Visa studentum.se som: Mobil

Söka stipendium? Allt om stipendier, stiftelser och studier

Så söker du stipendium

Så söker du stipendium

Känns det jobbigt och tidsödande att söka stipendium, samtidigt som ett finansiellt stöd skulle komma väl till pass? Studentum skapar ordning och visar hur du hittar stipendier och vad du ska tänka för att inte gå miste om alla möjligheter som finns.

Stipendier främjar ändamål

Ett stipendium är ett ekonomiskt bidrag som man ansöker om hos exempelvis stiftelser, föreningar, företag, banker eller branschorganisationer.  Stipendierna är i regel skattefria men kan ibland räknas som lön beroende på villkor och kan då behöva beskattas. Stipendier som delas ut i utbildningssyfte är dock oftast fria från skatt.

Formulera ditt behov

Innan du börjar leta efter stipendier så är det viktigt att du verkligen tänker över vad du behöver ekonomiskt stöd till och om du tror att någon skulle vilja finansiera det. Vad man behöver hjälp med kan handla om allt från finansiering av kurslitteratur till hjälp med flygbiljett vid utlandsstudier eller stöd till omfattande forskningsprojekt.

Stipendier delas ut till såväl studenter och privatpersoner som företag med avsikt att främja ett särskilt ändamål. Det finns exempelvis:

 • stipendier för studier
 • stipendier för kultur
 • stipendier för vård
 • stipendier för idrott
 • stipendier för rehabilitering
 • stipendier för musik
 • stipendier för forskning


Från hundra kronor och uppåt

Varje år delas miljardbelopp ut och varje enskilt stipendium ligger på allt från några hundralappar till miljontals kronor beroende på vad man söker för. Ofta ligger högskolestipendier på mellan 1 000 – 15 000 kronor men det varierar. Stipendier för utlandsstudier och högre studier ligger ofta högre.

Sök flera stipendier samtidigt

Det finns alla möjliga stipendier att söka, också i andra länder om du kanske funderar på att studera utomlands. Du behöver heller inte begränsa dig till en viss typ av stiftelse. Om du exempelvis är fotograf och ansöker om stipendium hos en stiftelse som stödjer kulturprojekt så kan du samtidigt söka stipendier genom din hemkommun, länsstyrelse, församling, skola och så vidare.

Vilka stipendier du kan söka kan du ta reda på själv eller genom att anlita en stipendiekonsult som tar fram dem åt dig. Nedan listar vi vad du bör kolla upp för att hitta rätt stipendium.

Stipendiekonsulter

För en smärre summa pengar kan du låta någon annan göra grovjobbet åt dig. Du uppger vad du vill söka stipendium för, vad du studerar och annat – och de plockar fram en lista med stipendier som passar in på dina behov och möjligheter. Sedan är det bara är att börja söka.

Kostnaden för en stipendiekonsult brukar ligga på några hundralappar. Exempel på stipendiekonsulter är Skandinavisk Stipendieinformation och Global Grant.

Databaser och sajter på nätet

De flesta stiftelser och stipendier går att hitta gratis i databaser, det tar bara lite tid. Om du är registrerad på skola så kan du oftast komma åt Global Grants stipendiedatabas. En del bibliotek erbjuder också det som en tjänst.

Du som vill frossa i stipendier och stiftelser på nätet bör besöka Lycknis, Svenska institutet, Kulturnätet, Riksidrottsförbundet och inte minst Länsstyrelsens söktjänst. Kommuner och församlingar delar också ut stipendier så undersök din hemkommuns hemsidor också.

Din skola

Studievägledare, studentkårer och lärare kan tipsa dig om stipendier anknutna till din utbildning. Om du vill söka stipendier för utlandsstudier så kan du även kolla med den arrangör eller institution du åker genom. De kanske också kan tipsa dig om stipendier att söka i det land du ska åka till. Glöm heller inte att gå in på skolans egen hemsida, där finns det ofta länkar till stiftelser knutna till skolan och deras utbildningar.

Böcker och fackpress

Det finns böcker fullproppade med stipendier och stiftelser och vill du inte köpa böckerna så finns de ofta att låna på bibliotek. Några populära samlingar är: ”Stipendiehandboken”, ”Fonder och stipendier i Sverige”, ”Stora Fondboken” och ”Scholarships & Grants”.

Fackpress är en annan bra källa till stipendier. Där kan du hitta annonser från olika stiftelser som delar ut stipendium inom specifika områden. Även dagspress kan vara bra att hålla koll på.

Ambassader

Du som funderar på att söka stipendium inför dina utlandsstudier kan höra dig för hos den ambassad vars land du ska resa till. Ibland finns information om landets stipendier på ambassadens hemsida även om det inte alltid är så lätt att hitta.

Du kan också gå in på Sveriges ambassads hemsida i det land du ska resa till och se om där finns tips om stipendier för svenskar i utlandet.

Organisationer, myndigheter och företag

Vem som helst kan dela ut stipendier och det måste inte vara en stiftelse. Exempelvis så delar Sida ut flera olika typer av stipendier till studenter som ska skriva uppsats i ett annat land. Tänk föreningar, förbund, utbildningasanordnare, banker, försäkringskassan och liknande. Företaget Axel Johnson AB med Erik och Göran Ennerfelts fond för svensk ungdoms internationella studier är ett tips om du är intresserad av internationella relationer.

Ta reda på vad ansökan ska innehålla

Olika stiftelser har olika krav som man måste uppfylla för att få söka. Det är därför viktigt att ta reda på vad som gäller innan du skickar ansökan. Konkurrensen om stipendierna är hård och har du inte gjort en grundlig och korrekt ansökan så är dina chanser små. Det bästa är att ringa stiftelserna och fråga vad som gäller.

En ansökan innehåller ofta ett personligt brev, en meritförteckning, cv, referenser, bakgrunden till varför du söker, vad du ska använda pengarna till och hur mycket du önskar få.

Tänk på...

 • att börja i mycket god tid!
 • att loppet inte är kört även om du redan påbörjat ett projekt. Vissa stipendier kan sökas under tiden.
 • att söka efter stipendier som har anknytning till din skola, utbildning, studentnation med mera.
 • att söka efter stipendier som har anknytning till din födelseort eller nuvarande hemort, såsom län, kommun och församling.
 • att söka efter stipendier som har anknytning till ditt fackförbund, politiska parti eller idrottsutövning.


Länkar och tips:

”Stipendiehandboken” av Lennart Elbe och Rune Nilsson
”Fonder och Stipendier i Sverige” av förlaget Svensk Stipendieförmedling
”Stora Fondboken” av förlaget Stöd och Stipendier
”Scholarships & Grants” av förlaget Stöd och Stipendier

www.kultur.nu
www.si.se
www.rf.se
www.cf.se
www.sida.se
www.sweamfo.se
www.axeljohnson.se

Global Grant – www.globalgrant.com
Fondfakta – www.stipendier.nu
Skandinavisk stipendiefond – www.stipender.se

Länsstyrelsens söktjänst: www.lst.se/lst/sv/amnen/Stiftelser/stiftelsedatabas.htm

För dig boende i Stockholm - http://www.stockholmbusinessregion.se/innovationsstipendium

Universitet och högskolor, till exempel Göteborgs universitet: www.gu.se/forskning/stipendier

Använd vår söktjänst för att hitta utbildningar här! 

Du kanske också är intresserad av:

Läkarstudier utomlands – hur börjar man?

Publicerad: 2014-12-12

Har du hittat ditt kall, vill du bli läkare och arbeta med andra människors hälsa och välbefinnande? För att uppnå det blir det allt vanligare att svenska studenter uppfyller sina drömmar om att bli läkare utomlands. Där är konkurrensen om utbildningsplatserna inte är lika hård.

Hitta ditt yrke - B2B-säljare inom handel och tjänster

Publicerad: 2013-10-24

Pernilla Thurberg ville jobba som säljare och förverkligade sina drömmar när hon läste utbildningen till B2B-säljare inom handel och tjänster hos Learning Partner. Idag jobbar hon som säljare och är jätte nöjd med sitt utbildningsval.

Läs mer

Vad och var ska du studera?

Publicerad: 2014-06-25

Vid de svenska högskolorna och universiteten runt om i Sverige finns det tusentals kurser och hundratals program. Men hur ska man hitta rätt skola och rätt utbildning? Vart någonstans ska man studera? Att göra sitt studieval är bland de svåraste val man har att göra i livet. Vad ska man bli när man blir stor egentligen?

Läs mer

Kommentarer: