Visa studentum.se som: Mobil

Hjälp / Frågor

avatar
2018-09-14

Hur blir man behandlingsassistent/pedagog?

Kan man komplettera för att bli behandlingsassistent/pedagog om man år undersköterska eller måste man läsa hela utbildning till behandlungsassistent/pedagog?
Maria Hultman
avatar
2018-09-16
Hej Maria,

Det krävs ofta någon form av eftergymnasial utbildning för att arbeta som behandlingsassistent eller behandlingspedagog.  Dessa utbildningar finns ofta på folkhögskolor runt om i landet och är ett till två år långa. Socionomutbildning kan också vara en utgångspunkt för dig som vill arbeta som behandlingspedagog.

Eftersom det inte finns några regler för vem som får bli behandlingsassistent så är det inget som hindrar dig från att söka dessa jobb som undersköterska. Men om du märker att arbetsmarknaden där du bor efterfrågar utbildade behandlingsassistenter eller behandlingspedagoger så kan du överväga att gå en utbildning specifikt för det. Du kan även även ta kontakt med några arbetsgivare du är intresserad av och fråga vilken kompetens som de efterfrågar.

Lycka till!
Petra Öster
avatar
2018-09-17
Tack för svar. Jag undrade mer specifikt om det är några av kurserna till undersköterska resp beh ass/ped som är samma. Om det s a s räcker att komplettera vissa kurser för att även ha titeln beh ass/ped. Utan att behöva gå hela utbildningen.
Maria
avatar
2018-09-17
Hej,

Du måste troligtvis gå hela utbildningen för att få examensbeviset på att du är utbildad behandlingsassistent eller behandlingspedagog men det finns inte några regler om vilka kurser som ger dig rätten att kalla dig detta. Du kan ju få titeln om du får jobb utan att ha gått en utbildning också. Kanske finns det vissa kurser du kan tillgodoräkna dig som undersköterska. Det kan du kolla med utbildningsanordnaren.

Lycka till!
Petra Öster
Logga in
Vår Facebook
Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se