Visa studentum.se som: Mobil

Hjälp / Frågor

avatar
2020-06-24

Hur blir jag tandhygientist?

Hej!
Jag har nu blivit klar med andra år i gymnasiet och ska börja trean. Jag är oroligt att vad kommer och hända efter gymnasiet. Jag vill läsa vidare till tandhygientist. Frågan är att när jag såg behörigheter då skrev de (HP), så det betyder att först ska jag läsa i högskolan, för att kunna börja universitetet?

Zeinab mirzai
avatar
2020-06-25
Hej,

Tandhygienist är en högskoleutbildning, därför behöver du först den grundläggande behörigheten till högskolan som är Matte 1, Svenska eller svenska som andraspråk 2 och 3 samt engelska 6.För att bli behörig till tandhygienist krävs det också följande: Matematik 2a / 2b / 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2.

Vilka betyg du behöver beror på vilken skola du kommer söka in till och vad den lägsta antagningspoängen kommer att bli just det året. Du kan titta på antagningsstatistik på UHR:s webbplats om du vill. Som exempel har den lägsta antagningspoängen på Karolinska institutets tandhygienistutbildning legat runt 18 poäng de senaste åren.

Man kan också skriva Högskoleprovet (HP?) för att komma in. Läs mer om det här. Högskola och universitet är i princip samma sak så du går inte först högskola för att sedan gå universitet. Du läser utbildningen på en högskola eller ett universitet och du får samma utbildning oavsett.

Lycka till! /Petra,SYV

Petra Öster
Recensionspolicy

recensionspolicy studentum.se

Vill du lämna en recension om en skola eller en utbildning på studentum.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra att hitta den utbildning som passar dem bäst. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se
Logga in