Hitta ditt yrke - Mätningstekniker Höga Kusten

Markus Gottwall studerar till mätningstekniker på Yrkeshögskolan Höga kusten i Kramfors. Just nu är han ute på sin LIA-period som han valt att göra på Infrageotech i Bålsta. 

Höga Kusten

Markus har hittat rätt!

Markus Gottwall studerar till mätningstekniker på Yrkeshögskolan Höga kusten i Kramfors.
Just nu är han ute på sin LIA-period som han valt att göra på
Infrageotech i Bålsta.

Markus utbildning: 

Namn: Mätningstekniker
Ort: Kramfors
Utbildningstyp: YH-utbildning 

Skola: Yrkeshögskolan Höga Kusten
Längd: 2 år
Studiestöd: Ja 

Hej Markus, hur har du det på företaget?
Jag har det jättebra. Det är på min första vecka på företaget och hittills har jag fått ett väldigt trevligt bemötande av alla i personalen, så jag trivs som fisken i vattnet.

Vad är det bästa med jobbet som mätningstekniker?
Det måste vara den varierande tillvaro som ger lite av allt kan man säga. Det är mycket enmans arbete både inomhus och utomhus, men man har nästan alltid kontakt med arbetare och/eller arbetsledare, så telefonen blir en nära vän. Man kan säga att det är ett väldigt socialt enmans arbete.

Vad har varit bäst med utbildningen?
ALLT skulle jag säga för min del. Rent utbildningsmässigt kan jag inte önska mig bättre, kanske lite högre tempo för min del men jag kan vara lite extrem på det viset. Redan som det är så är det absolut inte någon utbildning man bara kan glida igenom. Det jag dock gillar bäst är kontakten man skapar med sina kamrater, vi har en väldigt bra gemenskap i klassen och försöker hjälpa varandra till framsteg så gott vi kan, ingen ska bli lämnad bakom.

Hur kom det sig att du fastnade för utbildningen?
Jag började mina studier på YHK till den 2-åriga utbildningen då kallad Byggproduktionsledare. Då jag var klar med denna kände jag att jag saknade mycket kunskap om mätningsteknikernas arbete, man såg dem ofta med sina instrument och förstod konceptet, men för att bli en bättre arbetsledare tänkte jag att det inte kunde skada med en utbildning extra och få en lite större inblick i vad som händer. Idag är jag helt fast som mätningstekniker och känner att det här verkligen var min grej, så det här kommer jag fortsätta med.

Vem passar yrket för?
Mätningstekniker passar de flesta som gillar (eller vill få) en lite mer aktiv livsstil. Det är ett brett yrke där det finns arbete i stort sett överallt, stad som landsbygd, men beroende på var man vill arbeta så kam det bli en hel del resande i arbetet. För övrigt så är det ett arbete som består av matematik, data och noggrannhet, så de tre punkterna är det bra om man gillar.

Har du några tips och råd att ge till den som funderar på att söka till utbildningen?
Gör det! Det är goda framtidsutsikter för mätningstekniker och kunskapen kommer aldrig vara tung att bära.


Annonser