Visa studentum.se som: Mobil

Hjälp / Frågor

avatar
2018-09-30

Kan man läsa upp godkända gymnasiebetyg?

Går det att läsa upp gymnasiebetyg även om man har fått godkänt i kursen?
Till exempel om jag fick ett C i ett ämne och vill läsa upp det till ett A för att kunna komma in på någon attraktiv utbildning på universitet?
Eskil
avatar
2018-10-01
Hej,

Ja, det kan man. Det kallas för prövning. För den som redan har ett godkänt betyg i kursen från gymnasiet är prövning det enda sättet att höja ett betyg. Prövning på Komvux innebär att man läser in en gymnasiekurs på egen hand och sedan gör en prövning, som ofta är både ett skriftligt och muntligt prov i ämnet.

Lycka till!
Petra Öster
avatar
2018-10-01
Kommer inte dem betygen jag har läst upp räknas som mindre värda för att jag har läst upp dem? Har för mig att det räknas i en annan klass än dem vanliga gymnasiebetygen? Och att det därför inte går att läsa upp betygen för att komma in på en utbildning med hög antagningspoäng
Eskil
avatar
2018-10-02
Betygsgruppen delas in i betygsgrupp I (BI), betygsgrupp II (BII) och folkhögskolegruppen (BF). Vilken grupp du hamnar i beror på vilken typ av betygsdokument du har.

Du som är behörig med din gymnasieexamen och kompletterar för att höja ditt meritvärde (utbytes- och/eller meritpoängskomplettering) kommer att konkurrera i båda två urvalsgrupperna, BI och BII. I grupp BI konkurrerar du med ditt ursprungliga meritvärde och i BII med ditt nya, högre meritvärde.

Du som kompletterar med kurser för att bli behörig till en eller flera utbildningar, deltar bara i BII. Det gäller inte dig som har en yrkesexamen och kompletterar med svenska och engelska för grundläggande behörighet.

Om du vill läsa upp betyg men redan har behörighet kommer det alltså inte minska utan bara öka dina chanser att komma in.

Lycka till!

Petra Öster
Logga in
Vår Facebook
Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se