Leende tjej med mörkt hår
05 jan 2021

E-commerce logistiker – ett framtidsyrke!

Allt fler handlar online och kraven höjs på e-handelns effektivitet och digitala strategi. Det gör att en ny specialistfunktion växt fram! Raghad Almohsen studerar till E-Commerece logistiker på IHM – här berättar hon vad du kan förvänta dig av utbildningen.

– Min roll är att göra det så smidigt som möjligt mellan e-handel och kunden

Raghad Almohsen, student på IHM.

Kort om utbildningen:

Utbildningen E-commerece Logistiker är för dig som vill jobba med att planera, utveckla, analysera och optimera logistik och strategi inom e-handeln. Utbildningen ger dig en förståelse för samtliga logistiska flöden som uppstår i e-handelskanaler, digitala såväl som fysiska – det vill säga ett nödvändigt helhetsperspektiv över alla de flöden en e-handel hanterar.

Raghad, vad fick dig att söka utbildningen?

Jag har läst företagsekonomi och har en kandidatexamen från Damaskus universitet. Men när jag kom till Sverige och lärde mig svenska lärde man sig inte ordförrådet i till exempel ekonomi. Därför var jag inne på att praktisera, men för att göra det behöver man gå en utbildning.

Jag hittade E-commerce logistiker på IHM och valde den för att det är ett framtidsyrke som det är hög efterfrågan på. Med utbildningen får man göra 2 praktikperioder och det var ett stort plus för mig. På det sättet skulle jag lära mig mer om att jobba i Sverige innan jag faktiskt började jobba.

Och när jag jämförde ECL med många andra utbildningar upptäckte jag att den var väldigt bred. Det var många fler kurser än i andra utbildningar jag tittade på. Så jag tänkte att jag skulle få lära mig mycket genom den här utbildningen.

Så e-handel var helt nytt för dig?

Ja, när jag läste ekonomi handlade det inget om e-handel. Då läste jag mest om olika ekonomiska teorier, utöver det var det mer relaterat till marknadsföring och organisation.

Vem borde läsa till E-Commerce Logistiker?

Jag tycket att den passar alla! Det finns ingen rätt eller fel bakgrund till den här rollen. Jag har klasskamrater med helt andra bakgrunder.

Det jag tror är viktigt att man förstår är att det här är det nya konceptet inom handel. Det är framtiden. Om du är intresserad av handel, och vill vara med om att ta steget från det traditionella till det moderna och digitala är detta utbildningen för dig.

Du gjorde din första praktikperiod på Filippa K – Hur var det?

På Filippa K förstår man den här rollen och har den i organisationen. Min handledare hade dessutom läst på IHM och företaget brukar ta emot studenter från IHM. Det gjorde att jag fick en bra introduktion och kunde lära mig använda deras verktyg och jobba självständigt.

Vad fick du göra på praktiken?

Jag jobbade dels med deras team i Marketplace operations, och kunde ge personer i teamet information om produkter, prisändringar och meddela om nyheter. Men jag satt även i deras Dropshipment site där jag bland annat hade koll på saker som lagerssaldo, felsökningar, returer och skapade orders. Till sist hade jag även mycket dialog med deras återförsäljare. 

Vad tror du händer när du är klar med utbildningen?

Jag är positiv! Efterfrågan växer inom e-handel. Det är många som börjat att inse att den här kompetensen behövs på arbetsplatsen. Och nu när fler förstår vikten av den här rollen, VI är liksom den länken mellan olika avdelningar så tror jag också att jag och mina klasskompisar kommer att få spännande jobb.

Är det någon speciell bransch du siktar in dig på?

Nej inte egentligen. Jag är intresserad av retail, men frågan är om inte mat eller apotek kan vara smart att satsa på. Men jag har också sett att det händer mycket inom byggbranschen – så vi får väl se!

Vad vill du dela med dig till den som funderar på att söka?

Två år går snabbt och du får verkligen lära dig mycket på kort tid. Vi har ofta haft två kurser parallellt, så det är en intensiv utbildning. Men för mig har det varit ett stort plus att jag får lära mig så mycket. Det känns som att jag får ut mer av min utbildning då.

Senast uppdaterad: 05 jan 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-02-13

I samarbete med FUF: Hitta en praktikplats där du kan göra skillnad!

Artikeln är skriven av Föreningen för Utvecklingsfrågor (FUF). Hitta en praktikplats där du kan göra skillnad! Vill du jobba för att göra världen bättre men upplever att marknaden är tuff? Ett bra steg in i arbetslivet är att göra praktik. Läs mer om hur du kan hitta en praktikplats här! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-05-30

Ställ om i karriären – gå en kort YH-utbildning

Har det blivit dags för dig att byta bana i arbetslivet eller är du i behov av att förnya din kompetens? Gå en kort yrkeshögskoleutbildning och bli redo för nästa steg i karriären på nolltid. Hitta din korta YH-utbildning här!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-05-04

Studera till inredningsdesigner utomlands

Har du en dröm om att bli inredningsdesigner? Här får du tips på skolor i Europa och USA där du kan studera allt från en termin till en hel kandidatutbildning.

Artikeln är ett gästinlägg skrivet av vår systersajt Blueberry.nu.

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in