Visa studentum.se som: Mobil

Hjälp / Frågor

avatar
2020-10-12

Kan jag läsa på Komvux med danska gymnasiebetyg?

Jag funderar på att skola om mig och läsa till Undersköterska på Komvux. Jag är uppvuxit i Danmark men har bott mer än 20 år i Sverige. Kan jag söka in på Komvux med mina gymnasiebetyg från Danmark? Där är betygsskalan i siffror och inte bokstäver som i Sverige.
Jette Lillebaek
avatar
2020-10-13
Hej,

Ja, det kan du göra. Mn tänk på att om du har fullständiga gymnasiebetyg så är det svårt att komma in på Komvux eftersom de prioriterar de som inte har gymnasieutbildning. Så du kan behöva titta på Yrkeshögskoleutbildningar, privata utbildningar eller andra eftergymnasiala utbildningar istället.

Lycka till!
Petra Öster
avatar
2020-10-13
Hej,
Stort tack för svar. Jag är arbetssökande och inskriven på AF. Har jag isf bättre möjligheter att få läsa på Komvux?

Jette Lillebaek
avatar
2020-10-15
Hej igen,

Ja, kanske om du kan gå genom Arbetsförmedlingen för att få läsa utbildningen. Prata med din handläggare där om det. Arbetsförmedlingen har vad de kallar arbetsmarknadsutbildning som man kan få gå som arbetssökande.

Vänligen,

Petra Öster
avatar
2020-12-28
Hej jag har också planerat att gå Komvux Undersköterska. Jag har kompletta Gymnasiebetyg från Finland (Jag kommer från den svenskspråkiga delen av Finland). Eftersom jag är 56 år så kan jag inte gå på Yrkeshögskola eftersom jag inte har rätt till CSN efter fyllda 56 år. Då måste mina chanser att få gå på Komvux öka, eller? Just nu är jag arbetslös och får a-kassa. Om inte jag får ett jobb innan mina dagar är slut så kommer jag troligtvis få Aktivitetstöd från Försäkringskassan. Får man finansiera sina studier på Komvux med Aktivitetsstöd från Försäkringskassan ?
Mvh
Alf Berts
Alf Berts
avatar
2020-12-29
Hej,

Om du har aktivitetsersättning och vill prova på att studera kan du ansöka om att behålla din aktivitetsersättning under 6 månader. Det kallas för prövotid för studier.
Om studierna går bra kan du efter 6 månader ansöka om vilande aktivitetsersättning för studier i ytterligare arton månader. Det betyder att du under tiden du studerar har kvar rätten till aktivitetsersättning, men den betalas inte ut. Under tiden du studerar med vilande aktivitetsersättning kan du istället ansöka om studiemedel från CSN (dock inte om du är över 56). Läs mer om detta här.

Komvux brukar prioritera de med ofullständiga gymnasiebetyg så det finns chans att du inte kommer in där. Då finns privata alternativ men då måste man finansiera dem själv. Du kan även kolla med Arbetsförmedlingen om du kan gå en arbetsmarknadsutbildning genom dem.

Lycka till!
Petra Öster
Recensionspolicy

recensionspolicy studentum.se

Vill du lämna en recension om en skola eller en utbildning på studentum.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra att hitta den utbildning som passar dem bäst. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in