Visa studentum.se som: Mobil

Hjälp / Frågor

avatar
2021-05-19

Vilket program ska man välja för att bli psykiatriker?

Jag går i 9:an jag vill bli pykiatriker. Jag är godkänd i alla ämnen. vilken utbildning ska jag gå? vilket pogram ska jag gå? hur mycket meritvärde? jag har googlat men får inget riktigt bra svar.
v
avatar
2021-05-27
Hej,

För att bli psykiatriker ska man först utbilda sig till läkare och sedan specialisera sig på psykiatri. Behörigheten till läkarutbildningen är följande: grundläggande behörighet, Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matte 4. För att få behörighet direkt är Naturvetenskapsprogrammet med inriktning Naturvetenskap det enda sättet.

Det är väldigt hård konkurens för att komma in på läkarutbildningarna. Det krävs generellt högsta betyg i samtliga ämnen, plus att man läser kurser utöver de som ingår i programmet, för att få meritpoäng. Om man får högsta betyg i alla ämnen får man 20.0 i snittbetyg, de flesta läkarlinjer kräver minst 22.0 i snittbetyg. Du kan genom att läsa utökade kurser få upp till 2.5 extra poäng, meritpoäng. Prata med studievägledaren på din skola för mer information om vilka kurser du kan läsa för att få meritpoäng.

Lycka till!Petra Öster
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in