Visa studentum.se som: Mobil

Studera på Kuba

Studera på Kuba

Färgsprakande kultur och tropiskt klimat!

Ett tropiskt klimat med blått hav och vita stränder väntar dig som vill studera på Kuba! Vad mer kan man egentligen begära? Landet som ligger i Karibien, har trots sin genomsnittliga temperatur på 29 grader, ett behagligt klimat då den värsta hettan blåser bort med hjälp av vindar från havet. Men Kuba bjuder på mer än bara ett behagligt klimat med otroligt vackra stränder! Att plugga utomlands är en stor möjlighet för dig som vill uppleva en ny kultur, lära dig ett nytt språk och knyta kontakter med folk från hela världen.

Innan du åker iväg för att plugga utomlands är det bra att ta reda på information om det land du vill studera i. Därför har vi tagit fram relevant information till dig som vill studera på Kuba!

Språk

Spanska

 Huvudstad

Havana


Valuta

Kubanska
Pesos
(CUP)

 Befolkning

11.48
miljoner 
(2017)

Om Kuba

Landet Kuba är med sina 11.48 miljoner invånare den största ön i Karibien, beläget söder under Floridas kust. Innan européerna kom till landet beboddes Kuba av olika stammar. Under 1500 talet blev Kuba en spansk koloni, efter att Columbus steg i land. Kuba var en spansk koloni i ungefär 400 år. Landet är idag självständigt från USA sedan i början på 1900-talet och idag är huvudspråket spanska! Landet är en riktig tropisk pärla och kusterna består av bukter, klippor och härliga korallrev för den som är sugen att dyka eller snorkla. Huvudstaden i Kuba heter Havanna. Där kan du uppleva allt ifrån härliga strandpromenader på Malecón till spännande historia om revolutionen som ägde rum 1959. Du får självklart inte glömma att ta en salsa-kurs och dricka mojito!

Varför du ska studera på Kuba!

Att plugga utomlands kommer att ge dig färdigheter och minnen du kommer bära med dig hela livet. Kuba kommer att erbjuda dig den perfekta kombinationen av studier, upptäcktsfärder och naturupplevelser. Surflektioner, djungelturer, bergsturer.. Landet erbjuder mycket! Kuba erbjuder väldigt bra taxiservice och i Havanna finns även tour-bussar som tar dig runt i staden. Varför inte passa på att åka en ”raggarrunda” i Havana när du ändå är där – i en nedcabbad amerikanare ser man inte bara stadens olika sevärdheter, du ser så mycket mer! Kuba är ett land som passar väldigt bra för dig som vill studera utomlands och samtidigt skapa unika minnen.

Studera på Kuba

Studera spanska

Har du någon gång tänkt på att spanjorer ”läspar” mycket? Det gör dem inte lika mycket på Kuba som i Spanien, vilket kan bli tydligare för dig som är nybörjare i spanska. Om du vill lära dig spanska på Kuba kan du välja om du antingen vill plugga på universitet eller ta en språkkurs i spanska. Vill du ta en snabb kurs erbjuder Universidad de Cienfuegos kurser i spanska för utländska studerande, med start varje måndag. Det finns också möjligheter att kombinera studierna med intressen. Varför inte passa på att ta en danskurs medan du studerar?

Utbildningssystemet på Kuba

På Kuba är det samma utbildningssystem som i Sverige, gällande kandidatprogram och mastersprogram. Utbildningssystemet inkluderar universitet och andra prestigefyllda skolor. Många utbildningar är på spanska, men det finns även utbildningar på engelska.

Kostnaden kan variera mellan olika kurser och program på Kuba beroende på om du vill studera en längre eller en kortare period. Du har ofta rätt till studiestöd från CSN, om du vill vara extra säker är ett tips att kontakta CSN samt ta en titt på din skolas hemsida. Det finns även ofta en mängd olika stipendier du kan söka, vilket är ett väldigt bra tips till dig som vill ha ut lite mer i plånboken under dina studier!

Här kan du läsa mer om stipendier utomlands:
https://www.studentum.se/om-utbildning/studera-utomlands/stipendier/

Studera på Kuba

Ansökan

Funderar du på att studera på Kuba kan du först och främst komma att behöva ett visum och detta gör du lättast på Kubas ambassad eller via mail. Om du väljer att ansöka om visum via mail är det viktigt att dokumenten är tydliga och att ditt telefonnummer står med, om konsulatet skulle behöva kontakta dig.

Dessa krav behöver du uppfylla för att få visum:

  • Giltigt pass (minst 6 månaders giltighetstid räknat från hemresedagen)
  • En flygbiljett som bevisar inresedatum och utresedatum.
  • Betalat en ”Consular fee”-avgift.

Mer information om hur du ansöker om visum hittar du på ambassadens hemsida: http://www.vivacuba.se/embassy-of-cuba-in-sweden/

När du gör en ansökan till en utbildning eller kurs på Kuba, ansöker du direkt till Kubas olika universitet eller skolor. Ansökningsperioderna varierar beroende på om du vill studera en utbildning eller kurs och vilken skola det är. Därför är det viktigt att du tar reda på vad som gäller för just den skolan där du väljer att studera. Om du inte hittar den informationen du behöver på skolans hemsida är ett tips att kontakta skolan direkt för att få svar.

Stort lycka till med dina studier!

Senast uppdaterad: 20 mar 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-12-09

Inom vilka yrken kommer det finnas jobb i framtiden?

För många som väljer utbildning är det viktigt att det finns jobb efter examen. UKÄ (Universitetskanslersämbetet) har släppt en rapport över bristyrken och inom vilka områden där det behövs fler studenter!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-06-27

7 program med högst antagningspoäng hösten -18

Sommaren står bakom hörnet och du kanske är i färd att börja studera till hösten. Att ta steget och söka till din drömutbildning är stort, men har du koll på vilka program det är svårare att komma in på? Vi hjälper dig på traven genom att lista 7 program på universitet- och högskolenivå med högst antagningspoäng.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-17

Yrkesutbildningar – för dig som vill ha en specifik yrkestitel

Välj mellan allt från personlig tränare till journalist eller elinstallatör. Vilken utbildning passar dig bäst? Utbudet bland yrkesutbildningar är varierat och du kommer med största sannolikhet att hitta något för dig!

Läs mer
Logga in
Vår Facebook
Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se