Visar 1-20 av 60 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 60 träffar
1
2
3

Vill du komplettera din gymnasieexamen, utöka din behörighet för vidare studier eller byta yrkesbana? På komvux i Lund finns ett stort utbud av vuxenutbildningar för dig som vill börja från början med din utbildningsbana, bygga på eller byta spår. Komvux är ett bra alternativ för dig som vill få behörighet till vidare studier på exempelvis universitet eller högskola. På komvux kan du läsa in enstaka kurser, eller ett helt program. 

Vad kan man läsa på komvux i Lund?

Komvux kan uppfylla en rad olika behov och kan vara ett alternativ för dig som är vuxen och vill få utbildning som motsvarar grundskole-  eller gymnasienivå. Du kan även läsa på komvux för att få  grundläggande kunskaper i svenska genom att läsa svenska som andraspråk eller svenska för invandrare. Det finns också särskilda utbildningar för dig som har en intellektuell funktionsnedsättning eller hjärnskada.

Gymnasial vuxenutbildning kan läsas antingen som fristående kurser eller som yrkesutbildning, där praktik på en arbetsplats ofta ingår. 

Några exempel på yrken du kan studera till på komvux i Lund är: 

  • Anläggningsarbetare
  • Bilmekaniker
  • Målare
  • Murare
  • Nätverkstekniker
  • Vårdbiträde

Det finns många olika ämnen du kan läsa på komvux. För dig som är intresserad av språk finns kurser inom bland annat:

  • Engelska
  • Tyska
  • Franska
  • Latin
  • Spanska
  • Italienska
  • Teckenspråk
  • Svenska som andraspråk

För att läsa mer om olika utbildningar kan du ta del av sökresultatet i listan ovan. Gör en intresseanmälan för att komma i kontakt med skolan och få mer information. Om du behöver hjälp med att ta reda på vilken utbildning du kan gå kan du prata med en studie- och yrkesvägledare. Genom Lunds kommuns hemsida kan du komma i kontakt med deras vägledningscentrum.

Behöver jag bo i Lund för att plugga på komvux där?

För att gå på komvux i Lund behöver du vara skriven i kommunen, eller få beviljat från kommunen där du är folkbokförd, din hemkommun, om att läsa i en annan kommun. Du behöver söka via din hemkommun, även om du vill gå utbildningen någon annanstans.

Kan jag höja mitt betyg på komvux?

För att gå en komvuxutbildning ska du sakna de kunskaper som utbildningen ger. Du kan därför inte läsa om en kurs som du redan har godkänt betyg i, eller om du gått en kurs som anses ha gett dig likvärdiga kunskaper. Däremot finns ett alternativ som kallas prövning. Det innebär att du får göra ett slags prov på en hel kurs som bedöms och betygssätts av en lärare i ämnet. Du kan göra en prövning på alla skolor som erbjuder kursen du vill höja dig i. Det är skolan som bestämmer hur prövningen går till.

Vem kan söka vuxenutbildning?

Det finns olika regler och åldersgränser gällande behörighet till komvux. 

Om du har fyllt 20 år: Från och med 1 juli det år du fyller 20 år är du behörig till gymnasial kommunal  vuxenutbildning.

Om du har slutfört nationellt program i gymnasieskolan, eller motsvarande, likvärdig utbildning och är yngre än 20 år kan du söka kommunal vuxenutbildning.

Om du vill läsa svenska för invandrare och är bosatt i Sverige, men saknar de kunskaper som kursen ska ge, så kan du söka till SFI från och med 1 juli det år du fyller 16. Det krävs då också att du har möjlighet att klara av kursen och uppfyller övriga behörighetskrav för gymnasial vuxenutbildning, som exempelvis godkänt betyg i underliggande kurs, eller godkänt betyg i svenska / svenska som andraspråk för att gå en gymnasial yrkesutbildning.

Om du bor i något av grannländerna Norge, Danmark, Finland, Island, Färöarna, Grönland eller Åland räknas du som att du är bosatt i Sverige. Du ska ha grundskoleutbildning eller vuxenutbildning från ditt hemland. Det gäller även svenskar som bor i ett annat nordiskt land.

Kan man få bidrag för att plugga på komvux?

Du som planerar att gå en vuxenutbildning via Lunds kommun kan söka statligt studiestöd hos Centrala Studiestödsnämnden (CSN). Du kan även söka bidrag för att finansiera skolböcker och skolmåltider om du studerar vid folkhögskola eller på gymnasienivå på komvux och saknar slutbetyg från gymnasiet. Du kan söka bidraget höstterminen det år du fyller 18 år till och med vårterminen då du fyller 20 år.Studiestödet består av en bidragsdel som du får, och en lånedel som ska betalas tillbaka. Du kan få studiestöd för vuxenutbildning på grundskole- eller gymnasienivå från och med hösten det år du fyller 20. Du kan göra din ansökan till CSN även om du ännu inte fått ditt antagningsbesked. 

Du kan också hitta privata skolor som erbjuder vuxenutbildning mot en kostnad, då ansöker du direkt till skolan. Pris för utbildningen varierar mellan olika skolor och utbildningar.

Hur ansöker jag?

Till skillnad från exempelvis gymnasiet och högskolan, så är inte komvux uppdelat i vår- och hösttermin. Kursstarter sker istället vid olika tillfällen under året för olika utbildningar. Ansökan till grundläggande och gymnasial vuxenutbildning sker via ansökningsportalen, antingen med e-legitimation eller genom att du skapar ett konto för att kunna logga in och ansöka. Har du skyddade personuppgifter kan du även ansöka med blankett. Det är viktigt att din ansökan är komplett och inskickad i tid. 

Antagning till komvux

Har du frågor om din ansökan kan du kontakta antagningsenheten för kommunal vuxenutbildning i Lund. För att se status på din ansökan loggar du in i ansökningsportalen. Alla som söker blir inte antagna, det görs ett urval där de som har kortare utbildning sen tidigare prioriteras före de som gått längre utbildningar. 

Jämför dina favoriter