra människors liv som får dem att växa som individer? Är du nyfiken på hur man använder upplevelser och utmaningar för att ge ökad självkännedom? Då kan du göra som Patrik Wikstrand och utbilda dig till fritidsledare hos Eslövs folkhögskola. På Eslövs folkhögskola får du en bred utbildning med både praktiska och teoretiska inslag och utbildningen passar dig som gillar en aktiv livsstil.

Hur kom det sig att du ville utbilda dig till fritidsledare?

Jag var själv ett stökigt barn när jag växte upp. I den skola som jag gick, hade jag turen att möta bra vuxna som såg mig och kunde leda min energi åt rätt håll. På det viset så fick jag chansen att ta mig vidare och förstörde inte för mig själv eller andra. Den erfarenheten tror jag hade stor betydelse när jag sökte mig till fritidsledaryrket.

Jag hängde också mycket på fritidsgården i mitt bostadsområde när jag var i tonåren. Att jag och mitt gäng fick chansen att skapa egna projekt med gården som bas har präglat mig väldigt mycket.

plugga till fritidsledare

Vad är det bästa med ditt yrke?

Det är känslan av att det jag gör på jobbet verkligen gör skillnad i ungdomarnas liv. Det märks kanske inte alltid direkt men när jag ser hur de bygger relationer till oss och till varandra, då vet jag att mitt arbete gett resultat. Här möts ungdomar från hela Malmö och både jag och de som besöker vår fritidsgård får möta människor med väldigt olika bakgrunder som vi kanske inte fått möta annars.

Vad ska man tänka på när man vill bli fritidsledare?

Den viktigaste drivkraften om du ska bli fritidsledare är viljan att vara medmänniska och att du är nyfiken på ungdomarnas värld. Du behöver också vara beredd på att tänka om och lösa problem i stunden.

Varför ska man söka till Fritidsledarutbildningen på Eslövs folkhögskola?

Du ska gå på Eslövs folkhögskolas fritidsledarutbildning eftersom den är så bred. Du blir verkligen utmanad i flera olika situationer – ena dagen ger du dig ut och paddlar kanot eller ordnar aktiviteter för en grupp som läser svenska för invandrare, andra dagar får du vara med och arrangera stora arrangemang, som Skånerock, Sveriges största rockgala för personer med funktionsvariationer.

De praktiska erfarenheterna varvas med teoretisk kunskap och handledning av lärarna på utbildningen. Allt det tillsammans har gjort att jag fått verktyg för att bli den trygga ledare jag är idag. Jag har blivit ännu bättre på att bygga relationer efter att ha gått fritidsledarutbildningen.

studera till fritidsledare

Vad fick du med dig från utbildningen?

Jag fick med mig både teoretiska och praktiska kunskaper som gjort att jag kunnat arbeta i flera olika verksamheter efter min examen. Särskilt erfarenheten att leda och driva ett stort projekt har varit väldigt nyttigt för mig i den roll jag har idag, där jag varit med och byggt upp en alldeles ny mötesplats för ungdomar i Västra Hamnen i Malmö.

Var det svårt att få arbete efter examen?

Verkligen inte. Det finns ett stort behov av fritidsledare idag och majoriteten av mina kurskamrater fick jobb direkt efter examen.

Var kan man arbeta som fritidsledare?

När du tagit examen kan du arbeta inom flera olika områden, inom LSS, på fritidsgård, i skolan, i kriminalvården eller på behandlingshem. Själv fick jag timvikariat direkt efter min praktikperiod som sedan ledde till ett fast arbete inom Malmö Stad. Jag kan verkligen rekommendera dig som är intresserad av människor att gå fritidsledarutbilningen på Eslövs folkhögskola!

Arkiv: Yrkesinspiration

Senast uppdaterad: 27 feb 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-06-25

Yrkesinspiration: Frisör och Makeup-artist

Lucia Fylking har utbildat sig till frisör på Björn Axén Academy och idag arbetar hon som salongschef på en av företagets salonger i Stockholm. För att ytterligare bredda sig valde hon att dessutom gå makeup artistutbildningen på Björn Axén Academy. Lucia berättar för oss om sin utbildning och hur det är att jobba som salongschef!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-08-08

Yrkesinspiration: Bagare och konditor

Intresset för bakning fanns alltid hos Asha Toppo. Nu har hon gjort slag i saken och går utbildningen Bageri och konditori på Astar. Hon kunde inte ha valt bättre, som hon själv säger.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-08-08

Yrkesinspiration: Företagssäljare

Fadi Abdo ville snabbt skaffa sig efterfrågad kompetens på marknaden och fann TUC och YH-utbildningen till Företagssäljare. Fadi fick jobb direkt efter examen på det företag som han valt att göra en av sina LIA-perioder på.

Läs mer
Logga in
Vår Facebook
Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se