Visa studentum.se som: Mobil

Hjälp / Frågor

avatar
2019-03-05

Vad är skillnaden på Hermods och högskola?

Hej,

Jag undrar om det finns något skillnad vad det gäller utbildningar hos Hermods och en högskola. Vanligtvis tar en examen tas efter tre år på en högskola men här ser jag att det finns utbildningar som byggnadsingenjör med bara två års utbildning. Min fråga är har man samma vikt vad det gäller att söka jobb, är de lika attraktiva?

MVH
Saeed
Saeed
avatar
2019-03-06
Hej Saeed,

Den stora skillnaden är att det är olika skolformer. Hermods erbjuder Vuxenutbildning (Komvux) och Yrkeshögskola (YH). Byggnadsingenjörsutbildningen du har tittat på är troligen en YH- utbildning.

YH-utbildningar är ofta kortare än högskoleutbildningar, mellan ett och tre år. För att få starta en YH-utbildning måste det finnas ett behov på arbetsmarknaden efter just det yrket som utbildningen leder till, och många får därför arbete efter examen. Högskoleutbildningar har ofta högre antagningskrav och är längre och kan nog i allmänhet sägas ha högre social status än YH-utbildningar men det behöver inte betyda att de är lättare att få jobb efter dem.

Om en universitetsutbildning och en YH-utbildning har samma "vikt" beror på vem man frågar. Så vilken du bör välja beror på vad du vill jobba med och var. Akademiska studier är skapade efter andra principer än studier på yrkeshögskola, vilket innebär att man inte riktigt kan peka ut den ena utbildningsformen som bättre än den andra.
De är helt enkelt olika varandra. Så jag rekommenderar att du kollar med en branschrepresentant (tex. en arbetsgivare som du vill jobba för) vilken utbildning de helst ser hos sina anställda innan du väljer utbildning.

Lycka till!

Petra Öster
Logga in
Vår Facebook
Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se