Visa studentum.se som: Mobil

Jobba grönt - vägen till ett växande Sverige

Jobba grönt

Vet du vad du vill jobba med i framtiden? Kanske skulle du vilja bli gårdsmästare eller trädgårdsdesigner, hundtränare eller unghästuppfödare? För dig som är intresserad av teknik kan vindkraftstekniker eller skogsmaskinsförare passa bra. Det finns hundratals yrken inom det gröna näringslivet - vilken framtid väljer du? 

Det gröna näringslivet är grejen. En av nycklarna till minskad global uppvärmning. En av vägarna till att nå regeringens klimat- och miljömål. Grunden för det hållbara samhället eftersom det hållbara samhället förutsätter förnyelsebara råvaror, hänsyn till naturen och hänsyn till kommande generationer. Med andra ord: det hållbara samhället behöver det gröna näringslivet. Det behöver skogen, jorden och djuren.

Mat, energi, byggmaterial, bränsle, textilier och kemikalier – produktionen i det gröna näringslivet är bokstavligt talat grunden för att bygga ett hållbart Sverige. Det gröna näringslivet finns till stora delar på landet, men produktionen är en också en förutsättning för att städerna ska kunna utvecklas. Samtidigt erbjuder det gröna näringslivet också en väg ut ur ekorrhjulet i storstan: ett alternativ till att bo lite för trångt, pendla lite för långt och stressa hem till familjen alldeles för sent. Det gröna näringslivet är helt enkelt en livsstil!

Varför Jobba grönt?

Jobba grönt är projekt som drivs av LRF (Lantbrukarnas Riksförbund) och Gröna arbetsgivare. Syftet med projektet är att få både unga och karriärbytare att bli verksamma i det gröna näringslivet genom utbildning och jobb. Det gröna näringslivet innebär all näringsverksamhet som har sin bas i jorden, skogen, trädgården och landsbygdens miljö. Det kan till exempel röra djuretik, jakt, bredband och grön omsorg. Och det behövs fler kompetenta och engagerade människor i det gröna näringslivet. Är du en av dem? 


Det finns ett yrke för alla inom det gröna näringslivet

I en värld där varningsklockorna ringer allt högre står det gröna näringslivet för hopp - och inte minst arbetstillfällen! Bagare eller bonde. Kock eller klimatforskare. Skogsmaskinförare eller solenergiingenjör. Veterinär eller vindkrafttekniker. Parkarbetare eller plantskoleföretagare. Bioteknolog eller agronom. Det finns hundratals yrken inom det gröna näringslivet – och många olika typer av utbildningar som leder till dem: gymnasier, högskolor, universitet, folk- och yrkeshögskolor.

Det är lätt att få jobb inom det gröna näringslivet - det skapas allt fler hållbara och miljövänliga tjänster och produkter då det finns en stor efterfrågan från människor av just detta. Samtidigt ersätts det gamla, det fossila, miljöfarliga och resurskrävande med nya innovativa produkter och samarbeten. Det skapas jobb från norr till söder och ett hållbart samhälle växer fram. Låter det intressant att jobba inom det gröna näringslivet? Nedan hittar du exempel på yrken och intervjuer med personer som jobbar inom det gröna arbetslivet idag. Kanske hittar du din nya passion i livet?

Har du inte bestämt dig för vad du vill plugg? Är du intresserad av att studera en utbildning inom djurvård, jord, skog, lantbruk eller teknik? Här hittar du utbildningar inom de olika områden inom den gröna branschen:

Senast uppdaterad: 24 maj 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-02-27

Yrkesinspiration: Energispecialist byggnader

Är du liksom Tobias Barsk, 26, intresserad av energi, byggnader och framförallt teknik? Vill du jobba med allt från praktiska ventilationsbesiktningar eller värmeinjusteringar till teoretiska energiberäkningar och energisimuleringar? Då kanske energispecialist är yrket för dig!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-05-17

Möt ditt framtida universitet: Linnéuniversitetet

Ett modernt universitet i Smålands hjärta är vad du som vill plugga på Linnéuniversitetet har att vänta. Här kan du välja bland över 270 program och 1500 kurser fördelat på sex fakulteter. Linnéuniversitetet bildades 2010 när Växjö universitet och Högskolan i Kalmar slogs samman. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-02-28

Rekryterarens bästa tips inför intervjun

Du har hittat den perfekta praktikplatsen, ditt drömjobb eller kanske bara ett helt okej extrajobb. Du har fyllt ditt CV med bra innehåll enligt våra skriva-CV-tips och skickat in din ansökan. Allt du kan göra nu är att stirra på telefonen tills den ringer.

Läs mer