Visa studentum.se som: Mobil

Hitta ditt yrke - Personlig tränare

Kristin CarlaniusSAFE

"För mig handlar hälsa om att se människan ur ett helhetsperspektiv, och det var viktigt att min utbildning speglade det tänket."


Kristin Carlanius är 30 år och före detta professionell dansare. Efter en ryggskada tvingades hon omskola sig och hitta ett nytt yrke, och med tanke på sin bakgrund blev beslutet att utbilda sig till personlig tränare ett lätt val.
– Vägen mot ett skadefritt liv motiverade mig och den erfarenhet jag har med mig från dansen gjorde att steget mot att bli PT kändes naturligt, berättar Kristin.

Kristins utbildning

Namn: Personlig tränare                                            SkolaSAFE education
Ort: Stockholm, Göteborg, Malmö                            Längd: 32 dagar
Utbildningstyp: Yrkesutbildning                               Kostnad: 59 950 kr inkl. moms

Läs mer om Personlig tränare                   Beställ information


Hur kom det sig att du fastnade för utbildningen?

– Det var framförallt skadan som motiverade mig att jobba som PT och hjälpa andra att slippa hamna där jag hamnade. Sen har jag tränat mer eller mindre i hela mitt liv, och jag gillar att jobba med människor.

– Att jag valde SAFE var ett högst medvetet beslut. För mig handlar träning om ett helhetstänk där träning, kost och återhämtning är lika viktigt. Därför var det viktigt att utbildningen jag valde speglade samma tänk. Även andelen lärarledd undervisningstid var viktigt för mig, och på SAFE är det 100 procent lärarledd undervisning.

Vad var det bästa med utbildningen?

– Att undervisningen baseras på en grund av teori som sedan översätts till praktik då man bara får öva, öva, öva. Du får med dig allt du behöver! Dessutom fick vi träna riktiga externa kunder under utbildningen, innan examinationen. Det var en jätteviktig erfarenhet för mig!

Var det svårt att få arbete efter examen?

– Jag fick faktiskt jobb direkt. Jag jobbade redan inom SATS, som receptionist och centerkoordinator, så det var en naturlig väg in. Nu har jag jobbat där i 2 år.

Vad är det bästa med ditt arbete?

– Jag tycker någonstans att relationen till sig själv det viktigaste man har, och träning och hälsa är en stor del av ens välbefinnande. Därför tycker jag att det är så fint att jag får vara med på mina kunders resa mot att må bättre och att vara en viktig del av deras liv, som jag märker att jag blir. Det känns bra och det är det absolut bästa med mitt jobb! Det är motiverande, för man får tillbaka så mycket samtidigt som man ger mycket.

Hur skulle du säga att det är att arbeta som PT?

– Det är helt fantastiskt, roligt och utmanande! Självklart kan det vara slitsamt i perioder men det är ju som bekant så att det som är värt att ha får man oftast jobba för! Det är viktigt att hitta sin balans och sätta gränser, men samtidigt vara sugen på att utvecklas. För mig är det viktigare med kvalitet före kvantitet och på många sätt är det en fin frihet med att jobba som PT, och det är väldigt givande framför allt.

Vad är det mest utmanade med ditt arbete?

– Det som är mest utmanande är att träffa olika kunder med olika mål som ställer olika krav, varje dag. Ingen dag är den andra lik. Som exempel, tänk att du har en kund kl. 17.00 i ett fullproppat gym och den maskin du tänkt använda är upptagen. Då gäller det att man är kreativ och snabbtänkt och släpper det man tänkt och gör något annat istället. Det kostar ju en slant för kunden per PT-timme, så det finns ju en press att de ska få ut så mycket som möjligt av sitt pass.

Vem passar yrket för?

– Först och främst är personlig tränare ett serviceyrke, så man måste älska att arbeta med människor. Jag tycker att en bra PT är någon som vet vad de är bra på, men samtidigt ödmjuk inför vad man kanske är lite sämre på och aktivt jobbar för att förbättra det.

Vad har du för tips till den som funderar på att läsa samma utbildning som du?

– Välj utbildning noga och med omsorg! Det finns många typer av PT-utbildningar idag, av olika kvalité, så det kan vara svårt att välja. Kolla mycket noga på innehållet. För mig vad det viktigt med lärarledd undervisning. Jag tycker att det viktigaste är att man får en gedigen grundutbildning där du får med dig förutsättningar och verktyg att kunna möta olika typer av kunder. Det är viktigt med bredd, så inrikta dig inte för snabbt, då kan det hända att du blir begränsad.

Arkiv: Hitta ditt yrke

Senast uppdaterad: 26 okt 2018

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2018-10-25

Hitta ditt yrke - Frisör

Henrik Nilsson, 24 år, studerade frisörutbildningen hos Ann Pettersson Hair Design School VT 2009. Han bor nu i Umeå där han driver sin egen frisörfirma.
– Jag fick jobb väldigt lätt när jag sökte. Just nu driver jag en egen salong, Speechless i Up2 gallerian. Jag jobbar även som konsulent åt Pivot Point och Hårologi  med att hålla kurser och visningar för frisörer i Sverige.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-05-31

Hitta ditt yrke - Språklärare

Sophie, 23, har rest mycket under sin uppväxt och har sedan länge siktet inställt mot en internationell karriär. Genom en intensiv språkutbildning i Boston, USA med EF Internationella Språkresor utvecklade hon sin engelska ytterligare. Väl hemma i Sverige har hon jobbat extra som engelskalärare för barn.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-14

Hitta ditt yrke - Kvalificerad säljare för optikbranschen

Gillar du människor, att prata och att jobba med försäljning? Gör som Karolina Sandgren, 30, och utbilda dig till Kvalificerad säljare för optikbranschen på Norrtälje OptikCentrum.
- Det finns så många möjligheter! Vi är ett par stycken i klassen som har valt att gå lite olika vägar i branschen, förklarar hon.

Läs mer
Logga in
Vår Facebook
Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se