Visa studentum.se som: Mobil

Hjälp / Frågor

avatar
2020-11-13

Kan jag gå Komvux från Norge?

Hej! Jag bor och är folkbokförd i Norge. (Är svensk medborgare) Jag skulle vilja läsa in gymnasiebetyg på distans från komvux, går det?

mvh Annika
Annika
avatar
2020-11-13
Hej,

Det är möjligt. Du kan ta kontakt med Komvux där du vill studera och fråga om det.

Lycka till!
Petra Öster
avatar
2020-11-13
Jag frågade om det tidigare i min hemkommun i Sverige. Då sa dom att man måste vara skriven i Sverige och i den kommunen man vill studera i. Läste en plats på er sida att det inte stämmer, att om man bor i ett annat nordiskt land så ska det gå ändå. Är det riktigt? Bara så att jag vet vad jag ska säga om jag får ett nej igen.. :-)

Annika
avatar
2020-11-16
Skulle du kunna skicka den länken om nordiskt samarbete (där det står att man ska få läsa på komvux även om man är skriven i ett annat nordiskt land?) Så att jag kan visa den för skolan i Sverige. Tack på förhand.

mvh Annika
Annika
avatar
2020-11-17
Hej,

Det kan vara så att de som du pratat med inte känner till innebörden av det nordiska utbildningssamarbetet så fråga dem om hur de förhåller sig till det.

Om man bor i ett annat nordiskt land, till exempel Norge, har man rätt att söka till kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå i Sverige. Det gäller även svenskar som bor i ett annat nordiskt land.

För att man ska ha rätt att söka en utbildning på samma villkor som sökande från den kommun där utbildningen anordnas måste man

  • bo i Norge eller Island, eller i Danmark eller Finland med självstyrande områden
  • genom sin tidigare skolgång i hemlandet ha kunskaper som motsvarar en svensk grundskoleutbildning eller motsvarande vuxenutbildning.
Källa: 7 kapitlet 5 § förordningen om vuxenutbildning.

Kan läsas på Skolverkets hemsida här.


Lycka till!
Petra Öster
Recensionspolicy

recensionspolicy studentum.se

Vill du lämna en recension om en skola eller en utbildning på studentum.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra att hitta den utbildning som passar dem bäst. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in