Visa studentum.se som: Mobil

Studera i Schweiz

UTLANDSGUIDE
SCHWEIZ

Schweiz - Höga alptoppar, grön natur och stilla sjöar

 

Det är ingen slump att Schweiz är ett populärt val för studenter som vill studera utomlands. Landet som ligger i hjärtat av alperna är känt för sina högklassiga utbildningar, vackra natur, oändligt många skidmöjligheter och såklart för sin choklad! Att studera utomlands är en unik möjlighet för dig att skaffa nya erfarenheter, lära dig ett nytt språk och få vänner från världens alla hörn! 

Innan du åker iväg för att studera i ett annat land är det bra att ta reda på så mycket information som möjligt om landet och din studietid. Här har vi samlat information för dig som funderar på att studera i Schweiz!

Språk

Tyska
Italienska
Franska
Rätromanska

 Huvudstad

Bern

Valuta

CHF

 Befolkning

8 370 000


Om Schweiz

Schweiz är ett land med en mångkulturell prägel, en mix av det tyska, franska, italienska och rätoromanska språket har influerat den schweiziska identiteten. Landet är ett av världens rikaste länder, det visar sig inte bara på landets medelinkomst, höga levnadsstandard eller de höga priserna utan även på landets vackra natur. Höga alptoppar, bergslandskap, vackra dalgångar och spegelblanka sjöar är tydliga bevis på landets rikedom. Landet har över 8 miljoner invånare men trots det är landets yta inte mycket större än Skåne och Småland tillsammans. Schweiz är uppdelat i olika kantoner vilket fungerar som olika delstater i landet.

Varför du ska studera i Schweiz!

Det finns omkring 235 000 studenter runtom i Schweiz, där omkring 50 000 är utbytesstudenter – så du blir långtifrån ensam! I och med att landet ligger centralt i Europa är det en perfekt utgångspunkt för dig som vill utforska mer av Europas länder. Med fyra officiella språk i Schweiz behöver du dock inte ens lämna landet för att influeras av olika kulturer. Schweiz har en otroligt vacker natur och som student hinner du förhoppningsvis upptäcka mer av landet. Varför inte åka till någon av de populära städerna geneve, Luzern, Zürich eller Montreux? 

Utbildningsarrangör eller på egen hand?

Det finns lite olika tillvägagångssätt för dig som vill studera i Schweiz. Om du redan studerar på högskola eller universitet och vill åka som utbytesstudent till Schweiz kan skolan många gånger hjälpa dig på vägen. Vill du istället åka på egen hand finns det olika utbildningsarrangörer av utlandsstudier som du kan vända dig till. Där kan du få hjälp med ansökan, studiemedel, boende samt betyg och intyg. En arrangör hjälper dig helt enkelt med det du behöver, och riskerna för att missa viktiga delar i processen minskar därmed.

Studera i Schweiz!

Så här fungerar utbildningssystemet i Schweiz

Utbildningssystemet i Schweiz är internationellt erkänt för dess höga standard. Det finns ett brett utbud av utbildningar på olika nivåer, både på statligt finansierade och privata skolor. Landets utbildningssystem kan se lite olika ut beroende på vilken kanton utbildningen finns i, det kan nämligen skilja sig åt mellan olika kantoner. Det schweiziska utbildningssystemet kan delas in i tre delar: den obligatorisk utbildning, gymnasium och högskola (tertiär utbildning).  

I landet arbetar samtliga skolor efter de tre akademiska nivåerna: bachelor, master och PhD. Likt andra europeiska länder är högskolor och universitet i Schweiz anpassade till Bolognaprocessen vilket underlättar för studenter som vill läsa en utbildning i andra länder.

I Schweiz är universitetssystemet uppdelat i tre delar: (1) grundläggande forskning, (2) konstvetenskap, (3) lärarutbildning. Varje universitetstyp tjänar ett visst syfte i landets utbildnings-, forsknings- och innovationssektor.

1.       Universitet (UNIs)
2.       Konstvetenskapliga institutionen (UASAs)
3.       Universitet med lärarutbildningar (UTEs)

Studieåret i Schweiz är indelat i två terminer, hösttermin och vårtermin. De exakta terminstiderna kan variera mellan olika skolor, men vanligtvis varar höstterminen från september – december, och vårterminen från februari – juni.  

Hur du söker till universitet och högskolor i Schweiz

Ansökningsperioderna till skolor i Schweiz kan variera, både mellan olika skolor och kantoner. Generellt är sista ansökningsdag mellan januari – april, men det kan som sagt variera mycket. För att ta reda på hur ansökningsprocessen ser ut och vilka datum du ska förhålla dig till ska du alltid kontakta skolan direkt, de kommer att ge dig de svar du behöver.

Studera i Schweiz!

Vad kostar det att studera i Schweiz?

Statliga universitet och högskolor har relativt låga terminsavgifter. Vissa universitet har högre avgifter för internationella studenter. Terminsavgifterna varierar mellan olika skolor, men generellt ligger terminsavgiften mellan CHF 500 och CHF 2000 per termin. Det kan tillkomma vissa andra avgifter också för till exempel registrering, bibliotek etc. 

För att dryga ut din studentplånbok kan du söka olika stipendier, här hittar du mer information om hur du söker olika stipendier! 

Lycka till med dina framtida studier!

Källor: 
www.studyinswitzerland.plus/

Senast uppdaterad: 04 okt 2018

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Möt ditt framtida universitetet: Linköpings universitet

Högst andel studenter som fortsätter efter första året, över 120 program och 550 kurser och naturnära campus mitt i Östergötland. Det är vad som väntar för dig som är sugen på Linköpings universitet. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Artikelserie: Universitet och högskolor

Att hitta rätt utbildning och rätt skola kan verka svårt i dagens utbildningsdjungel. Det här är en artikelserie där du får möta olika universitet och högskolor i en längre intervju.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-05-24

Jobba grönt - vägen till ett växande Sverige

Vet du vad du vill jobba med i framtiden? Kanske skulle du vilja bli gårdsmästare eller trädgårdsdesigner, hundtränare eller unghästuppfödare? För dig som är intresserad av teknik kan vindkraftstekniker eller skogsmaskinsförare passa bra. Det finns hundratals yrken inom det gröna näringslivet - vilken framtid väljer du?

Läs mer
Logga in
Vår Facebook
Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se