Hitta ditt yrke - Visual Merchandiser

En Visual Merchandiser eller dekoratör på svenska, ansvarar för skyltningen i en butik, för hur man exponerar varorna, tar fram skyltar, prislappar, klär skyltdockor och ger butiken ett estetiskt tilltalande intryck som lockar till köp. Josefine Sjöberg, 24 år, har läst sin utbildning på Entreprenörskolan och brinner för det kreativa i yrket.

Josefine Sjöberg

Gör varuexponering och sälj till ditt jobb

En Visual Merchandiser eller dekoratör på svenska, ansvarar för skyltningen i en butik, för hur man exponerar varorna, tar fram skyltar, prislappar, klär skyltdockor och ger butiken ett estetiskt tilltalande intryck som lockar till köp.

Josefine Sjöberg, 24 år, har läst sin utbildning på Entreprenörskolan och brinner för det kreativa i yrket.

NamnVisual Merchandiser
Ort: Distans
Utbildningstyp: Yrkesutbildning

SkolaEntreprenörskolan
Längd: 6 månader
Studiestöd: Nej


Vad läste du på Entreprenörskolan?

– På Entreprenörskolan läser jag Visual Merchandiser på distans.

Hur kom det sig att du valde att utbilda dig till Visual Merchandiser?

– Som Visual Merchandiser får du nya uppgifter hela tiden. Jag brinner för det kreativa och utmanande samt tycker att det är jätte roligt att se resultat, därför valde jag att utbilda mig till Visual Merchandiser.

Var det svårt att få arbete efter examen?

– Jag tar examen den första juli, men jag har redan nu börjat söka jobb. Det har inte kommit ut så mycket jobb att söka under våren, men jag hoppas att det kommer komma ut mer under hösten.

Hur kom det sig att du fastnade för utbildningen?

– Jag blev tipsad om Entreprenörskolans utbildning genom bekanta och kollegor. När jag sedan gemförde utbildningar tyckte jag att Entreprenörskolans Visual Merchandiser-utbildning kändes rätt. Dessutom passade det mig att utbildningen var på distans då jag kunde fortsätta att jobba och lägga upp studerandet hemma på egen hand.

Gör som Josefine och utbilda dig till Visual Merchandiser/ dekoratör

Vad var det bästa med utbildningen?

– Det bästa med utbildningen var att känna hur mycket man faktiskt utvecklats mellan varje träff uppe i Leksand. Mycket på grund av den tid jag lade ner själv mellan träffarna men också tack vare all inspiration jag fick från lärare och de andra studerande i gruppen.

Vad är det bästa med ditt arbete?

– Det bästa är att jag får vara kreativ, ha ansvar och få se resultat på det jag gör.

Hur skulle du säga att det är att arbeta som Visual Merchandiser?

– Nu har jag bara haft praktik som Visual Merchandiser, men jag skulle säga att det är utmanande och kreativt. Man jobbar i tempo och både enskilt och i team. Det är mycket inspirerande och jätteroligt.

Vad är det mest utmanade med ditt arbete?

– Det mest utmanande med mitt arbete är att anpassa skyltning och exponering till butiken man jobbar i. Ofta får man direktiv och material från huvudkontoret på hur det visuella ska se ut, och det är då min uppgift att få fram det visuella på bästa sätt beroende på lokalens yta, skyltfönster osv.

– Det är också ofta tidspress och ibland saknas material inför exponeringar och skyltningar. Då gäller det att lösa problemet på bästa sätt.

Vem passar yrket för?

– Yrket passar den som har en visuell känsla och brinner för försäljning. Man ska vara intresserad av följa upp sina exponeringar och skyltningar genom siffror och kundomdöme för att ge så bra resultat som möjligt åt butiken.

Vad har du för tips till den som funderar på att läsa samma utbildning som dig?

– Lägg ner tid på utbildningen hemma mellan träffarna och var ute på praktik och följ en Visual Merchandiser, så du kommer in i det visuella tänket, det lärde jag mig otroligt mycket på.

Arkiv: Hitta ditt yrke


Annonser