Visa studentum.se som: Mobil

Hjälp / Frågor

avatar
2019-08-27

Kan jag komma in på Sjuksköterskeutbildningen?

Hej! Jag har pluggat till behandlingspedagog på Tuc yrkeshögskola (400 YH-p, 80 veckor)och har grundläggande gymnasiebetyg, men saknar matte B och naturkunskap B. Har 5 år erfarenhet av jobb inom psykiatrin. Går det komma in på sjuksköterskeutbildningen med mina meriter eller behöver jag plugga matte B och naturkunskap B?
Theo
avatar
2019-08-29
Hej,

Behörighetskraven för Sjuksköterskeprogrammet är grundläggande behörighet, matte 2a/2b/2c, naturkunskap 2 och samhällskunskap 1b/1a1+1a2. I grundläggande behörighet ingår att du har en fullständig gymnasieexamen och godkänt i svenska 1,2 och 3/svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 6 och Matematik 1.

Du behöver alltså den särskilda behörigheten och den kan du läsa in på Komvux/vuxenutbildningen i din kommun. Ibland kan det dock finnas högskolor som gör alternativt urval till den viss del av plasterna på programmen. Jag kan inte hitta någon som gör det just nu men här är till exempel en högskola som ska göra det till 2021: https://liu.se/artikel/sarskilt-urval-medicinska-fakulteten.

Lycka till!

Petra Öster
Logga in
Vår Facebook
Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se