Hitta ditt yrke - Kvalificerad säljare för optikbranschen

Gillar du människor, att prata och att jobba med försäljning? Gör som Karolina Sandgren, 30, och utbilda dig till Kvalificerad säljare för optikbranschen på Norrtälje OptikCentrum.
- Det finns så många möjligheter! Vi är ett par stycken i klassen som har valt att gå lite olika vägar i branschen, förklarar hon.

Karolina Sandgren

Optikbranschen för dig med öga för människor och försäljning

Gillar du människor, att prata och att jobba med försäljning? Gör som Karolina Sandgren, 30, och utbilda dig till Kvalificerad säljare för optikbranschen på Norrtälje OptikCentrum.

- Det finns så många möjligheter! Vi är ett par stycken i klassen som har valt att gå lite olika vägar i branschen, förklarar hon.

Motsvarande Karolinas utbildning:

NamnKvalificerad säljare för optikbranschen
(tidigare: Optometritekniker)

Ort: Norrtälje
Utbildningstyp: YH-utbildning

SkolaNorrtälje Optikcentrum
Längd: 1 år
Studiestöd: Ja

Kontaktlinslära, synprövning för körkort, verkstad och enklare reparationer av glasögon. Försäljning, glaskunskaper, de vanligaste ögonsjukdomarna och kundkontakt. Och så en tredjedel praktisk kunskap ute på fältet genom Lärande i Arbete (LIA), såklart. Det är några av de delar som ingår i Norrtälje OptikCentrums yrkeshögskoleutbildning till Kvalificerad säljare för optikbranschen.

- Utbildningen gjorde mig verkligen förberedd för arbetslivet i optikbranschen, jag kände att jag hade alla kunskaper jag behövde när jag tog min examen, förklarar Karolina Sandgren, 30.
Hon berättar att hon sökte efter en utbildning med mycket kundkontakt, men som ändå var praktiskt inriktad.
- Jag googlade runt och fastnade för den här utbildningen, ansökte och kom in.

Karolina, som är född på en mindre ort utanför Varberg, flyttade till Norrtälje och påbörjade utbildningen 2012. Då var den idag ettåriga utbildningen tvåårig. Skoldagarna innehåller allt från traditionell klassrumsundervisning till praktiska lektioner i verkstaden. Studenterna har fri tillgång till skollokalerna och kan på det sättet enkelt utföra praktiska hemuppgifter tillsammans med klasskompisar på kvällstid.

Kvalificerad säljare för optikbranschen ”Våga prova på olika delar!”

Idag jobbar Karolina som administratör hos den svenska glasögondesignern Vasuma som säljer sina glasögon hos många av de stora optikbutikerna. I arbetet ingår allt från kontorsarbete till kundkontakt, förklarar hon.
En stor del av mitt arbete går åt till att prata i telefon och hjälpa våra kunder att beställa bågar eller för annan service, säger hon och tillägger:
- Då är det bra att ha de kunskaper jag har.

Vad är mest utmanande med ditt yrke?

- Oj, det är en bra fråga, det kan jag nästan inte svara på, säger hon skrattar.
- Jag tror i alla fall att man ska tycka om människor, gilla att prata och att sälja för att trivas i branschen.

Har du några tips till de som är intresserade av ett jobb i optikbranschen?

- Att man vågar prova på olika delar. Det finns så många möjligheter, allt från försäljning av glasögon i butik till reparation av glasögon i verkstad, säger hon.

Var ser du dig själv karriärmässigt några år framåt?

- Det har jag inte funderat på. Jag trivs verkligen där jag är idag!

Arkiv: Hitta ditt yrke


Annonser