Hitta ditt yrke - VVS-ingenjör

IUC Yrkeshögskola

VVS-ingenjör - Ett omväxlande arbete!

Christian Svahn utbildade sig först till byggnadsingenjör och fastnade direkt för installation/VVS. Han valde då att läsa vidare på IUC Yrkeshögskola där han läste till VVS-ingenjör. 

Christian menar att en av de bästa sakerna med yrket är att det är så omväxlande arbetsuppgifter.
- Jobbet innebär att jag ena dagen kan sitta på kontoret vid ett skrivbord och projektera och nästa dag vara ute på ett bygge, säger Christian.

Christians utbildning: 
NamnVVS-ingenjör
Ort: Stockholm, Göteborg, Katrineholm, Malmö
Utbildningstyp: YH-utbildning


Skola
IUC Yrkeshögskola
Längd: 80 veckor
Studiestöd: Ja


Vem är du?
Jag heter Christian Svahn och är 27 år gammal.

Hur kom det sig att du valde att utbilda dig till VVS-ingenjör?
Jag läste först till byggnadsingenjör och ville efter det bli mer nischad då den utbildningen var väldigt övergripande. Under min utbildning till byggnadsingenjör fastnade jag extra mycket för ämnet installation/VVS och därför valde jag senare att gå en utbildning med den inriktningen.

Var gick du utbildningen?
Jag gick på IUC Yrkeshögskola i Stockholm och tog examen 2015.

Vad var avgörande för att du fastnade för just den utbildningen?
Jag pratade med en bekant som jobbar inom branschen som tipsade mig om utbildningen.

Var det svårt att få arbete efter examen?
Nej, jag skrev på anställningsavtal redan under mitt examensarbete med cirka 2 månader kvar av utbildningen. Så jag hade en arbetsgivare som väntade på mig direkt efter examen. I min klass tror jag alla utom 1-2 hade klart med en anställning före vi tog examen.

Vad var avgörande för att du valde IUC Yrkeshögskola?
De hade den utbildning inom de ämnen jag var intresserad av och just IUC Yrkeshögskola var tipset från en bekant.

Vilket ämne tyckte du var roligast under utbildningen?
 Installationsavsnitten med ämnen som Projekterings- och byggnadsteknik, Klimatstyrning, Styr och reglerteknik, Produktions- och distributionssystem, Förvaltningsteknik, Elteknik, Branschanpassad CAD och Systemstyrning.

Pluggade du ihop med någon i klassen eller pluggade du helst själv?
Vi var en grupp på 4-5 personer som pluggade på skolan när det inte var föreläsningar. Det var roligt med studiekamrater. Jag tycker att det var lättare att motivera sig att plugga när vi var fler, då kunde vi både diskutera olika frågor och hjälpa varandra.

Vad var det bästa med utbildningen?
LIA:an (Lärande I Arbete) helt klart. Dels är det väldigt lärorikt att få vara ute på en arbetsplats men främst var den bra för att knyta kontakter och att få vara ute och ”sälja in sig själv”. Jag och de allra flesta fick anställning på ett av företagen där man hade varit på LIA.

Beskriv ditt yrke; vad är dina huvudsakliga uppgifter?
Som VVS-konstruktör så projekterar jag olika typer av VVS-system för fastigheter. Jobbet innebär att jag ena dagen kan sitta på kontoret vid ett skrivbord och projektera och nästa dag vara ute på ett bygge för att stämma av med entreprenören om han har några funderingar över lösningen jag har presenterat. Det kan även vara ett besök för att inventera inför ett kommande uppdrag. Jag jobbar en del i CAD och gör ritningar och kommer säkert i framtiden även att jobba med kalkylering och projektledning.

Vad är det bästa och det mest utmanande med ditt arbete?
Det bästa är att det är så stor omväxling av arbetsuppgifter.

Det mest utmanade är olika beroende på uppdrag, men att hitta en lösning för hur själva systemen ska fungera eller att lösa en ”flaskhals” med installationer i en byggnad och lyckas få plats med alla installationer trots att det är tight. Det är alltid en rolig utmaning.

Vilka karriärmöjligheter finns som VVS-ingenjör?
Utbildningen ger många valmöjligheter och karriärvägar. Du kan bli konstruktör och designa och skapa VVS-system i CAD och andra rit- och beräkningsverktyg. Du kan bli projektledare och få styra och ansvara för hela projekt. Det innebär planering av hela produktionen vad gäller ekonomi, tid och personal och träffa beställare och andra entreprenörer i byggmöten. Du kan bli Kalkylator och ansvarar för att ta fram ekonomiska kalkyler för projekten. Efter ett antal års erfarenhet kan du gå vidare i karriären i olika chefspositioner i branschen. Flera företag i branschen finns ju även utanför Sverige om man är sugen på en karriär utomlands.

Vem passar yrket för?
Man bör ha ett sinne för teknik samt att man är organiserad och samarbetsvillig.

Vad har du för tips till den som funderar på att läsa samma utbildning som dig?
Läs på lite om branschen och yrkesrollerna så att du känner att det är roller som passar dig. Har du inte intresset sök inte. Passar rollen dig, sök och se fram mot en intensiv och rolig utbildning.

Arkiv: Hitta ditt yrke 


Annonser