Visa studentum.se som: Mobil

Hjälp / Frågor

avatar
2015-11-23

Studera i Sverige med finska betyg

Hej, jag vill studera socionomprogrammet på stockholms universitet. Jag hittar att deras antagningspoäng är 20. Vad innebär detta? Får jag nåt i godo av mina finska gymnasievitsord? Hur stor roll har högskolepovet egentligen? tynger det lika mycket för en svensk som söker in, som för en finsk med studentvitsord från gymnasiet??

Ida
avatar
2015-11-24

Hej Ida,

Kul att du hittat en utbildning som du är intresserad av!

Att antagningspoängen låg på 20 innebär att den sökande som kom in med lägst snitt föregående ansökningsperiod var en sökande med 20 i antagningspoäng enligt det svenska gymnasiesystemet. Högskoleprovet utgör en separat antagningsgrupp, därför kan det spela stor roll vilket resultat man har därifrån. Har du gjort högskoleprovet så kommer du automatiskt finnas med i två antagningsgrupper. För personer med ett lägre betygssnitt kan högskoleprovet vara ett bra sätt att ha chans att bli antagen till det program man är intresserad av. Här kan du läsa mer om högskoleprovet!

Vi på Studentum bedriver inga utbildningar själva, vi är främst en söktjänst för utbildningar. Därför är det bäst att du, för att få svar på din fråga angående hur dina finska studentvitsord står sig i konkurrensen, kontaktar skolan direkt. Du hittar kontaktuppgifter längre ner på utbildningspresentationen.

Generellt kan dock sägas att du som nordisk medborgare utan problem kan studera i något av de nordiska länderna på grund av det nordiska samarbete som finns mellan länderna.

Lycka till!

Alexandra Rolf
avatar
2015-11-26

Då man ser på antagnings statistiken och en utbildnings BI (dvs. Gymnasiebetyg utan komplettering )
är det samma som meritvärdet? Om BI HT2015 har varit 14,8, betyder det då att alla med meritvärdet över 14,8 kommit in då?

Ida
avatar
2015-11-27

Hej Ida,

Nej det är det inte utan 14,8 är det lägsta snittbetyget som har antagits i den gruppen.

Mvh

Helene Svanberg