14 apr 2016

Hitta ditt yrke - Projektledare

Namn: Thomas Essén
Ålder:
29
Utbildning:
Civilingenjör Elektroteknik KTH Stockholm
Yrke:
Projektledare, industrialisering av mobila bredbandsmoduler på Ericsson

Matematik och elektroteknik som kompletteras med träning i bland annat skriftlig och muntlig kommunikation, projektstyrning och ekonomi. KTHs civilingenjörsutbildning i elektroteknik är en bred utbildning med möjlighet till jobb inom flera olika branscher. Efter avslutad examen fick Thomas jobb på Ericsson.

Varför har du valt en karriär som projektledare?

-De första åren efter examen från KTH jobbade jag som koordinator för produktionstest av Ericssons basstationsprodukter. När jag fick möjligheten att börja jobba som projektledare för mobila bredbandsmoduler kändes det som ett naturligt karriärsteg där jag kunde utveckla mig själv och lära mig något nytt. Projektledarjobbet har breddat min kompetens inom bland annat kvalitet, inköp och ekonomi. Som projektledare har jag även fått mer ansvar och större möjligheter att påverka.

Varför sökte du till civilingenjörsutbildningen?

-Efter gymnasiet hade jag svårt att bestämma mig vad jag egentligen ville studera. Mitt intresse för teknik i allmänhet fick mig till slut att välja en civilingenjörsutbildning.

Vilka jobb kan man få efter avslutad utbildning?

-Civilingenjörer finns inom de flesta företag och branscher så det finns mycket möjligheter efter en avslutad utbildning.

Är det svårt att få jobb efter utbildningen?

-IT- och telekomsektorn som många civilingenjörer jobbar inom har haft både kraftiga upp och nedgångar i konjukturen de senaste åren och antalet lediga jobb har varierat därefter. Som nyutexaminerad är det alltid tufft att konkurrera med andra som har arbetslivserfarenhet. Fördelen som nyutexaminerad civilingenjör är att man kan söka jobb inom flera olika branscher.

Här kan du läsa mer om civilingenjörsutbildningen i elektroteknik på KTH

Vad är det bästa med ditt jobb?

-Intressanta produkter och trevliga kolleger! Mobiltelefonin har revolutionerat världen på många sätt de senaste åren. Att jobba inom den branschen och med dess produkter har varit mycket givande för mig. Verksamheten är mycket internationell och har inneburit mycket tjänsteresor utomlands. Att få träffa och jobba med folk från t.ex. Kina, Estland, Polen och USA har varit värdefullt. I slutändan är det ändå personerna man jobbar med som är avgörande för om man trivs på jobbet.

Hur mycket kan man förvänta sig att tjäna?

-Generellt kan man förvänta sig en ingångslön på 25.000-30.000 kr. Under karriären stiger sedan lönen i snitt till över 50.000 kr. Spridningen är dock relativt stor beroende på bransch,och privat respektive offentlig sektor.

Till sist - har du några tips till andra som önskar jobba inom samma bransch?

-De första åren på en civilingenjörsutbildning kan vara rätt tuffa och en examen kan kännas avlägsen, men tröttna inte! De sista åren av studierna var intressantare. Försök även att få examensjobb på ett företag som det går att få jobb på. Så vänta inte till examensdagen tills du börjar leta efter jobb!

Arkiv: Hitta ditt yrke

Senast uppdaterad: 14 apr 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-04-14

Hitta ditt yrke - Sjukgymnast

Jon Rømoen är en aktiv hockeyspelare som har både sett och upplevt värdet av proffesionell behandling av idrottsskador. Han har alltid varit intresserad av utbildning och hälsa. Därför satsade han på en karriär inom sjukgymnasik. Läs mer om Jon och hur det är att jobba som sjukgymast.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-05-30

Hitta ditt yrke - Visual Merchandiser

En Visual Merchandiser eller dekoratör på svenska, ansvarar för skyltningen i en butik, för hur man exponerar varorna, tar fram skyltar, prislappar, klär skyltdockor och ger butiken ett estetiskt tilltalande intryck som lockar till köp. Josefine Sjöberg, 24 år, har läst sin utbildning på Entreprenörskolan och brinner för det kreativa i yrket.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-03-29

Hitta ditt yrke - Kyl- och värmepumptekniker

Mikael Söderberg utbildade sig till Kyl- och värmepumpstekniker hos IUC Yrkeshögskola.

– Jag gillade studieupplägget med att varva teoretiska och praktiska lektioner. 

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in