Visa studentum.se som: Mobil

Hjälp / Frågor

avatar
2020-06-24

Vilken lärarutbildning ska jag gå?

Hej, jag är biolog och har jobbat som obehörig NO-lärare på mellanstadiet, men är nu sugen på att få behörighet för högstadiet o gymnasiet. Vad är smartast att göra? Jag bor norr om Åkersberga, och har alltså närmast till Stockholm, men beroende på hur många träffar det är, så är jag beredd att åka till andra orter.
Jag har dessutom gått musikgymnasium, och skulle vilja läsa till musiklärare för mellanstadie-högstadie.
Om detta inte går, utbildar jag mig gärna till svenska som andra språk-lärare, då jag är författare och journalist, och gärna förmedlar glädjen med språket;)
Hoppas på svar!
Vänliga hälsningar Linda
Linda Wirén
avatar
2020-06-25
Hej Linda,

Du skulle kunna titta på möjligheten för dig att gå KPU (Kompletterande pedagogisk undervisning) till exempel. Behörigheten för KPU är olika beroende på om man vill bli gymnasie- eller högstadielärare och om man vill vara lärare i bara ett ämne eller två ämnen. Den ser ut så här:

  • För årskurs 7-9 med ett undervisningsämne, 90 hp.
  • För årskurs 7-9 med två undervisningsämnen, 90 hp respektive 60 hp.
  • För gymnasieskolan med ett undervisningsämne, 120 hp.
  • För gymnasieskolan med två undervisningsämnen, 120 respektive 90 hp.
Om KPU inte passar kan du titta på de andra Lärarprogrammen och fundera på vilken åldersgrupp och ämnen som passar dig bäst. Du kan också kolla upp Vidareutbildning av lärare som saknar lärarexamen (VAL) och se om du kan gå det.

Lycka till!
Petra Öster
Recensionspolicy

recensionspolicy studentum.se

Vill du lämna en recension om en skola eller en utbildning på studentum.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra att hitta den utbildning som passar dem bäst. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se
Logga in