Visa studentum.se som: Mobil

Studera i Brasilien

Studera i Brasilien

Landet som är känd för sina vita stränder, export av fotbollsspelare i högklass och karnevaler. Brasilien är ett land som många turister söker sig till. Men många glömmer att Brasilien även är en utmärk studentstad! I landet finns det flera av Latinamerikas bästa universitet. Denna guide ger dig information om hur du kan börja studera i Brasilien.

Snabbfakta om Brasilien

Språk

Portugisiska

 Huvudstad

Brasília

Valuta

Real

 Befolkning

207,652,865

Att studera i det kalla och gråa Sverige kan få en att undra: hur skönt hade det inte varit att studera i ett varmare land? Att studera i ett land som inte bara erbjuder sol utan massa annat som mat och kultur. Brasilien är ett sådant land. Hur skönt hade inte varit det som student att efter en tenta dra till Copacabanas vita stränder i Rio? Eller varför inte dansa runt i den årliga karnevalen i Rio de Janeiro? Brasilien är en spännande studieort för dig som söker något utöver det vanliga men samtidigt vill ha kul under din studietid!

Hur söker jag?

Till skillnad från Sverige har Brasilien ingen central antagningsportal för utländska studenter. Här gäller det istället att du vänder dig direkt till den skolan du vill ansöka till. Information gällande antagningsbesked kan därför se annorlunda från skola till skola.

Antagningsprov

Vad som dock är gemensamt för många av de brasilianska universitet är att du måste skriva ett antagningsprov, likt högskoleprovet i Sverige. Provet ser däremot annorlunda från skola till skola och vilket ämne du väljer att studera. Provet innehåller frågor från ämnen som man kan ha lärt sig under gymnasietiden, detta kan vara matematik, naturvetenskap, historia och språkkunskaper inom engelska eller moderna språk. Men provet anpassas beroende på vilken utbildning du söker till. Ansöker du till en juridisk kurs eller utbildning så kan provet fokusera på ämnen som historia, geografi och andra samhällsvetenskapliga ämnen. Beroende på vilken skola du söker dig till kan du få göra ett till antagningsprov som heter ENEM.

Om du blir antagen till brasiliansk universitet är det bara att gratulerar men först måste du ansöka om visum!

Studera i Brasilien

Visum

Innan du börjar packa väskan och köper flygbiljetten till Brasilien måste du känna till några krav som gäller för utländska studenter. Du som ska studera eller praktisera i Brasilien måste ansöka om visum. Detta gör du genom den brasilianska ambassaden i Stockholm. Väl där måste du ta med dig några dokumentationer till ambassaden. Det du behöver ha med dig är:

 • Antagningsbesked från det brasilianska universitetet du ansökt till.
 • Finansieringsbevis, en dokument som visar hur du kommer att försörja dig under din studietid i Brasilien. Notera att utländska studenter inte får arbeta under vistelsen i landet, därför måste du ta med dig dokument som visar hur du kommer att försörja dig. Detta kan vara godkännande av lån från CSN, stipendium eller privat finansiering.
 • Personbevis (utskriven på engelska). Detta hittar du på skatteverkets hemsida.
 • Registerutdrag ur belastningsregistret för utlandsändamål.
 • Sjukförsäkring.

Ett studentvisum kostar från 1000kr till 4665kr.

För mer information kring visum kan du besöka den brasilianska ambassadens hemsida.

Utbildningssystemet i Brasilien

I det brasilianska utbildningssystemet för högre utbildningar finns det två olika typer av examen.

 • Bacharelado – detta motsvarar en kandidatexamen hemma i Sverige. För att få en sådan examen måste du studera mellan tre till sex år.
 • Licenciatura – detta motsvarar en lärarexamen. Du behöver studera tre till fyra år.
 • Tecnologia – en examen som du kan få genom att studera nischade kurser och utbildningar. Detta kan exempelvis vara turism management. För att få en tecnologia examen krävs att du studerar mellan två till tre år.

Terminsavgifter i Brasilien

De flesta högskolor och universitet i Brasilien är statliga. Du som tänker studera i en statlig skola behöver därför inte betala terminsavgifter utan endast en ansökningsavgift, priset på detta varierar från skola till skola. Om du däremot vill studera i ett privatägt universitet så kan priset ligga från 2000 dollar till 10 000 dollar per år. Men likt de statliga universitet varierar priset beroende på vilken skola du ansöker till.

Studentbostäder

Många högskolor och universitet i Brasilien erbjuder inte studentbostäder. Skolorna ger istället sina utländska studenter möjligheten att bo hos olika fosterfamiljer som skolan har avtal med. Det är inte obligatoriskt att bo hos en sådan familj men något som rekommenderas av skolan för att studenterna inte ska hamna i farliga bostadsområde. Väljer du att bo hos en fosterfamilj ska du betala hyran till familjen, hur mycket hyran ligger på skiljer sig från skola till skola. Men betalningen sker i den brasilianska valutan real.

Populära studentstäder

 • São Paulo – Staden är tillsammans med Rio de Janeiro en av de större städerna i Brasilien. Staden är en affärsstad där mycket handel pågår. Men São Paulo har mycket mer att erbjuda studenter än bara business. Nattlivet här är exceptionell, staden är dessutom väldig kulturrik. Här kan du hitta flera museer i toppklass.

 • Rio de Janeiro - När du tänker på Rio så får du säkert upp bilder av stränderna i Copacabana och Jesus statyn som vaktar över staden. Du har alldeles rätt men Rio de Janeiro är även dansfylld stad där karnevaler pågår. För studenten som är fotbollsintresserad så finns det flera anrika lag i staden, något som man inte får missa.

 • Minas Gerais – Brasiliens Lund. I Minas Gerais finns det flera universitet och det är inte konstigt varför denna stad har en utmärk studentliv med flera studentföreningar.

Studera i Brasilien

Förslag på vilka skolor du kan söka till

 • Universidade de São Paulo – Ofta ansedd som Brasiliens bästa universitet. Skolan är inte bara högt rankad i landet utan även bland de latinamerikanska skolorna. Förutom det är skolan även det största i Brasilien.
 • Universidade Federal do Rio de Janeiro – Brasiliens äldsta universitet och även en högst rankad skola i utbildningar inom antropologi.
 • Universidade Estadual de Campinas (Unicamp) – En relativ ny skola i jämförelse med de andra universitet i landet. Grundad 1966 men trots sina ”unga” år är det en av de högst rankade universitet i Latinamerika. Utbildningarna som utmärker skolan är inom agronomi, skogsvetenskap och odontologi.

Topp 5 lista att göra i Brasilien.

 • Testa caipirinha, drinken är ökänd och är en nationaldrink.

 • Gå på en fotbollsmatch! Oavsett om du är intresserad av fotboll eller ej är det en upplevelse att gå på brasiliansk fotboll. Både på plan men bland läktarna, landet andas fotboll och hur det spelas skiljer väldigt mycket från allsvenskan.

 • Är du i Rio de Janeiro under påsken? Då måste du gå och se deras karneval. Karnevalen i Rio de Janeiro är en av världens kändaste.

 • Copacabana, världsberömds strand. Ta en paus från plugget och besök den! Du kommer inte att ångra dig.

 • Corcovado – få personer vet vad Corcovado faktisk är. Men det är bergen där den stora Jesusstatyn i Rio de Janeiro står på. Detta är ett måste se i Brasilien. Här får du en bra vy över hela staden.

Studera i Brasilien

Vardagliga fraser du kan använda dig under din tid i Brasilien

 • Oi – hej. Ola är egentligen det formella sättet att säga hej på portugisiska men oi är en mer avslappnad hälsningsfras.

 • Tudo bem – hur mår du.

 • Obrigado/obgriada – tack.

 • Quero a conta, por favor – notan tack.

 • Fica à vontade - känn dig som hemma.

 • Va com deus – ta hand om dig. Det betyder egentligen må gud vara med dig. Men kan användas efter man har sagt hej då.

 • Com licenca – ursäkta. När du vill gå förbi en person.

 • Desculpa – förlåt.

 • Legal/beleza – cool eller låter bra.

Hitta utbildningar i Brasilien här!

Källor:
Landsguiden, Brasiliens ambassad i Stockholm, studyinbrazil, PUC Rio.

Senast uppdaterad: 26 mar 2018

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-05-02

Möt din framtida högskola: Handelshögskolan i Stockholm

Handelshögskolan i Stockholm är Nordens främsta handelshögskola med starka band till både näringsliv och andra universitet. Som en relativt liten skola med ca 1800 studenter läggs fokus på individen och personlig utveckling. Läs mer om din framtida högskola här!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Möt din framtida högskola: Högskolan i Skövde

Högskolan i Skövde är en relativt ung skola som håller hög kvalitet i linje med andra mer kända universitet. En öppen och välkomnande atmosfär präglar skolan och är något som studenter tar del av varje dag. Läs mer om vad det innebär att studera på Högskolan i Skövde här!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-03-05

8 tips på hur du kommer igång med träningen

Även om det kan kännas tungt att komma igång med träningen så kan vi lova att det är värt det! Du blir både gladare, friskare, piggare och orkar mer. Ett vinnande koncept eller hur? Det behöver inte heller vara svårt och tungt att komma igång, här är våra bästa tips på hur träningen blir en bra och rolig vana!

Läs mer
Logga in
Vår Facebook
Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se