Visa studentum.se som: Mobil

Hjälp / Frågor

avatar
2021-10-28

Gymnasieutbildning från EU-land - behörighet gör svenskastudier

Min dotter är svensk medborgare, bor i Belgien och går sista året på gymnasiet i Belgien (Europaskolan). Hon har betyg i svenska åk 8 från Sofia Distans. Är hon behörig att läsa svenska på komvux efter sin studentexamen (som innehåller engelska och matte men alltså inte svenska)?
Dorota Witoldson
avatar
2021-11-04
Hej!

Det går att göra en bedömning av de utländska betygen och se vad det motsvarar i det svenska systemet. Detta görs via Universitets- och högskolerådets hemsida och är kostnadsfritt.
Förutom att läsa Komvux är det även möjligt att göra ett Tisus test. Provet är ett behörighetsgivande prov i svenska språket och för att klara provet behöver du ha mycket goda kunskaper i det svenska språket.

Här kan ni läsa mer om behörighet till högre studier med utländska betyg: https://www.gymnasium.se/utlandsstudier/behorighet-utlandsk-gymnasieutbildning-4514

Lycka till! / Hannah, SYV
Studentum
avatar
2021-11-05
Tack för svaret!

Tanken är att hon ska läsa svenska på komvux för att förbereda sig för Tisus för att sedan kunna studera på universitet i Sverige. Vi känner till att det går att göra en översättning av hennes belgiska betyg. Europaskolan som hon går på i Belgien hjälper tom till med det så det ska säkert inte vara något hinder. Kan du bekräfta att hon enbart behöver sina belgiska gymnasiebetyg (översatta till det svenska systemet) för att läsa svenska på komvux, dvs att hon inte behöver göra Tisus först?

Mvh
Dorota
Dorota Witoldson
avatar
2021-11-08
Hej!

Hon behöver inte göra Tisus testet för att få läsa svenska på Komvux. Testet motsvarar Svenska 3 på gymnasiet, vilket innebär att om hon tar testet och klarar det behöver hon inte gå Svenska på Komvux.
Detta är två olika alternativ för att få högskolebehörighet. Det räcker att ni väljer ett av dem. 

Lycka till! / Hannah, SYV
Studentum
avatar
2021-11-08
Tack för informationen Hannah!
Mvh
Dorota
Dorota Witoldson
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in