25 okt 2018

Hitta ditt yrke - Systemutvecklare .NET

Ricardo RodriugesTeknikhögskolan"Det finns ett enormt behov av duktiga systemutvecklare idag"Ricardo Rodrigues fastnade för Teknikhögskolans YH-utbildning till Systemutvecklare efter ett studiebesök. 
– Jag gillar skapandefasen, att man ser att den kod man skriver blir till någonting verkligt och användbart, berättar Ricardo.

Ricardos utbildning:

NamnSystemutvecklare .NET       SkolaTeknikhögskolan
Ort: Göteborg (Nu Kalmar) Längd: 2 år
Utbildningstyp: YH-utbildning Kostnad: Gratis och CSN-berättigad

Läs mer om Systemvetare .NET

Beställ information


Hur kom det sig att du valde att utbilda dig till Systemutvecklare?

Jag hade aldrig tidigare jobbat med programmering och var heller inte säker på att det var det jag ville läsa. När jag gick på gymnasiet så fick vi besök av flera olika högskolor och yrkeshögskolor, där Teknikhögskolan var en av dem. Jag fastnade för deras utbildningsutbud och framförallt utbildningen till Systemutvecklare.

Var det svårt att få arbete efter examen?

Att få jobb som Systemutvecklare idag är inte svårt. När jag började utbildningen fick vi höra att vi kommer att kunna välja och vraka bland arbetsgivarna. Jag måste erkänna att jag tog det med en nypa salt, men det visade sig att det stämde precis. Som utlovat finns det ett enormt behov av duktiga utvecklare och därmed har vi också goda möjligheter att välja arbetsgivare och kunna påverka vår lön.

Just nu arbetar jag som SharePoint-utvecklare och där är behovet extremt stort. Men det är klart att det är stort behov av ”vanliga” Systemutvecklare också då allt blir IT-baserat. Mycket vi gör i vardagen bygger på IT-system, så som boka hotell och betala räkningar. Därför tror jag att behovet är och kommer att vara stort.

Vad var det bästa med utbildningen?

Jag gillar skapandefasen, att man ser att den kod man skriver blir till någonting verkligt och användbart. Det var väldigt intressant att följa sin egen kunskapskurva, från att programmering bara var ett diffust begrepp till att kunna skapa saker helt på egen hand.

Min klass var också väldigt bra, ett gött gäng. Många ville sitta kvar i skolan och jobba på kvällarna så det blev ett sätt att umgås, att hjälpa varandra med studierna och samtidigt ha kul. Det var en stor mångfald i klassen med flera olika typer av människor och bakgrunder, men alla fungerade väldigt bra ihop.

Vad är det bästa med ditt arbete?

Jag vill fortsätta utvecklas och fördjupa mina kunskaper. Det är en föränderlig bransch där nya tekniker ständigt dyker upp. Då gäller det att hänga med i utvecklingen och att hitta nya sätt att tänka. Man kan liksom aldrig bli fullärd inom området och det tycker jag är kul. Nu har jag lärt mig SharePoint, som är en av de nyaste teknikerna inom IT.

Vem passar yrket för?

Det viktigaste är att man har intresset. Som konsult behöver man även ha kundfokus och social förmåga, då det är viktigt att kunna föra en dialog med kunderna. Systemutvecklare är ett socialt yrke och den gamla fördomen om programmeraren som en typisk ”datanörd” har förändrats. Man behöver inte alls vara en typisk ”nörd” för att jobba som Systemutvecklare, utan man kan ha vilken bakgrund som helst så länge intresset finns. Det tar tid att bli en bra Systemutvecklare, så även tålamod och ödmjukhet är viktiga egenskaper för att lyckas. Att kunna samarbeta är också viktigt då man ofta jobbar i team tillsammans med kunder eller andra utvecklare.

Tror du att jobbet som Systemutvecklare eller SharePoint-utvecklare skulle passa dig? Höstterminen 2015 startar Teknikhögskolan både utbildningen Systemutvecklare .NET i Kalmar och SharePointexpert i Göteborg. Ansök senast 1 maj!

Arkiv: Hitta ditt yrke

Senast uppdaterad: 25 okt 2018

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-04-14

Hitta ditt yrke - Säljstöd

Lina Holmström, 24, är en glad tjej med en enorm vinnarinstinkt. Hon har alltid varit intresserad av siffror, och det bästa hon vet är att vinna en argumentation. Lina har jobbat inom säljbranschen sen tidig ålder, och när hon fick höra om utbildningen till företagssäljare där hon kunde variera teori med praktik tog hon chansen. Läs mer om Lina och hur det är att jobba som säljstöd.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-14

Hitta ditt yrke - Skylt- och storbildsproducent

Johanna Schäfer är vice VD på Big Image Systems och initiativtagare till utbildningen Skylt- och storbildsproducent på Xenter Botkyrka.
- Big Image Systems är ett familjeföretag som är grundat på kommunikation- bildkommunikation. Det började med traditionellt fotografi och har nu utveklats till ett företag som levererar storbildsupplevelser på textila material, säger hon.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-10-25

Hitta ditt yrke - Frisör

Henrik Nilsson, 24 år, studerade frisörutbildningen hos Ann Pettersson Hair Design School VT 2009. Han bor nu i Umeå där han driver sin egen frisörfirma.
– Jag fick jobb väldigt lätt när jag sökte. Just nu driver jag en egen salong, Speechless i Up2 gallerian. Jag jobbar även som konsulent åt Pivot Point och Hårologi  med att hålla kurser och visningar för frisörer i Sverige.

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in