Visa studentum.se som: Mobil

Hjälp / Frågor

avatar
2019-06-05

Hur kan man gå Komvux på distans?

Hej! Jag hjälper en flyktingkille som behöver studera engelska 5 och 6 för att få sin högskolebehörighet. Kurserna som hans lokala Komvux erbjuder går dock för långsamt för honom och han skulle vilja studera på distans i en annan kommun, vilket hade gått väsentligt snabbare. Min fråga är om det finns några regler kring detta med att plugga på distans? Hans kommun säger nämligen nej och jag har svårt att se varför de skulle kunna vägra honom detta. Han har permanent uppehållstillstånd och har tidigare studerat juridik i sitt hemland.
Han har också fått veta att han inte får göra högskoleprovet om han inte har läst in engelska 5 och 6 först. stämmer detta verkligen?
Med vänlig hälsning.
Elin
avatar
2019-06-07
Hej,

Man läser Komvux i den kommun där man är skriven eftersom Komvux finansieras genom kommunen. Så därför är man begränsat av utbudet där så länge man inte vill betala för sin utbildning själv. Kan man tänka sig att betala så kan man köpa kurser på distans genom privata vuxenutbildare.

Man kan även plugga på egen hand och skriva prövningar. Prövning på Komvux innebär att man läser in en gymnasiekurs på egen hand och sedan gör en prövning, som ofta är både ett skriftligt och muntligt prov i ämnet. 
Man kan göra prövning i en gymnasiekurs hur många gånger som helst och varje prövning kostar 500 kronor. I de större städerna finns ofta flera tillfällen varje termin att göra prövning i en kurs. På mindre orter är tillfällena färre. Men oavsett vilken kommun man är skriven i kan man göra prövning i vilken kommun som helst.

Alla som betalar en avgift på 450 kronor får skriva högskoleprovet. Du behöver inte vara svensk medborgare eller ha uppfyllt någon särskild ålder för att få genomföra ett prov. Resultatet av ditt högskoleprov gäller i fem år och det är alltid ditt bästa resultat som räknas vid högskolans urvalsprocesser. Så det finns inga problem med att göra högskoleprovet, dock så ger det ju inte behörighet.

Lycka till!

Petra Öster
avatar
2019-06-07
Hejsan!


Okej. Betyder alltså detta att ens hemkommun kan vägra en att studera kurser på distans som erbjuds av en annan kommun?


Jag förstår inte riktigt svaret om högskoleprovet. Han är alltså berättigad till att göra högskoleprovet men kan inte använda det för att ta sig in på universitetet...?


Mvh, Elin.

Elin
avatar
2019-06-07
Hej Elin,

Ja, det betyder att ens hemkommun kan vägra en att studera kurser på distans som erbjuds av en annan kommun. Han har rätt att skriva och söka på sitt högskoleprov men högskoleprovet har inget med behörigheter att göra. Han behöver fortfarande engelska 5 och 6 för att få sin högskolebehörighet. Utan dem är han obehörig. Högskoleprovet kan däremot kompensera för låga betyg. För att komma in på ett högskoleprogram eller kurs krävs två saker:
1. Att man uppfyller behörigheten (har de gymnasiekurser som krävs)
2. Att man har tillräckligt höga poäng för att komma in på det man sökt. Där kan man konkurrera både med snittbetyg från gymnasiet och högskoleprov.

Vänligen,
Petra Öster
Recensionspolicy

recensionspolicy studentum.se

Vill du lämna en recension om en skola eller en utbildning på studentum.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra att hitta den utbildning som passar dem bäst. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se
Logga in