Visa studentum.se som: Mobil

Hjälp / Frågor

avatar
2019-04-13

Vad motsvarar en gymnasial examen från 1992?

Hej!
Jag läste estetiska programmet 1990-1992, och läste då något som kallades särskild matematik. Jag undrar vad det motsvarar i dagens matte termer? Sen undrar jag också vad som menas när en yrkesutbildning på högskole nivå kräver att man har minst betyg E i matte 2? Ska man ha läst matte 2a-2c för detta eller räcker det med matte 2a? Ska nämligen läsa vidare och ett av de särskilda kraven är att ha läst matematik 2 (det står ingen bokstav efter). Uppfyller jag inte de kraven genom att ha läst 2 år särskild matte? Skickade in mina betyg men fick till svars att jag måste skicka in betyg som stärker att jag läst bla matematik 2? Kan det vara så att de inte vet vad särskild matematik motsvarar i dagens termer? Blir som sagt inte klok på vilka dokument de vill ha?
Mvh

Carin

Carin
avatar
2019-04-14
Hej Carin,

Här kan du läsa om vad som gäller för de med betyg före 1997: https://antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Gymnasieskolan/Avgangsbetyg-fore-1997/. Med matte 2a/2b/2c eller matte 2 menas 2a ELLER 2b/ ELLER 2c. Jag vet inte vilka betygsdokument du har och vad skolan du vill söka vill ha så du måste kontakta dem och reda ut detta. Är det en högskoleutbildning kan du kontakta Antagning.se. Du kan också kontakta skolan direkt.

Lycka till!
Petra Öster
avatar
2019-04-14
Hej!
Jag har gymnasieexamen från 2 årigt estetiskt program som avslutades vårterminen 1992 alltså före 1 juli 1992. Eftersom det endast fanns något som hette matematik särskild kurs och inget som kallades matematik A eller B så undrar jag vad matematik särskild kurs i 2 år skulle motsvar i dagens betyg?Jag gick på Sannarpsskolans Gymnasium i Halmstad. Jag försöker komma in på Yrgo Lindholmen Göteborg och deras Webbutvecklar linje. Men de påstår att en 2 årig gymnasielinje endast kvalificerar till allmän behörighet och inte kraven för engelska 6 matte 2 eller svenska 2. Men eftersom dessa benämningar inte fanns på den tid jag gick på gymnasiet så har jag faktiskt för mig att mina betyg i särskild matematik och särskild engelska faktiskt räknas.
Mvh
Carin
Carin
avatar
2019-04-16
Hej,

Du som har avgångsbetyg från gymnasieskolan från en fullständig, minst tvåårig linje eller specialkurs har grundläggande behörighet, om du har betyg i engelska och svenska som motsvarar minst två årskurser. Det finns inga tabeller för vad varje kurs motsvarar från den tiden.

Jag skulle gissa att dina betyg motsvarar grundläggande behörighet men om du tror att du har läst motsvarande matte 2 så kan du fråga Antagning.se om det (eller göra en ansökan där bara för att få dina betyg bedömda).

Du kan även ta kontakt med Komvux i din kommun och fråga om de kan titta på dina betyg eller göra nivåtest som kan fastställa din nivå. Om du inte skulle ha motsvarande matte 2, svenska 2 och engelska 6 så kan Komvux i din kommun hjälpa dig med det. Om du är säker på att du har kunskaperna kan man skriva en prövning och snabbt få sitt betyg. Annars finns både klassrumskurser och distanskurser.

Lycka till!
Petra Öster
Logga in
Vår Facebook
Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se