Visa studentum.se som: Mobil
Person som sitter i ett rum

Allmän kurs – bli redo för vidare studier!

Vill du studera på högskola eller universitet, men saknar betyg för att nå behörighet? Vi har pratat med Nicole som studerar Allmän kurs på Sunderby folkhögskola i Luleå. Läs om varför Nicole just valde att studera en folkhögskoleutbildning!

Namn: Nicole Johansson

Ålder: 33 år

Bostadsort: Luleå

Skola: Sunderby folkhögskola

Utbildning: Allmän kurs

Berätta om utbildningen!

– På utbildningen Allmän kurs läser jag flera olika grundämnen som svenska, engelska, religion och matematik. Jag läser också några olika tillvalskurser som till exempel kursen "Tala", där vi lär oss att tala inför publik och att lyssna på andra. Det är en kurs som varit väldigt utvecklande för mig, från början var jag rädd för att prata inför publik, men det har bara gått bättre och bättre! Nu under slutet av den kursen så kommer vi hålla ett högtidstal. 

Nicole berättar vidare om vad som varit bäst med utbildningen:

– Det som hjälp mig som mest under utbildningen har varit stödpersonerna på skolan som deltagarstödjare, kuratorer och mentorer. Min personliga mentor har jag kunnat bolla olika tankar och funderingar med. Hjälpen från deltagarstödjarna har varit otroligt viktig för mig och hjälpt mig att utvecklas under studietiden.

Vad fick dig att söka utbildningen?

– Jag kom till en punkt i livet där jag ville göra något annat. Tidigare har jag arbetat på till exempel bensinstationer och butiker, och kände att jag ville göra något annat, men insåg att jag då behövde studera vidare. Jag har testat andra studieformer innan som gymnasieskola och komvux för att få behörighet till högskolor, men hoppade då av utbildningarna. Det passade inte mig alls. Men på folkhögskolan är det en helt annat miljö och en gemenskap mellan elever och lärare. Jag uppskattar att det är en annan struktur där man gör alla studier på plats. 

Vad är det bästa med att studera på Sunderby folkhögskola?

– Jag skulle nog säga att det är deltagarstödjarna. Men även att det går att få ett väldigt socialt liv på skolan, vilket också är en central del av att studera på en folkhögskola.

Vem rekommenderar du att läsa utbildningen?

– För många är folkhögskola den bästa tiden i ens liv, och jag trodde inte att jag skulle studera vidare. Men genom Sunderby folkhögskola så har jag fått helt andra förutsättningar. Det är en skola för alla, men tipsar just dig som inte fått en fot i arbete eller studier än. 

Vad ska du göra när du är klar med utbildningen?

– Studera vidare, men har inte riktigt bestämt mig än. Funderar både på att studera till lärare eller till något inom textildesign. 

Vad vill du säga till den som funderar på att söka?

– Ge inte upp, ta och sök! Det är lätt att tänka att det inte ska funka, men genom förutsättningarna som skolan ger dig så kommer det gå bra!

Senast uppdaterad: 05 feb 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-11-05

Idrottspedagog – Ett aktivt yrke!

Emelie pluggade till Idrottspedagog på Lillsveds Idrottsfolkhögskola och arbetar idag som kolloföreståndare och aktivitetsguide. Läs om varför hon valde sin utbildning och just Lillsveds Idrottsfolkhögskola!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-01

TV-produktionsspecialist

På yrkeshögskolan GTV Gamleby utbildas framtidens specialister inom TV-produktion. Här får du lära dig allt från ljud och ljus till klippning och allt annat du behöver för att kunna jobba med TV-produktion. Tidigare studenter finns idag representerade på bland annat SVT, TV4 och många stora produktionsbolag. Om du drömmer om att jobba med TV är GTV Gamleby rätt skola för dig.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-02-06

Konstnär

Att arbeta som konstnär innebär att man arbetar kreativt, både fysiskt men också mentalt. Konstnärsrollen kan beroende på kontext vara social (om man arbetar eller umgås med folk som delar ens passion) men det kan också innebära självständigt arbete som kräver fokus i en egen kreativ bubbla. 

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in