Visa studentum.se som: Mobil

Jobba grönt - vägen till ett växande Sverige

jobba grönt

Jobba grönt är projekt som drivs av LRF (Lantbrukarnas Riksförbund) och Gröna arbetsgivare. Syftet med projektet är att få både unga och karriärbytare att bli verksamma i det gröna näringslivet.

Varför Jobba grönt?

Det gröna näringslivet är grejen. Nyckeln till minskad global uppvärmning. Vägen till att nå regeringens klimat- och miljömål. Grunden för det hållbara samhället. För det hållbara samhället förutsätter förnyelsebara råvaror, hänsyn till naturen och hänsyn till kommande generationer. Med andra ord: det hållbara samhället förutsätter det gröna näringslivet. Förutsätter skogen, jorden och djuren.

Mat, energi, byggmaterial, bränsle, textilier och kemikalier – produktionen i det gröna näringslivet är bokstavligt talat grunden för att bygga det hållbara Sverige. Hela Sverige. Det gröna näringslivet finns till stora delar på landet, men produktionen är en förutsättning också för att städerna ska kunna utvecklas. Samtidigt erbjuder det gröna näringslivet en väg ut ur ekorrhjulet i storstan: ett alternativ till att bo lite för trångt, pendla lite för långt och stressa hem till familjen alldeles för sent.

I en värld där varningsklockorna ringer allt högre står det gröna näringslivet för hopp. Och arbetstillfällen. Bagare eller bonde. Kock eller klimatforskare. Skogsmaskinförare eller solenergiingenjör. Veterinär eller vindkrafttekniker. Parkarbetare eller plantskoleföretagare. Bioteknolog eller agronom. Det finns hundratals yrken inom det gröna näringslivet – och många utbildningar som leder till dem: gymnasier, högskolor, universitet, folk- och yrkeshögskolor.

Det är lätt att få jobb. Det gröna näringslivet skapar det allt fler människor efterfrågar, hållbara och miljövänliga tjänster och produkter. Samtidigt ersätts det gamla, det fossila, miljöfarliga och resurskrävande med innovativa produkter, och samarbeten. Samtidigt skapas jobb och tillväxt från norr till söder. Samtidigt växer ett hållbart samhälle fram.

Det finns många yrken att välja mellan

Funderar du på vad du vill göra med din framtid? Vad sägs till exempel om att bli gårdsmästare eller trädgårdsdesigner? Eller hundtränare eller unghästuppfödare? Att jobba som vindkraftstekniker eller skogsmaskinförare kanske kan locka dig som gillar teknik. Vilken framtid väljer du?

Jobba grönt vill vi inspirera dig till jobb och utbildning inom det som kallas det gröna näringslivet. Med det gröna näringslivet menar vi all den näringsverksamhet som har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. Det kan vara allt från djuretik och jakt till bredband och grön omsorg. Och vi vill ha fler kompetenta och engagerade människor som jobbar tillsammans med oss i det gröna näringslivet. Kanske är du en av dem?

Är du intresserad av att studera en utbildning inom djurvård, jord, skog, lantbruk eller teknik? Här hittar du utbildningar inom de olika områden inom den gröna branschen:

Senast uppdaterad: 27 feb 2019

Logga in
Vår Facebook
Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se